932 041 041

Què podem fer per a conservar la fauna més amenaçada?

El gall fer, el símbol dels boscos subalpins del Pirineu i Prepirineu, es troba en perill d’extinció. És una espècie àmpliament distribuïda als boscos boreals del nord d’Europa i Àsia, però tant sols petites poblacions sobreviuen a les grans serralades de latituds més baixes. Actualment a Catalunya de galls fer només en queden 400 mascles. Les causes del descens de galls fer són varies que actuen sinèrgicament: les molèsties humanes, la gestió forestal inapropiada, les col·lisions i l’increment de depredadors i competidors.  

 

 

El projecte PeriFer té l’objectiu de conservar i, si és possible, incrementar, la població del gall fer, per això vetlla per aconseguir la custòdia del territori com a eina de conservació de l’espècie en perill d’extinció.

 

Aquí trobaràs 6 punts que t’ajudaran a conservar la fauna més amenaçada i, alhora, contribuiràs a fer més fàcil la feina del projecte PeriFer:

 


 

Il·lustracions naturalistes: Martí Franch

 

1) INFORMA'T SOBRE LES ESPÈCIES AMENAÇADES

 

El gall es troba en perill d’extinció. Al ser una espècie paraigua, si s’eliminen les problemàtiques que l’afecten també es veuen beneficiades altres espècies. Així que contribuir amb la seva conservació ajudarà a altres espècies amenaçades.

 

 

2) APRÈN COM ÉS LA SEVA VIDA AL LLARG DE L'ANY

 

El gall fer és una espècie sedentària, no migratòria. No obstant, cada temporada es mou pels boscos segons el seu cicle vital.  A l’hivern habita a les zones més altes del bosc, on hi ha molta neu i condicions extremes però tranquil·les per sobreviure. A la primavera es reuneix als cantaders per aparellar-se. Les gallines fan el niu a terra envoltades d’abundant sotabosc per amagar-se dels depredadors. Després, a l’estiu, aquestes gallines busquen racons del bosc amb sotabosc dens que proporcioni refugi i aliment als pollets. Finalment, a la tardor, es desplacen a zones amb abundants fruits carnosos i madurs.

 

 

3) CONSCIENCIA'T SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES DE LA NOSTRA PRESÈNCIA

 

El gall fer percep les persones com a depredadors. És una espècie molt poruga i sensible a l’estrès, així que fuig. Aquest estrès continu inhibeix la reproducció i les fugides provoquen la mort d’individus per esgotament de les seves reserves energètiques.

 

 

4) PLANIFICA L'ACTIVITAT TENINT EN COMPTE LA PRESCÈNCIA DE FAUNA AMENAÇADA 

 

Selecciona aquells recorreguts que no travessen les zones amb presència d’espècies amenaçades.  Si has de passar per una zona de gall fer, fes-ho per espais oberts sense arbres, evitant acostar-te als límits del bosc i sobretot sense travessar-lo.

 

 

5) TINGUES EN COMPTE LA NORMATIVA LEGAL VIGENT

 

Prèviament a la sortida cal revisar les figures de protecció existents (Xarxa Natura 2000, Parcs Naturals...) i la seva normativa. També és necessari conèixer la legislació general relativa a la conservació de la natura. Segons aquesta normativa està prohibit molestar intencionadament els animals salvatges. A més, per a fotografiar, filmar i fins i tot observar algunes espècies cal sol·licitar permís a la Generalitat.

 

 

6) APLICA BONES PRÀCTIQUES DURANT L'ACTIVITAT

 

Porta el gos lligat i evita portar-lo en zones amb presència de fauna amenaçada.

No cridis durant l’activitat. Procura fer silenci.

Respecta les barreres i senyalitzacions de regulació d’ús públic. El seu objectiu és assegurar la conservació dels valors naturals de la zona.

Evita les zones amb presència de fauna amenaçada.

 

Amb la popularització de les activitats de muntanya, els humans estem ocupant hàbitats de l’espècie. A l'hivern, l'esquí i les activitats en raquetes pel mig de la muntanya poden molestar al gall fer, per això cal:

 

o Practicar l’esquí a una estació d’esquí preparada, és la millor manera d’evitar molèsties a la fauna.

o No sortir de les pistes d’esquí o dels itineraris de raquetes senyalitzats per l’estació. Sortir del traçat causa greus molèsties a la fauna que es situa entre les pistes confiant en que són zones tranquil·les.

o Respecta les barreres i les senyalitzacions específicament situades per evitar el fora pistes, tant per protegir la fauna com per la teva seguretat.

 

 

Si apliquem totes aquestes bones pràctiques ben segur que ajudarem a recuperar la fauna i allunyar-la del perill d’extinció. Perquè els boscos són de tots els éssers vius!

 


 

Il·lustracions naturalistes: Martí Franch

 

El projecte PeriFer vol aturar la desaparició del gall fer i és per això que busca quines són les causes, més enllà de les humanes, que desencadenen que cada any hi hagin menys individus de l’espècie. Quan el gall fer té por, fuig volant baix dins del bosc i, malauradament, molts cops topa amb filats ramaders abandonats, línies elèctriques o infraestructures de pistes d’esquí. Les col·lisions són difícils d’evitar, però el projecte PeriFer demana una gestió forestal que s’adeqüi a les necessitats de l’espècie: mantenint una estructura adequada del bosc, obrint clarianes i pistes de desemboc a les zones més sensibles, perquè només així es pot disminuir el risc. Us convidem a visitar el Projecte PeriFer i altres projectes estratègics que organitza Paisatges Vius!

 

Gener 15, 2020
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.