932 041 041

Sant Joan i la Flama del Canigó al Ripollès

La nit més curta de l’any arriba enguany amb moltes activitats plenes de gresca i tradició com el foc de les falles i petards, la gastronomia de les coques i la cultura de la Flama del Canigó que cada any va recorrent tot el territori.


 

Fa més de cent anys que Maragall escrivia “Els focs de Sant Joan”:

 

Ja les podeu fer ben altes,
les fogueres aquest any:
cal que brillin lluny i es vegin
els focs d’aquest Sant Joan.

 

Foto extreta de: Rafael Corral E. Font 

 

En el Ripollès és tradició fer grans fogueres a les places majors, la canalla juga a tirar petards amb els amics, els pares preparen el sopar i la foguera i els més grans expliquen rondalles o reciten poemes. Lluny de semblar un conte sobre Sant Joan, és el que podrem trobar en els pobles del Ripollès en aquesta nit tant màgica. 

 

Els pobles dels Pirineus  celebren aquesta festa amb una tradició relativament nova: La Flama del Canigó. Va ser al 1955 quan un veí d’Arles de Tec, Francesc Pujades, inspirat en el poema de Canigó de Jacint Verdaguer va decidir fer els focs al cim de la muntanya i repartir-la arreu. Aquest fet no només es va arrelar per l’experiència muntanyenca i la màgia del Sant Joan sinó perquè al 1966 quan va crear la frontera pel Coll d’Ares i va arribar fins a Vic a la dictadura franquista no li va agradar i és per això que fins els anys 80 es va fer en la clandestinitat per evitar represàlies ja que representava un símbol de Catalunya i de les tradicions nacionals. Arran d’aquesta clandestinitat es va anar escampant arreu del territori fins a dia d’avui on arriben fins a Guardamar , molt a prop de Múrcia és el límit sud del domini lingüístic del català.

 

Aquest any se celebren 64 anys d’aquesta tradició d’anar estenent el foc i que aplega a moltes viles, pobles i ciutats per la seva gran rebuda als indrets on arriba. Cada any ininterrompudament es va celebrant amb un gran desplegament humà i les comarques frontereres prenen especial importància ja que són elles les portadores inicialment d’aquesta flama.

 


 

 Foto extreta de: Mario Martí

 

Tornant cap al nord, a Ripoll enguany celebra aquesta festa a la Plaça del Monestir a les 7 de la tarda que és quan arriba la Flama del Canigó. S’encendrà el peveter i es farà una ofrena al Comte Arnau amb Coca i vi dolç. Podeu consultar més informació al seu Ajuntament Ripoll.cat 

 


 

 

Font de: Jorge Franganillo

 

A Campdevànol també faran revetlla i serà a les 19:30h quan arribarà la Flama del Canigó a la plaça de la Dansa. Es faran parlaments i s’entregarà pa amb llonganissa, porró i vi dolç. Es cantarà l’Estaca i es farà l’encesa de la Foguera de Sant Joan amb el Cant dels Segadors. Per a més informació a Campdevanol.cat

 


 

 

El poble de Sant Joan de les Abadesses farà la rebuda de la flama a les 18h al Claustre del Monestir. Més tard es baixarà a la plaça Major a fer la revetlla amb un ball popular, vi dolç i coca per a tothom!

 


 

Font de: Jorge Franganillo

 

Ribes de Freser també es prepara per rebre la Flama del Canigó a les 19h a pl. Catalunya per a repartir-los als pobles més petits de la Vall com a Planoles, Campelles, Pardines i Queralbs. Hi haurà un Correfoc a les 21h, sopar a les 22h a la plaça del Mercat i una encesa de Foguera a l’estació del Ribes Vila a les 12 de la nit. Tot seguirà amb un ball a la font de la Caterineta i la coca, el vi i el foc faran la resta durant tota la revetlla!

 

Més informació a l’Ajuntament de Ribes de Freser 

 


 

Foto extreta de: panoramio.

 

Setcases! No se n’estaran de menys els setcasencs i setcasenques el 23 de juny ja que rebran a les 19h la Flama a la plaça Verda i a les 22h una gran foguera cremarà a la closa d’en Xola. Tot s’amenitzarà a les 23h amb un ball de revetlla i un espectacle de Joan Altarriba. Podreu trobar més informació a l’Ajuntament de Setcases

 


 

 

Camprodon començarà ben prest la revetlla a les 16:30 faran la foguera i la coca. Serà a les 17:30 quan es farà la rebuda de la Flama a la plaça de la Vila i un Correbars recorrerà tota la vila a les 18:30 a la pl. del Carme. Tot seguit a les 11 de la nit s’encendrà la foguera i un castell de focs immens al costat del Pont nou.

 


 

Al web d'Òmnium podreu trobar totes les viles, pobles i ciutats per on es celebrarà l’arribada de la flama Flama Canigó i tots els horaris a Horaris Flama del Canigó

 

També cal esmentar el treball que ha fet el Departament d’Interior de la Generalitat, ja que ha posat en marxa la campanya “Revetlles amb precaució” amb consells per minimitzar els riscos que comporta l’ús de material pirotècnic i l’encesa de fogueres.

 

Esperem que us apunteu en algun d’aquests pobles que hem esmentat i que gaudiu del solstici d’estiu!

Juny 19, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.