932 041 041

El passat dia 14 d'octubre es va celebrar la 4º edició del Festival de cinema els Golluts de Ribes de Freser. Un any en què s’ha introduït la novetat de les subseus, de manera que el festival s’ha estès per diverses poblacions del  territori català.

Vall de Núria va acollir un passi especial, fora de concurs, del conegut alpinista català Òscar Cadiach; qui va formar part de l’equip que trepitjà el cim de l’Everest  com a primera ascensió catalana; i també recentment, ha assolit sense oxigen els 14 vuitmils del planeta.

El dissabte a la  tarda, després d’un dia fantàstic en què molta gent va gaudir de la Vall, en aquesta tardor tant plàcida, gairebé una cinquantena de persones vàren assistir al passi del film de l’Òscar Cadiach:  Més enllà del Kunbhakarna.  La gran majoria van quedar sorpresos de l’enfoc del reportatge, on els protagonistes són aquells qui mai tenen el protagonisme però que estan darrera de cada notícia alpinística, el poble sherpa.

 

El reportatge gira entorn a en Mingma Nawa Sherpa, el primer nepalí en assolir els 14 vuitmils del planeta. Però malgrat poder gaudir d’imatges espectaculars de la gran serralada de l’Himàlaia, sobretot s'ha gaudit de la proximitat al poble nepalí, d’una mirada senzilla, però buscant aprofundir en un poble, que amb l’auge de les expedicions occidentals estan vivint canvis més profunds del que podria semblar. Una mirada que  ens fa reflexionar en com amb la recerca d’espais naturals i la practica de l’esport, valors ben nobles per una banda, estem intoxicant un poble amb el nostre model d’explotació turística.

Es va concloure amb un col·loqui i un refrigeri amb pica-pica, on tothom va participar i intercanviar opinions, on la majoria coincidia en què el film de l’Òscar coincidia totalment amb l’esperit de cinema compromès dels organitzadors del festival.

 

L’endemà, el dia va tornar a ser radiant i amb temperatures suaus per l’època, que varen permetre gaudir  d’una excursió fàcil al Pic de l’Àliga (2422 m). Una bona colla de gent de totes les edats, van gaudir d’aquest mirador de la vall de la mà de l’Òscar. Durant l’ascensió va anar comentant diverses anècdotes de les seves expedicions i és que un alpinista que porta a l’esquena 65 expedicions-viatges, té molta tela per explicar.

Va agradar especialment veure com explicava als més petits, que quan ell tenia 9 anys, va venir per primer cop a Núria amb uns campaments on va travessar el llac nedant!. Diu que des d’aleshores manté la tradició de banyar-se en els llacs de muntanya que vesteixen els cims que corona. I és clar, com que té tendència d’anar tan amunt, ha hagut de banyar-se en llacs a 6000 m, on primer ha hagut de trencar el gel!

 

 

Crònica de David Codony Vidal, esdeveniments de Vall de Núria.

Octubre 16, 2017
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.