932 041 041

Cims que superen els 3000 metres

La Vall de Boí és una vall situada a la comarca de l’Alta Ribagorça on s’hi troben les muntanyes més altes de Catalunya. On excursionistes gaudeixen del senderisme per les rutes que pujant fins a dalt de tot dels cims, on l’exigència física és d’alt nivell per superar terrenys rocosos, difícils i desnivells molt irregulars.

Totes aquestes rutes transcorren per terrenys d’alta muntanya com corriols, terrenys irregulars, zones pedregoses i tarteres. Per aquest motiu, es recomana fer aquestes rutes només si s’està en molt bon estat físic i es té molta experiència.

 

A continuació, trobareu els cims més alts de la Vall de Boí i l’Alta Ribagorça.

 

1. Pic de Comaloforno 3.029m

És el cim més alt de la Vall de Boí i de l’Alta Ribagorça,  amb una altitud de 3.029 metres. Es troba dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de sant Maurici. Aquest està situat a la cresta del Massís del Besiberri i té la forma d’una forna, és un forat en la roca a dalt de tot del cim. Hi ha diferents rutes per arribar, però cal destacar que la ruta més habitual és la de la Capçalera de Caldes.

 

 

Autor: Josep Borrut. Font: wikipedia.org

 

2. Besiberri Sud 3.023m

És el cim més alt del terme municipal de Vialler, municipi de l’Alta Ribagorça, amb una altitud de 3.023 metres. Està situat al límit dels termes municipals de la Vall de Boí i del municipi de Vilaller, també fa de límit amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. El nom d’aquest cim prové del basc de “base-be erri” que significa lloc sota l’espadat o lloc sota el precipici.

 

Per tant, feia referencia principalment a la vall que està sota l’espadat rocós format pel massís de 3000 metres. Per arribar-hi s’hi troben diferents rutes, cal destacar que la ruta més fàcil és la de la Vall de BesiBerri, per on s’ha d’anar pel barranc del Besiberri, fins al coll d’Abellers,  on hi ha un desnivell de 1500 metres i té una durada de 6 hores.

 

 

Autor: Josep Borrut. Font: wikipedia.org

 

3. Punta Alta de Comalesbienes 3.014m

Es tracta d’un cim de 3.014 metres d’altitud que es troba dins del terme municipal de la Vall de Boí a la comarca de l’Alta Ribagorça. Aquest cim va ser escalat per primera vegada l’any 1880 per Schrader i H. Passet alpinistes francesos. En aquest cim s’hi pot accedir per diferents rutes, però la més de popular és la de la Vall de Comalesbienes, on el punt d’inici es troba al costat de la carretera de la Presa de Cavallers.

 

Un cop arribat als 1.743 metres hi ha dues rutes: la de Ruta  del Pic de Comalesbienes, amb direcció nord-oest; i la dels estanyets, que arriba fins al Coll de Comalesbienes.

 

 

Autor: Josep Borrut. Font: wikipedia.org

 

4. Besiberri Nord 3.008m

Aquest cim es troba distribuït en tres termes municipals de les comarques de l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran: Vilaller, la Vall de Boí i la Naut Aran. El cim té una altura de 3.008 metres. Hi ha diferents rutes per arribar, però la més habitual és la de les Capçeleres de Caldes, amb un desnivell de 1.200 metres des del Pantà de Cavallers i la seva durada és d’unes 5 hores. Aquesta ruta és d’alta dificultat i cal tenir una mínima experiència d’escalada.

 

 

Autor: Josep Borrut. Font: wikipedia.org

 

5. Punta de Passet 3.002m / 2.997m

Aquest cim té una altura de 2.997 metres, està situat al terme municipal de la Vall de Boí i es troba dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i de l’Estany de Sant Maurici. El nom prové del guia i l’alpinista Célestin Passet, qui va coronar aquesta muntanya. Aquest cim es troba en la cresta del Massís de Besiberri. Antigament havia sigut considerat superior als 3.002 metres, però es van realitzar noves mesures que van confirmar que la seva altura real eren 2.997 metres.

 

 

Autor: Josep Borrut. Font: wikipedia.org

 

 

També, s’hi poden trobar muntanyes vora els 3000 metres d’altura, com són el Besiberri del Mig i el Pic de la Pala alta de Sarradé.

 

6. Besiberri del Mig 2.995,9m

Aquest cim té una altura de 2.995,9 metres, està situat entre els termes municipals de Vilaller i de la Vall de Boí. Té una prominència de 64 metres i fa de límit amb el parc nacional d'Aigüestortes i de l’Estany de Sant Maurici.

 

Per arribar al cim es poden utilitzar diferents rutes com la Capçalera de Caldes, que comença des del Pantà de Cavallers fins a arribar al Pas de Trescazes, també s’hi pot fer per la ruta de la Vall de Valarties que va des del Refugi de la Restanca fins al Pas de Trescazes.

 

Autor: Josep Borrut. Font: wikipedia.org

 

7. Pic de la Pala Alta de Sarradé 2.983m

Aquest cim té una altura de 2.983 metres i està situat al terme municipal de la Vall de Boí. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Per arribar-hi es poden fer dues rutes: una per la Vall de Comalesbienes fins a arribar al Coll de les Crestes Barrades i al cim o la de la Vall de Sarradé, on s’ha d’agafar la ruta que va en direcció oest a l’Estany de Sarradé i finalment seguir pujant en direcció nord cap al cim.

 

 

Autor: Josep Borrut. Font: wikipedia.org

 

 

És recomanable que en el cas que es vulgui pujar en alguns d’aquests cims, es tingui experiència prèvia en senderisme i en cims de grans altituds. Són rutes on et pots trobar amb dificultats, a més el temps pot jugar males passades. Podeu consultar en el següent enllaç consells per anar a la muntanya amb seguretat (FEEC), ja que la formació prèvia es la millor eina per prevenir el risc d’accidents.

 

 

 

A continuació, pots visitar més blocs relacionats amb la Vall de Boí que et seran de gran interès:

Flora de la Vall de Boí

La Vall de Boí: Una Vall, Tres Patrimonis UNESCO 

Descobreix la ruta al estanys del Pessó

 La Vall de Boí amb Família, Què es pot fer?

Juny 15, 2021
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.