932 041 041

Grans astrònomes de la història

Grans dones de la història van indagar de manera extraordinària en el desenvolupament de l'estudi de l'astronomia fent aportacions molt valuoses en aquesta disciplina.

Weinan, China. @leoncooper 

 

Al llarg de la història les dones astrònomes s'han trobat obstacles per la seva condició de dones, ja que l'astronomia era considerada una disciplina d'homes. En aquest post volem visibilitzar el paper de les astrònomes, que avui en dia només representen el 15 % dels professionals de l'astronomia a tot el món, tot i que cada vegada hi ha més dones que es dediquen a l'estudi de l'espai.

 

Us presentem una selecció de grans dones que han contribuït de forma important en l'avenç de l'astronomia:

 


1. Caroline Lucretia Herschel (1750 - 1848)

És considerada la primera astrònoma remunerada de la història, de la qual se'n té constància. Herschel era la germana del descobridor de l'Urani i l'ajudava fent els càlculs de les observacions que feia. Va descobrir vuit cometes, tres nebuloses i va elaborar un catàleg de nebuloses i cúmuls d'estrelles.

 


Caroline Lucretia Herschel. Font: Wikimedia Commons

 


2. María Mitchell (1818 - 1889)

Mitchell va ser la primera astrònoma acadèmica dels Estats Units i un referent a nivell mundial. Mitchell va fundar l'Associació per a l'Avenç de la Dona. Va descobrir un cometa, que porta el seu nom; i, com a commemoració, també hi ha un cràter a la Lluna que es diu com ella.

 


María Mitchell. Font: Wikimedia Commons

 


3. Williamina Paton Stevens Fleming (1857 – 1911)

Va començar a treballar de criada pel director de l'Observatori de Harvard i, poc després, ja revisava les plaques fotogràfiques del cel fins a descobrir grans elements com la nebulosa Cap de Cavall. Va descobrir 10 noves, 59 nebuloses gasoses i més de 300 estrelles variables.

 


Williamina Paton Stevens Fleming. Font: Wikimedia Commons

 


4. Mary A. Blagg (1858 - 1944)

Blagg va ser la primera dona a formar part de la Royal Astronomical Society i també en entrar a la Universitat Oberta Interamericana on va estandarditzar la nomenclatura lunar tal com avui la coneixem amb l'estudi Lunar Formations, 1935.

 

Mary A. Blagg. Font: Wikimedia Commons

 


5. Henrietta Swan Leavitt (1868 - 1921)

Leavitt va descobrir la relació període-lluminositat, un mètode per a la mesura de la distància d'objectes astronòmics. Gràcies a ella avui en dia coneixem la mida de la Via Làctia i l'escala de l'Univers.

 


Henrietta Swan Leavitt. Font: Wikimedia Commons

 


6. Ruby Payne-Scott (1912 - 1981)

Ruby Payne-Scott va ser la primera dona radioastrònoma i va desenvolupar bona part del llenguatge que avui en dia es fa servir en la disciplina de la radioastronomia. Va abandonar la investigació per casar-se en secret el 1944. Segons la legislació no podia estar casada i ocupar, alhora, un lloc de responsabilitat.

 


Ruby Payne-Scott. Font: Wikimedia Commons

 


7. Nancy Roman (1925 – 2018)

És la 'mare' del telescopi espacial Hubble gràcies al seu paper en el disseny i programació d'aquest telescopi. Va ser la primera cap d'astronomia de la NASA i, per tant, la primera dona a ocupar-hi un lloc executiu.

 


Nancy Roman. Font: Wikimedia Commons

 


8. Carolyn Porco ( 1953 - )

Avui en dia Porco es considera una de les grans dones en el món de l'astronomia, ja que és una de les expertes més importants en el món dels anells i llunes planetàries que envolten els planetes exteriors gegants. A més, executa una gran tasca divulgadora de la matèria a través de conferències.

 


. Carolyn Porco. Font: Wikimedia Commons

 


9. Carolyn Shoemaker (1929 - )

És una astrònoma nord-americana que va descobrir el cometa Shoemaker-Levy 9.2, juntament amb el seu marit, Eugene Shoemaker, i l'astrònom David Levy. Poc després de descobrir-lo, torsos del cometa es van estavellar contra Júpiter formant un gran espectacle. Va obtenir el rècord de ser la persona que ha descobert més cometes.

 


Carolyn Shoemaker. Font: Wikimedia Commons

 


10. Sandra Faber (1944 - )

Considerada una gran descodificadora de galàxies, Faber va descobrir la relació Faber-Jackson (una forma d'estimar les distàncies a altres galàxies). També va col·laborar en el disseny de telescopis òptics i infrarojos més grans del món a l'Observatori de Hawaii.

 


Sandra Faber. Font: Wikimedia Commons

 


11. Assumpció Català (1925 - 2009)

Pel que fa a grans astrònomes del nostre país, cal destacar a Maria Assumpció Català, la primera professora permanent d'astronomia d'una universitat a nivell estatal. A més, també va ser la primera dona que va obtenir un doctorat en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona. Català va ser un referent en el món de l'astronomia, sobretot per les seves observacions sistemàtiques de taques solars.

 

El Parc Astronòmic Montsec compta amb el telescopi Assumpció Català, el primer telescopi professional amb nom de dona de l’estat, en honor a l’Assumpció Català que també va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2009.

 


Assumpció Català. Font: Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona

Març 03, 2021
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.