932 041 041

Sabries explicar la diferència entre l’esquí de muntanya i l’esquí nòrdic?

 

Ara que comencen els ISMF World Championships d’esquí de Muntanya del 2023 t’expliquem quina és la diferència entre aquestes modalitats d’esquí i quines proves formen part dels campionats d’esquí de muntanya.

 

Skimo, és el diminutiu d’ski mountaineering que s’utilitza habitualment per dir esquí de muntanya.

 

L’esquí de muntanya o de travessa, es basa en pujar i baixar per les muntanyes sense remuntadors, amb ajuda dels esquís. Per la pujada, s’enganxen a la sola dels esquís un material anomenat pell de foca (als orígens era de foca animal, actualment és sintètic).

 

Aquesta pell té col·locat el pèl en el sentit d’avanç, i evita que l’esquí llisqui enrera pendent avall, però permet el lliscament endavant i així poder pujar. La fixació d’esquí de muntanya permet alliberar els talons, i les botes permeten rotació de la canya, de manera que es pot realitzar un moviment semblant al caminar, “arrossegant” els esquís. Per a baixar, es fixa el taló de la bota a l’esquí, es bloqueja la rotació de la bota i es desenganxa la pell, i s’aconsegueix una posició similar a la d’esquí alpí o de pista. Com que no s’utilitzen remuntadors, és un esport que permet descobrir les muntanyes i la natura més enllà dels dominis d’una estació d’esquí.

 

 

Quan parlem d’esquí nòrdic parlem habitualment d’esquí de fons, la bota no va fixada a la base dels esquís de forma permanent, una gran diferència amb l’esquí alpí que és el que tradicionalment es practica més a Catalunya. L’esquí nòrdic tampoc fa servir remuntadors.

 

La finalitat de l’esquí nòrdic és lliscar (no caminar) el màxim sobre la neu realitzant el mínim d’esforç, és per això que es practica en terrenys amb relleus suaus i pendents pocs pronunciades. Aquest tipus d’esquí consta d’un sistema antilliscant enrere per a poder realitzar l’avanç. Actualment existeixen diversos tipus com poden ser les tradicionals escames, cera o la pell de foca.

Modalitats com l’esquí de fons, l’esquí telemark o el biatló son propies de l’esquí nòrdic.

 

De la mateixa manera que amb l’esquí de muntanya, aquesta modalitat permet gaudir de grans paisatges nevats i de la natura dins d’estacions d’esquí nòrdic.

 

 

Les proves dels Campionats Skimo que es celebren a Boí Taüll del 27 de febrer al 5 de març es podran seguir fàcilment des de l’estació.

 

La vertical, la Individual, els Equips i les proves olímpiques de l’Esprint i els relleus presenten circuits que transcorren pel domini esquiable, apropant l’Skimo a tothom que s’acosti a les pistes.

 

Tenim la voluntat i el compromís de mostrar al món el potencial de la Vall de Boí per acollir proves del més alt nivell internacional i fer gaudir a tots els assistents d’aquest entorn privilegiat.

Febrer 23, 2023
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.