932 041 041

ca

L'actualitat del Grup FGC 

El Blog

Esquí i Activitats hivernals Oci en Familia

Què és l'esquí nórdic i on practicar-lo

Has provat l’esquí nòrdic? Saps què és? Nosaltres t'ho expliquem!

Practicar l’esquí nòrdic és una bona manera d’activar-se i millorar l’equilibri: les articulacions pateixen menys que en l’esquí alpí o de muntanya, i el risc de lesió és mínim. De fet, molts esportistes practiquen l’esquí nòrdic per a recuperar-se d’alguna lesió o per a entrenar.

És una disciplina a l’abast de tothom, ja sigui per fer un passeig o per dedicar-s’hi professionalment.

 

Es parla poc d'aquesta modalitat de l'esquí, que és en realitat una de les més antigues. Sorgida dels països nòrdics va ser introduït en els nostres Pirineus en els anys 60, concretament a l'estació de La Molina. A dia d'avui se celebren 60 anys des de la seva introducció.

 

Molts esquiadors van ser els pioners en aquest estil, entre ells Jordi Pons. Que en una entrevista recorda, perquè "no tenia un duro" i "no podia pagar el tiquet dels remuntadors de l'esquí de pista" (llavors no eren forfets, sinó tiquets de sis viatges).

 

Jordi Pons de jove

Jordi Pons de jove fent esquí nòrdic. Fotografia extreta del diari ARA

 

Aquesta vella glòria de l'esquí només va ser el pioner que va començar a La Molina a fer escola. Anys després, ¿que ha passat amb l'esquí nòrdic? Com ha evolucionat?

 

L'esquí nòrdic mai ha estat abandonat per aquells esquiadors i esquiadores apassionades que l'han fet vibrar durant tants anys des de la seva implantació. L'estat actual a nivell de competicions per a aquesta temporada són més de 15 competicions recollides per la FCEH (Federació Catalana d'espores d'Hivern). Són moltes les persones que practiquen aquest esport minoritari però poca la cobertura de les seves activitats.

Però ... Què és?

 

Mario Ruiz, cap del comitè d'esquí de fons de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FCEH), comptava que aquests passejos d'alta muntanya activen el 99% de la musculatura del nostre cos i ens ajuden a millorar l'equilibri i el moviment. A més, són molt beneficioses per al sistema cardiovascular de grans i petits. Es tracta d'un esport suau, sense impacte, que alhora et permet gaudir de grans paisatges nevats. Les articulacions gairebé no pateixen, i el risc de lesió és mínim. De fet, és un esport molt recomanat per a la recuperació d'alguns esportistes. "Aquesta modalitat esportiva és molt versàtil, la pot practicar tothom, ja sigui per fer una passejada sense cap repte esportiu, o per dedicar-se professionalment", explica Ruiz en una entrevista sobre esquí nòrdic.

 

Dins el mateix estil hi ha diverses modalitats. Majoritàriament agrupades per la tècnica clàssica i la de patinador:

 

La tècnica clàssica de l'esquí de fons és la més tradicional ja que és la que prové directament de les formes primitives de desplaçar-se per la neu.

És la més senzilla d'aprendre ja que els gestos bàsics procedeixen del moviment de caminar al que cal afegir un lliscament i una força de braços a través dels bastons. Les màquines que preparen les pistes marquen un rastre a la neu i els esquís es canalitzen en la traça i així no s'entrecreuen i es manté l'equilibri amb més facilitat.

Els esquís utilitzats per a la pràctica del clàssic tenen un sistema de retenció que pot ser escates, microescamas o ceres per evitar retrocedir enrere a les pujades.

 

Estil Patinador

Consisteix en l'impuls divergent dels esquís que s'efectua des de la vora interior de l'esquí. La successió d'impulsos a dreta i esquerra permet l'avanç de l'esquiador sense necessitat de cap sistema de retenció. Es practica sobre una pista ampla i amb neu compactada. S'aconsegueix més velocitat que en el clàssic però és més exigent amb la forma física.

Un avantatge de l'estil patinador sobre el clàssic és que no necessita sistema de retenció pel que no hem d'aplicar ceres.

 

A mà esquerra l'estil clàssic, a mà dreta l'estil patinador. Extret de TotNórdic

 

Vídeo de Tot Nórdic que mostra les diferencies entre els dos estils.

I arribats a aquest punt segur que et preguntant: "I on es pot practicar?"

 

On practicar esquí nòrdic a Catalunya

 

Tot Nordic és la unió de totes les estacions catalanes d'esquí nòrdic com Guils Fontanera, Lles-Cerdanya, Aransa, Sant Joan de l’Erm, Tuixent la Vansa, Virós-Vall Ferrera i TavascanPer fer més força aquestes estacions van decidir mancomunar. La unió fa la força!

 

Tot nordic

Foto extreta de Tot Nòrdic

 

Tavascan:

 "Un lloc familiar on gaudir de l’esquí i de la tranquilitat total en un marc incomparable d’alta muntanya ”

refu tavascan

Refugi Pleta del Prat (Tavascan), extreta de la seva pàgina oficial

 

Virós-Vall Ferrera:

Situada al Pallars Sobirà dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu. El refugi del Gall Fer, obert tot l’any, és el principal centre de l’estació des d’on es poden realitzar tot tipus d’activitats en un indret de especial interès natural.

refu viros vallferrera

Fotografia del refugi de Virós Vallferrera. Extreta de Soloski

 

Lles- Cerdanya:

Es el lloc ideal com a base per a la pràctica de l'esquí nòrdic o de muntanya, les raquetes de neu a l'hivern. En el refugi és on de ben petit en Kiilan Jornet va fer les seves primeres passes a la muntanya i a la neu. El seu pare, Eduard Jornet, va ser durant uns anys el guarda del refugi.

 

Fotografia del refugi de Cap de Rec a l'estiu. Fotografia extreta de la seva pàgina oficial

 

Aquestes estacions proporcionen més de 260 quilòmetres esquiables que podràs descobrir aquest hivern. T'atreveixes?

 

Gener 17, 2019
Altres webs del Grup FGC
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.