932 041 041

 

 

Tal com vàrem dir la setmana anterior, ha sigut una nevada històrica. Malauradament la nit de divendres a dissabte va entrar vent fort de NE, formant plaques importants en vessants de component S. El risc d’allau va pujar a nivell 4 i es van desencadenar de manera controlada diversos allaus en la zona de pistes i la línia del cremallera. També va baixar un allau de grans dimensions amb una periodicitat d’uns 15 anys a la zona de la Coma de les Perdius.

 

La primera part de la setmana hem tingut temperatures baixes amb mínima dimarts de -16ºC però ràpidament  s’han enfilat arribant a màximes  de fins a 8,5 ºC el dijous. Un front càlid entre dimecres i dijous ha deixat una mica de neu (2- 5cm aprox) però per damunt dels 2200mts. La tendència pel cap de setmana és que recuperarem les temperatures més normals per l’època . Una  mica de precipitació de dissabte  amb cota neu en principi alta i diumenge més bon dia.

 

Les altes temperatures i la possibilitat de pluges  provoca que sigui fàcil que es desencadenin allaus de neu humida de mida petita, cal evitar les hores centrals del dia.  Als vessants nord cal anar amb compte ja que perduren capes febles que faciliten el trencament de les plaques per sobrecàrrega. Amb la quantitat de neu que hi ha  a la muntanya i l’alta variabilitat de la “meteo” cal estar molt atents a la informació per fer un bon seguiment. El butlletí de perill d’allaus és una eina molt bona per programar sortides amb  garantia de seguretat.

 

El fort vent va pelar la majoria de carenes, afectant sobretot a la zona de Fontalba i Fontnegra, però no obstant tenim neu en la resta de vessants. Per a la pràctica de raquetes les condicions són bones. Cal evitar les hores centrals del dia en que, amb un augment de temperatures, podrien baixar allaus  fins als fons de vall. Els que vulgueu a més a més fer alguna ascensió a cims no oblideu dur els grampons i el material de seguretat (casc i piolet). Els propers dies la neu transformarà i trobarem zones amb neu ben dura i zones amb neu pols. En qualsevol de la modalitat que decidim endinsar-nos a la muntanya hivernal, SEMPRE haurem de dur el material de seguretat en allaus com són L’ARVA la pala i la sonda.

 

Els camins de mitja alçada com el dels Enginyers o Fontalba no són recomanables durant l’hivern, creuen vessants amb molt pendent i torrenteres bagues amb tendència a  haver plaques de gel. Poden ser perillosos, sobretot el dels Enginyers. Actualment són zones propenses al desencadenament d’allaus. Cal esperar a la primavera.

 

Encara perdura la neu en el Camí vell  fins gairebé  a Queralbs, per tant trobem el recorregut  amb neu pràcticament en la seva totalitat. No és gens recomanable recorre’l  en les circumstàncies actuals sinó es te experiència en la muntanya hivernal.  

 

Aprofitem per a recordar de la importància de consultar sempre les següents informacions:

 

 

 

Febrer 16, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.