932 041 041

Gel negre, l'amenaça invisible

El concepte de ‘gel negre’ fa referència a la placa de gel que es forma en l'asfalt quan les temperatures descendeixen. Atès que per a l'ull humà és molt difícil de detectar, el gel negre és un perill a tenir en compte quan conduïm per carreteres propenses a gelar-se.


 

De quina manera es forma el gel negre?

 

Quan les temperatures aconsegueixen els 0 graus centígrads o inferior, ens trobem amb un clima ideal perquè el gel es formi en les carreteres. Normalment les calçades perjudicades per aquest fenomen són carreteres amb poc trànsit. Existeixen diverses situacions on pot sorgir, però les principals són:

 

  • - El sol quan fon la neu formada durant el dia fa humitejar les carreteres. A boca de nit, la temperatura descendeix i l'aigua es congela formant una capa de gel transparent.

 

  • - Els tolls d'aigua que es formen a partir de la pluja arriben a congelar-se en temperatures baixes

 

  • - La boirina que es forma a causa de la humitat de l'aire condensat cau sobre la carretera congelant-la.

 

Com detectar el gel negre?

 

Localitzar si existeix gel negre en la carretera és una tasca molt complicada en tractar-se de gel transparent. Una opció immillorable, però alhora inviable és baixar del cotxe i comprovar l'asfalt. Òbviament és impensable ja que estar parant cada dos per tres per a comprovar l'estat de la via ens retardaria molt en el nostre viatge.

 

 

Una altra alternativa és prevenir i prendre precaucions quan circulem per zones on hi ha una alta probabilitat que pugui formar-se el gel negre. Les zones on acostuma a haver-hi gel negre són:

 

  • - Ponts

 

  • - Passos a desnivell

 

  • - Zones amb aigua estancada

 

  • - Zones aombrades

 

Els experts també recomanen fixar-se en els vehicles que circulen al nostre voltant per a detectar amb més facilitat les zones gelades.

 

 

Què fer si el vehicle perd el control?

 

 

Si el vehicle comença a derrapar a causa del gel negre, aixeca el peu de l'accelerador suaument i evita usar els frens. Agafa amb força el volant i mou-lo amb delicadesa corregint la direcció del cotxe sense fer girs bruscos.

 

 

Cal destacar que fer una revisió prèvia al nostre vehicle i equipar-nos amb accessoris òptims milloren la nostra seguretat davant situacions de perill provocada per baixes temperatures.

 

Gener 23, 2020
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.