932 041 041

Grans curiositats climàtiques de Port Ainé i Espot

Ens endisem al Pallars, amb l'objectiu de descobrir amb més detall com és el temps de les estacions d’esquí d’Espot Port AinéPort Ainé es troba al vessant nord del massís de l’Orri, muntanya amb unes condicions peculiars al Pirineu català, donada la seva isolació de la resta de cims pirinencs, ens regala una panoràmica única del Pirineu occidental català.

 

 

D'altra banda, Espot es troba a recer dels grans cims del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tot i rebre amb força la influència mediterrània, l'estació queda prou exposada cap al nord per a rebre moltes de les situacions atlàntiques, un fet vital a l'hora de garantir nevades constants i amb neu de qualitat durant tot l'hivern. 

 

 

Comparant-les, té més influència mediterrània Port Ainé donat que les pertorbacions de Sud, SE i fins i tot de llevant hi deixen més precipitació. Les nevades atlàntiques de nord-oest amb aportació d’humitat deixen bons gruixos a Espot.

 


 

Avui parlarem amb Bernat Baylina, cap comercial i màrqueting de les estacions del Pallars. Bon dia Bernat. Quina estació d’esquí rep durant la temporada de neu, condicions de meteorològiques més suaus?

 

 

Si parlem de vent, en aquest cas Port Ainé tindria millors condicions. L’orientació de Port Ainé fa que estigui menys castigada que a l’estació veïna d’Espot, on l’orientació NE fa que els remuntadors ofereixin més resistència al vent i tinguem alguns tancaments parcials a causa dels temporals de N, NE i NO.

 


 

Què comporta aquest fenomen tan recurrent al territori?

 

Cal destacar que en segons quines situacions de nord, tenim el ja conegut efecte Föhn o Fogony. Vent reescalfat per l’efecte de fregament en travessar diverses muntanyes on deixa l’aire fred i la humitat i arriba a les valls calent i sec amb humitats relatives inferiors al 20%.

 

 

 



Entenem que Port Ainé, més oberta a la procedència de vents de diferents direccions, pot rebre més situacions de neu respecte a Espot, és així?

 

Normalment Port Ainé acumula més gruixos que Espot, ja que geogràficament és una illa sense cap muntanya que impedeixi l’arribada de fronts. A més, un altre fet a destacar és la conservació de la neu caiguda. L’orientació totalment a nord i la forma d’olla provoquen un microclima que produeix fenòmens que només es veuen a Port Ainé. Un exemple són els dies de primavera, on ja és habitual que la neu transformi en neu pols.

 

D'altra banda, a Espot i tenim més insolació i a la primavera el mantell nival minva més ràpidament que a Port Ainé. Es podria puntualitzar, que Espot possiblement rep més neu perquè rep més directament les situacions de nord. En concret de NO, ja que el Nord hi deixa una mica més de neu però després ens castiga més el vent. També com a dada curiosa podríem afirmar que per la mateixa cota, hi ha gairebé sempre 2ºC menys a Port Ainé respecte a Espot.

 

 


 

Podries recordar quines són les principals nevades de l’estació i quines situacions meteorològiques les van originar?

 

Recordo que hi va haver una temporada que Port Ainé va mantenir les seves instal·lacions obertes fins al 30 de maig. Va ser en concret l’any 2004 i es va tancar el darrer cap de setmana de maig amb gairebé gens de neu a la cota 2000 i encara amb un metre de neu a les cotes altes. Només s’obria el telecadira que dóna accés al Pic de l’Orri a mode turístic i que no hi havia ni pistes abalisades ni trepitjades. També i molt destacable la temporada del 1996, amb nevades molt fortes a tot el Pirineu i que vam provocar grans allaus a la zona d’Espot. Als clots de la bassa, una gran allau nocturna es va endur un remuntador i la caseta d’obra de la cafeteria, que va aparèixer uns 300m més a baix dins la bassa.       

  

 

 


 

Quin protocol teniu per evitar el perill d’allaus?

 

Espot tenim un canó per disparar i fer baixar les allaus abans d’obrir l’estació. Si el risc és molt elevat, podem arribar a tancar pistes. Port Ainé no és una zona propensa a les allaus.

 

 


 

La base de l’estació d’Espot, és una de les més baixes del Pirineu català d’influència mediterrània, i habitualment no manca la neu. Quina creieu què és l’explicació?

 

Donada la cota baixa que suposa estar a 1500m, la clau està en la previsió de producció de neu per aguantar tota la temporada. Abans de l’inici de la temporada ens esforcem a fer una bona base de neu, especialment a la cota baixa de l’estació, i sempre hem arribat a final de temporada amb neu en aquesta cota, tot i que algun any que la setmana santa cau molt tard, ja pateix una mica.


 

Què podríem dir de la neu produïda?

 

És bàsica per les estacions del Pirineu. Abans era impensable esquiar abans de Nadal, i gràcies a la neu produïda ara la temporada s’allarga des del pont de la puríssima. A Espot la producció de neu és molt rendible. En un terreny granític i amb tanta abundància d’aigua, en 3 dies podem tenir importants gruixos de neu acumulats.

 


 

Personalment com vius la meteorologia?

 

He viscut la meteorologia des de molt petit de manera molt intensa, ja que el meu pare, en Ramon Baylina va crear la primera estació meteorològica a Sort gràcies a la seva passió i a través del INM

 


 

Tens un record especial d’algun episodi extraordinari?

 

No recordo exactament la data, era a finals dels 80. Una forta nevada va afectar el Pallars i a posteriori va arribar una forta onada de fred siberià, que va portar un registre rècord de -19ºC. La neu va quedar durant setmanes i fins i tot a l’institut de Sort, anàvem amb esquís de fons i vam fer una rampa de neu per esquiar!

 


 

Per últim parlem sobre les previsions del temps. Quin són els protocols de previsió que utilitzeu per informar de la previsió del temps als vostres visitants?

 

Nosaltres enllacem la previsió a través de Meteocat als webs per evitar la responsabilitat de predir els temps als nostres usuaris. Els emplacem a consultar aquesta web o que s’informin a través d’altres mitjans. Nosaltres aconsellem sobre la previsió de portar cadenes, etc. També diàriament, ens encarreguem de dir el temps que tenim a les nostres estacions, actualitzar-ho a les webs i passem informació a alguns mitjans, com Gum FM o MeteoPirineus Catalans.

 

No us perdeu totes les actualitzacions meteorològiques a les nostres xarxes socials cada divendres a la tarda!

 

Facebook

Twitter

 

Març 16, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.