932 041 041

Entrevista amb Pere Blanch: Cap d'explotació de La Molina

Col·labora: Albert de Gràcia (Meteopirineus Catalans)

En aquesta entrevista anem fins a la Molina, l’estació degana de l’esquí a Catalunya i a la península; amb més de 100 anys d’història d’esquí i que enguany celebra els 75 aniversari de l’estació com a tal, des de la instal·lació del seu primer remuntador mecànic; el telesquí de Font Canaleta l’any 1943!

 

 

Geogràficament la Molina es troba al sud-est de la Cerdanya, ja gairebé al límit entre el Ripollès i el Berguedà, i és en aquesta zona prepirinenca al massís de la Tosa i Puigllançada, a cavall de la conca hidrogràfica del Segre, del Ter i del Llobregat on trobem fronteres de climes (més influència mediterrània amb més continental). Podríem afirmar que els hiverns són més aviat secs, els estius ben tempestuosos, i les estacions intermèdies, tardor i primavera, molt més mogudes meteorològicament parlant.

Parlem amb un dels seus responsables, Pere Blanch, cap d’explotació de l’estació, que ens respondrà algunes de les preguntes relacionades amb el temps a la Molina.

 

                                               

                                                     

 

1- Parlem primer de tot del clima genèric de la Molina! Vosaltres que esteu cada dia a peu del canó, quins trets característics presenta el temps de la Molina durant la temporada d’esquí?

La molina té un micro-clima curiós tot i ser mediterrani moltes vegades les precipitacions típiques mediterrànies no arribant com cal, hi descarreguen a Vallter o Vall de Nuria, però bé, per altra banda, d’altres vegades arriben fronts de tipus més típics de l’Atlàntic i aquests deixen alguna precipitació no esperada.

Això fa que a la Molina sigui una mica difícil fer una previsió exacta a mig i llarg termini. De totes maneres, la comarca presenta alguns signes que solen ser força fiables per pronosticar que passarà a les pròximes hores, resumin podríem dir que la Molina presenta un clima molt variat durant la temporada i que pot canviar en poques  hores, de fer un bo esplèndid a tenir un “dia de gossos”, amb vent, neu i boires.



2- No podem parlar del clima de la Molina sense fer referència a una cita històrica pel que fa a fenòmens severs del Pirineu, els grans aiguats del novembre del 1982, on la Molina va registrar en el total de l’episodi 556 mm. Quines afectacions recordeu a la zona?

Bé, els meus records directes d’aquell dia, jo no estava a la Molina, estava a Ribes de Freser i allà també hi va haver molta afectació en carreteres i edificis. A la Molina va haver-hi moltes destrosses en tota la llera del riu, es va emportar la carretera de la Molina a Alp, va entrar aigua als baixos de cases i dels edificis del barri de l’estació…

 

3- Tornem al present i parlem si realment a la Molina es nota un augment de les precipitacions a mesura que ens apropem a la primavera. L’anticicló típic de l’hivern és habitual?

Sí, el més habitual és que els llevants entrin més aviat a la primavera i al desembre el més habitual és que vinguin de nord o d’oest.

De totes maneres cal remarcar que per sort, aquí normalment és un clima sec i això fa que la neu aguanti molt. Per altra banda i gràcies a la bona feina dels maquinistes, que tracten la neu amb molta cura, fan que aquesta duri molt més que la que no es treballa.

 

 

4- Quina és la situació què més neu porta a l’estació? Quina nevada recordeu en especial? I alguna temporada?

Bé tot i la meva mala memòria, puc afirmar que durant els anys que porto treballant a la Molina, moltes nevades han estat importants, tant per la quantitat com per l’època de l’any. Puc afirmar que a la Molina he vist nevar tots els mesos del any a la zona de la Tosa, que està a 2537 metres. L’any passat no cal anar més enllà, va ser un any de moltes precipitacions i encara que cap de gran importància, sí que varen ser molt precises i oportunes, per això vàrem poder obrir molt aviat i va ser una campanya amb una neu de molta qualitat. Fet que va fer que fos la millor temporada de la Molina.


5- Com bé sabem la Molina va ser pionera en l’esquí a Catalunya, és un tòpic allò de, “abans nevava més”! Realment podeu concloure què és així?

La veritat és que no podria afirmar que abans nevava més, el que sí que sembla clar és que la cota de neu estava més baixa i ara ha pujat de cota. Com estació de esquí amb el primer remuntador de l’estat Espanyol l’any 1943, el teleesquí de Font Canaleta, a més a més d’esquiar com a tal des de principis de segle XVIII, en alguns documents de mesures de neu es parlava de gruixos al voltant de 10 cm a pista estàndard . Per tant, durant aquells anys hi havia temporades que tampoc presentaven gruixos molt importants.

 

6- Com feu front a aquesta situació?

La Molina a estat sempre pionera, i el 1985 va instal·lar la primera xarxa de neu de fabricació manual de l’estat i així va poder assegurar la neu a Pista Llarga. Avui està tot automatitzat i tenim 511 innovadors que és més del 52% de les pistes de la Molina.

 

7- Algunes persones són reticents a la creació de neu produïda. Què ens podeu dir sobre aquest tema?

 Crec que desconeixen com es produeix!, és un sistema totalment natural i que es pot dir que cuida al màxim el medi, ja que la matèria primera és l’aigua emmagatzemada als nostres llacs, surt del sobrant de l’aigua de la fosa de la neu de la primavera i les pluges que en aquesta època no solen faltar, és l’època de l’any que per sort, té un excedent d’aigua que d’altra manera aniria al mar.

I a l’hivern es torna polvoritzada al medi i gràcies al fred es transforma amb neu és un cicle complet de l’aigua. No s’afegeix cap additiu ni química de cap mena com alguns poden pensar.

 

 

8- Parlem de les previsions. La Molina com s’informa de les previsions del temps?

La Molina, com totes les estacions, rep butlletins meteorològics d’empreses externes especialitzades en previsions meteorològiques i de l’experiència pròpia del nostre micró-clima.

 

9- Creieu que abans de sortir la gent de casa, és important saber quin temps trobaran a pistes?

Crec que és vital, avui tenim molta i bona informació de la previsió i de càmeres a temps real i cal portar sempre unes cadenes o rodes de contacte per evitar problemes.

 

10- Tot i això, l’estació sempre té uns protocols de seguretat en cas de mal temps. Quin son?

A la nostra estació tenim protocols de tota mena i un pla d’autoprotecció general i un pla d’evacuació personalitzat per cada remuntador i zona de esquí aprovat per transports.

Pel que fa a la previsió, informem sempre als nostres clients de la previsió i si aquesta canvia sobtadament, que per altra banda és habitual en entorns muntanyosos. Donem la informació per megafonia i tanquem els remuntadors que estiguin afectats per tal de garantir al màxim la seguretat dels nostres clients.

Moltes gràcies per tota la informació rebuda Pere, i esperem que la Molina compleixi molts més anys!

 

Us recordem a tots els interessats, que enguany es realitzarà una sèrie d’esdeveniments per la celebració dels 75 anys de la Molina! Tota la info a lamolina.cat/75anys

 

Autor: Meteopirineus Catalans 

Gener 18, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.