932 041 041

CONDICIONS DE MUNTANYA 22/03/2024

L'entrada d'un front de component sud i amb pols sahariana ha fet minvar dràsticament les bones condicions que teníem. De cop i volta ens hem vist en condicions de primavera avançada amb un fort desglaç, els rius baixen generosos altre cop; però que sembla que canviarà ràpidament a temperatures més pròpies per l'època.

 

Resum dades meteo:

 

 

Previsió: (metemuntanya.cat)

  

 

Dissabte entrarà un front de NE que farà canviar les temperatures i potser faria alguna enfarinada en cotes altes.

  

Cal seguir les informacions:  www.meteomuntanya.cat

 

 Mantell nival:

 

El mantell en bones condicions ens ha durat ben poc. Les altes temperatures i la pluja han fet recular totalment el mantell en vessants sud, trobem congestes aïllades en cotes altes. En vessants  nord  trobem continuïtat  a partir de la cota 2.300m . La superfície de la neu amb aquestes condicions de mínimes positives i isozero als 3.200m  fa que el regel nocturn sigui gairebé inapreciable, per tant  només trobem neu primavera en cotes altes, la resta neu en fusió. 

 

No oblidem que trobarem neu dura de bon matí  i que és imprescindible portar el material de seguretat com és els grampons  el piolet i el casc. El risc d'allaus ha minvat força però amb aquestes temperatures  i en llocs en pendent caldrà vigilar amb les allaus de fusió, més info al BPA.

 

Camins/accessos a/des de Núria:

 

Entrem en el mode neu primavera en que és imprescindible portar el marial de seguretat.  Malgrat anar amb raquetes o amb ganivetes, l'ús dels   grampons, piolet i casc, pot significar la diferència entre tenir un problema o no tenir-lo. 

 

Puigmal per Fontalba:  Accés sense problemes, travessarem diverses congestes de neu, en funció del dia i el moment caldrà utilitzar el material de seguretat. 

 

Noucreus, Noufonts: En aquest sector a l'estar encarat al sud ha fos molta neu, de et la pala del Noucreus ja no té continuïtat. Malgrat això,  l'accés pel camí de la baga de Mulleres conserva la  neu  fent que hi puguem passar amb raquetes o esquissos, per arribar al pont de l'Escudé ens caldrà descalçar-nos uns 300m. Després ja seguirem el fil de neu pel marge dret del torrent que ens permetrà arribar a la zona alta.

 

Puigmal per l’embut:  Al ser vessant nordest aguanta més be la pujada de temperatures i encara presenta bones condicions a partir de la cota 2.300 aprox. El primer tram haurem de portejar el  esquissos o raquetes fins a la zona del forat  de l'embut, a partir d'aquí podrem seguir el fil del torrent, en  algun tram discontinuo, fins a dalt del cim.

 

Vessant Nord: Estanyet, Carançà, excel·lents condicions per poder completar una bona jornada d'esquí de muntanya, gruixos abundants.

 

Font negra: Sense neu, només congestes aïllades.

 

Camí vell: Trobarem una mica de neu  a partir del pla de Sallent en que el camí va per l'obaga, però sense significar cap dificultat. Algunes zones aïllades amb neu dura i gel fàcilment salvables. 

 

Camí de Fontalba a Núria: Al ser un camí amb orientació NE presenta zones on encara hj ha neu però que no signifiquen cap problema seriós.  No obstant millor deixar-ho per a persones amb experiència en muntanya hivernal. 

 

Camí dels enginyers a Coma de Vaca: Força net de neu, no obstant creua un parell de torrents on la neu pot resistir de marxar. Si portem uns gramponets flexibles ens poden solucionar el  pas. Reservat a   persones amb experiència en muntanya hivernal. 

 

MÉS INFORMACIÓ

Info meteo específica de muntanya: https://meteomuntanya.cat/
Info allaus:  https://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Allaus/Butlleti-de-Perill-d-Allaus-BPA
Info consells seguretat muntanya hivernal: FEEC/Bombers:  Meteorologia i seguretat a muntanya | MeteoMuntanya | Un projecte de l'SMC i la FEEC sobre meteorologia i seguretat a la muntanya.  (vídeos amb consells sobre els diferents riscos de la muntanya hivernal)

 

WEBCAMS VALL DE NÚRIA 
VdN-llac:   https://fgc.roundshot.com/valldenuria/#/  i  https://media.turismefgc.cat/valldenuria/nuriabarques.jpg?intmp=1637751243
VdN-Coll de Finestrelles http://192.168.70.20/view/viewer_index.shtml?id=623 

Març 22, 2024
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.