932 041 041

El Ripollès és una comarca prou extensa amb molta història ramadera i agrícola a les esquenes que mostra una varietat de productes locals ben extensa i de qualitat.

Aquesta varietat va des de les carns, passant pels làctics, les patates i acabant amb els dolços.

 

On podem comprar o degustar els productes del Ripollès?

 

A continuació us deixem un mapa on podreu trobar totes les botigues on es venen els productes que ara us explicarem.

 

 Totes les localitzacions s’han extret de Productes Ripollés.

 

La importància de consumir productes locals i regionals.

 

Producte del Ripollès, la marca de garantia. Aquesta marca identifica els productes agroalimentaris produïts, transformats i/o elaborats a la comarca del Ripollès. Els productes amb aquesta posseeixen un control de qualitat i garantia de l’origen dels aliments com poden ser les races autòctones com l’ovella ripollesa, la vaca bruna dels Pirineus i el cavall pirinenc català.

 

És per això que us hem fet una llista dels 10 aliments típics del Ripollès.

 

 


 

1. Carn de Boví

 

El Ripollès té una gran extensió de prats i pastures on es crien els vedells i les vedelles que després d’una alimentació a base de farratges naturals 100% vegetals. Aquesta carn no s’ha produït amb substàncies que pugin interferir en el ritme normal de creixement i desenvolupament del animals. Producte del Ripollès fa que des del naixement fins al plat compleixi un control i seguiment exhaustiu que garanteix la seva qualitat

 

Tot i que al Ripollès hi ha diferents races bovines, cal destacar la cria i conservació de la Bruna dels Pirineus.

La cura i la sostenibilitat de la muntanya gràcies a la pastura fa que la cria tradicional del bestiar sigui també un al·licient per al territori. Les vaques pasturen i augmenten la riquesa del sól fèrtil per a ser conreats o per a que cada any es regeneri la pròpia terra.

 

La històrica pastura o inclús la transhumància fan adquirir valor al producte final, és per això que podem veure pastures a altes cotes com a la Vall de Núria o a Vallter2000. Mireu el vídeo aquí.

 


 

2. Carn d’oví i cabrum

 

Com dèiem, les qualitats geogràfiques i geològiques fan d’aquesta comarca un indret idoni on criar de forma semiextensiva tant xais com cabrits.

 

Entre les difunts races de xais que podem podem trobar, destaca la raça de l’Ovella Ripollesa, raça autòctona dels nord-est de Catalunya que pesa entre 10 i 12 kg. Aquestes ovelles són amantades per la llet de els seves mares, això fa que la carn sigui tendra i gustosa.

 

Una de les virtuts de comprar aquesta carn és la valorització, conservació per tal de fomentar l’activitat del pasturatge fent accessible i digne l’ofici de ramader i ramadera. Aquest ofici mil·lenari tant tradicional a les nostres terres fan del pasturatge tradicional una cultura. És així que tota la roda es tanca i segueix girant.

 

 


 

3. Carn de poltre de muntanya del Ripollès

 

És un dels productes desconeguts i molt nutritius i saludables.

En primer lloc és dolça, molt adient per a les dietes baixes o sense sal. Té pocs greixos i força àcids grassos insaturats saludables tipus Omega 3. És adient per a persones amb problemes de colesterol. Té molt ferro idoni per a la canalla i la gent gran. I per últim és una carn molt tendra i saborosa que es pot perdre a filets volta i volta per a evitar que perdi aigua i que quedi seca.

Al Ripollès més de cinquanta criadors en tenen i fan del poltre una carn de primera categoria.

 

Aquest bestiar a les nostres terres és d’explotació extensiva, que vol dir que campen com ells volen pels prats i altes muntanyes com Núria i Vallter.

El poltre de muntanya també té la seva raça autòctona: el Cavall Pirinenc Català. Aquesta raça va ser reconeguda com a tal a l’any 2008 per l’administració catalana. Actualment el cens aproximat és d’uns 5.000 animals destinats al consum humà ubicades a les comarques dels pirineus i Prepirineu.

 

Foto de: Wenderson Araujo

 

Podeu obtindre més informació sobre el poltre de muntanya aquí.

 


 

4. Patates- Trumfa

 

El tubercle més famós del món, la patata. També el més consumit  i cultivat ja que el seu valor nutritiu consisteix en l’aportació alta d’aigua i hidrats de carboni en forma de midó. És baix en greix i proteïna.

 

En el nostre territori es cultiva la Trumfa de la Vall de Camprodon, zona on la patata s’ha anat cultivant generacions rere generacions.

La patata s’adapta a tots els climes, nevi, plogui o faci un dia radiant la patata es nodreix de la riquesa del sòl, ja que creix enterrada. És per això que és important mantenir un sòl ric com hem comentat anteriorment gràcies a la pastura extensiva.

A finals d’agost, principis de setembre s’obté la collita de l’any. Aleshores és quan s’omplen els restaurants d’aquestes patates i la gent gaudeix del seu sabor inigualable.

 

Foto de: @producteurslocaux

 


 

5. Embotits de carn de porc

 

Al Ripollès trobem pocs porcs i són poques les explotacions que es dediques d’alguna forma a la cria i engreix dels porcs. És per això que gairebé tota la carn no va cap a la carn fresca, sinó cap a la elaboració d’embotits artesans.

La cultura gastronòmica ha fet que la elaboració d’aquests productes hagin adquirit una tècnica de curació artesanal pròpia de la zona. Hi ha una gran varietat de carnisseries i xarcuteries que ofereixen botifarra blanca, negra, d’ou, de perol, de fetge, bufes, bulls, moletes, llangonissa culana, llangonissa de pagès, llangonissa xoriçada, fuets, xoriços, llom sec, llardons, ventre de fetge, pernils i cansalades viades

 

Foto de: Producte del Ripollès 

 


 

6. Coca del Ripollès

 

L’any 2009 diversos forners van participar d’un concurs per a fer la coca més autèntica del ripollès. De totes les barreges possibles van crear un producte nou, i diferenciat anomenat Coca del Ripollès.

 

Aquesta coca la reconeixereu ja que és rodona, d’uns 20-22 centímetres de diàmetre i per sobre té pinyons i sucre. Per dins és un pa de pessic en forma de coca. Té un gust a espècies de matafaluga i canyella.

Es ven envasada en una caixa comuna a tots els establiment adherits a la marca Producte del Ripollès.

 

Foto de: Producte del Ripollès 

 


 

7. Productes làctics

 

També s’elaboren amb molta cura els productes làctics com llet, formatge, mató, formatge tendre, fresc, iogurts, flams i flams de mató, pastís de formatge i crema de formatge.

Moltes d’aquests productes venen de les mateixes vaques, ovelles o cabres de la forma més artesanal i tradicional possible.

 

Foto de: Producte del Ripollès 

 


 

8. Mel

 

La mel sempre ha estat un bé molt preuat deguda a la elaboració costosa i artesanal amb la que s’ha de produir. Aquesta mel és recaptada per les abelles en les zones superiors als 1000 metres. És una mel densa, fosca, dolça i amb propietats naturals molt saludables per a prendre amb qualsevol te, pastís, una torrada o amb el cafè. Entre els tipus de mel destaquem la milflors i la de romaní.

 

Foto de: Producte del Ripollès 

 


 

9. Bolets

 

El Ripollès té la sort de tenir boscos frondosos que fan créixer un ventall ben gran de bolets. Aquests bolets han sigut determinants per a determinar la història culinària de la regió. Al Ripollès hi podrem trobar ceps, pinetells, marçots, carreteres, rossinyols, camperols, rovellons de pi negre, mollerics i trompetes! Sota els boscos d’avellaners, freixes i bedolls s’hi amaguen aquests apreciats fongs que tant ens agraden a la cassola.

 

 

Foto de: @lluisrodriguez 

 


 

10. Galetes i dolços

 

I per finalitzar, el més esperat per la sobretaula o per fer un esmorzar: el dolç!

 

Moixaines i carícies de la Vall de Ribes, Mets i Daines de la Vall de Camprodon, els tortells... Productes típics del Ripollès amb molta tradició i història. Són poques les avies que els facin però es poden adquirir amb un gust ben fornejat a qualsevol fleca o pastisseria.

 

Les galetes. Les Galetes com les Birba són famoses altrament pel seu gust tant tradicional i apta per a qualsevol temporada. Els podreu trobar amb les seves clàssiques caixes a qualsevol botiga de productes de la zona. 

 

Foto de: Birba.es

 


 

Març 28, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.