932 041 041

La Vall de Boí: una vall, tres patrimonis UNESCO

La terra, l’aigua, el foc i el cel són els certificats de qualitat a la Vall de Boí. Amb només 21.953 ha i poc més de 1000 habitants, la Vall de Boí, on els Pirineus toquen al cel, és la vall dels tres patrimonis.

Al bell mig dels Pirineus, en un entorn natural gairebé intacte, envoltada de muntanyes, rius i estanys, amb un patrimoni cultural i natural excepcional, i unes tradicions fermes conservades per una població acollidora i oberta, trobem la Vall de Boí. Aqueta vall, amb la recent declaració de destinació Turística Starligth al Parc Nacional d’Aigüestortes, és la vall que disposa de més declaracions UNESCO del país.

 


 

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Reserva i Destinació Turística Starligth

 

 

L’únic parc nacional de Catalunya, amb una declaració Unesco, li atorga una doble certificació i reconeixement. La certificació Starlight es concedeix a aquelles destinacions que es considera que disposen d’excel·lents qualitats per a contemplar el cel nocturn i que estan protegits de gran part de la contaminació lumínica. Una declaració que té com a objectiu principal preservar la gran  qualitat del cel fosc del parc nacional, així com també fomentar-ne els seus diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals.

 


 

La Festa del Foc als Pirineus, Patrimoni Cultural Immaterial

 

 

 

Seixanta-tres pobles dels Pirineus Catalans, aragonesos, de França i Andorra, van rebre aquesta distinció l’any 2016 “Les festes del foc del solstici d’Estiu als Pirineus: Falles, Haros i Brandons". Entre aquestes festes declarades, cinc nuclis de la Vall de Boí corren falles des de mitjans de  juny quan es dona el tret de sortida amb les de Durro. Es continua per sant Joan amb les de Boí i tancant el mes de juny amb les de Barruera. El segon i tercer cap de setmana de juliol el protagonisme el tenen les d’Erill la Vall i les de Taüll, respectivament. La baixada de falles omplen de tradició i emoció els pobles de la Vall de Boí, compartint el foc purificador amb tots els visitants.

 


 

El conjunt romànic, Patrimoni Mundial de la Humanitat

 

 

L’any 2000 la Vall de Boí es va estrenar amb la primera de les declaracions de la Unesco, vuit esglésies i una ermita conformen el conjunt romànic de la vall, i van estar reconegudes per la UNESCO sent incloses a la llista del Patrimoni Mundial. Un conjunt romànic que destaca pel seu bon estat de conservació, la seva bona gestió i excepcionalitat, sobretot, per la concentració en un espai tan reduït d’un nombre tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic.

 

 

Tots aquests reconeixements conviuen en perfecta harmonia amb el Balneari de Caldes de Boí, que està inclòs al llibre Guinness dels rècords per la seva quantitat d’aigües mineromedicinals, l’estació d’esquí Boi Taüll, l’estació més alta dels Pirineus i tota l’activitat turística i gastronòmica de la Vall de Boí.

 

Font: Vall de Boí vallboi.cat

Gener 08, 2021
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.