932 041 041

La llegenda del naixement del riu Ter

Com es formen els rius? En el cas concret del riu Ter, existeix una llegenda de Joan Amades que remunta al 1936 que explica, en forma de llegenda màgica, com es va originar aquest riu que neix a Ulldeter.

Naixement Riu Ter

 Ulldeter. Naixement del riu Ter

 

El riu Ter neix als Pirineus, concretament a Ulldeter, a Setcases, a uns 2.4000 metres d’altitud, i travessa per les comarques del Ripollès, Osona, La Selva, Gironès i Baix Empordà fins que finalment desemboca al Mediterrani. Es troba al peu d’un antic circ glacial que està delimitat pels cims del Gra de Fajol, el Pic de la Dona i els Bastiments. Però, coneixeu la curiosa història del seu origen?


 

La llegenda del naixement del riu Ter

“Segons la llegenda, un estiu molt sec, un vell va trucar a la porta d’una cabana de pastor per demanar aigua. El pastor, en comptes de guardar-se-la per ell, tot i que bona falta li feia, n’hi va donar de bon grat, encara que li havia calgut anar-la a buscar molt lluny. En recompensa a aquest acte altruista, el nouvingut li va donar una botella d’aigua inexhaurible.

 

Un dia, el pastor va perdre la botella enmig d’una tartera i, com que no ha deixat mai de rajar, aquest és l’origen de les fonts on el Ter neix.

 

Aquesta mateixa llegenda ha estat també utilitzada, segons Joan Amades, per explicar l’origen del mar: en temps antics, en el món no hi havia ni mar ni rius, només algunes miserables fonts que no feien massa servei. Els qui posseïen alguna d’aquestes fonts n’estaven molt orgullosos i a vegades privaven del seu ús als altres. Però vet aquí que un dia, anant Jesús i sant Pere pel món assedegats, arribaren a un poble. Varen trucar a totes les portes demanant aigua, però ningú els en volgué donar. Només una petita vella els en va oferir tanta com en tenia. En agraïment, Jesús li va regalar una mena de cantimplora, dient-li que només en fes ús quan no tingués aigua: llavors en rajaria tota la que volgués.

 

La vella, que dubtava de la promesa i del poder del giny, no li feia cap mena de cas. Però un dia estava molt necessitada, perquè el rei del seu país, que era l’amo de la font d’on bevia, només en donava els diumenges. Davant de la urgència, va decidir obrir la cantimplora. I aquesta va començar a rajar i rajar, de manera que no sabia com parar-la. En poc temps la casa, el poble i la vall varen inundar-se, donant lloc a rius i finalment a la mar.

 

Aquell poble tan poc hospitalari va ser inundat i va quedar submergit. Només se’n va salvar la vella que, com que sabia el que passaria, va enfilar-se dalt d’un cim. El cim va quedar enmig del mar i encara duu el nom de Trinitat, que era el de la vella. De la cantimplora, ningú n’ha sabut mai més res, però se sap que fins que algú no la tapi  seguirà rajant i hi haurà mars i rius.”

 

Font: Joan Amades, 1936


 

Ara que ja coneixeu la llegenda, podeu venir a visitar tant el naixement del riu Ter com el circ glacial d’Ull de Ter, amb el telecadira de Vallter 2000, que a més us permetrà contemplar un paisatge únic durant el seu recorregut i des del punt panoràmic "Balcó de la Costa Brava". També podeu aprofitar i descobrir el Refugi d’Ulldeter, a 2.220 metres d’altitud, que com a primer refugi de muntanya d’Espanya, també té tota una història molt interessant amagada.

  Ruta del Ter 

Agost 29, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.