932 041 041

Condicions de Muntanya 1/03/2024

Una setmana hivernal amb fred i una mica més de neu, ens fa no perdre l'esperança. La previsió amb nous fronts que fan que l'hivern sigui encara ben viu.

Resum dades meteo:

  

Previsió: (meteomuntanya.cat)

 

 

 

Durant el cap de setmana tornarà a passar un front que ens pot  deixar una mica de neu i un diumenge més ventós. La temperatura es manté en la  part baixa de la gràfica.

 

 

Cal seguir les informacions:  www.meteomuntanya.cat

 

 

 Mantell nival:

 

La nevada d'aquesta setmana no va ser tan intensa com marcaven les prediccions. Posteriorment el vent ha deixat les cotes altes ben pelades altre cop. També la neu ha marxat dels vessants sud. Hem millorat a nivell de torrents que comencen  a estar colgats i això permetrà el pas per la seva superfície. La previsió de nova neu farà que tornem a tenir un una situació més hivernal. El  problema és que les nevades són tan minses i en l'interval entre nevades, o puja la temperatura o fa fort vent, que no s'aconsegueix consolidar un mantell nival estable.

 

No obstant amb el cicle diürn / nocturn  hi ha hagut crosta de regel  fina que ens deixa la neu encrostada en molts vessants.

 

Cal veure  en quina mesura, aquesta successió de petites nevades i vent afectaran al mantell. Les noves nevades ja cauran damunt de neu  i es probable que en zones protegides del vent es facin noves plaques.

 

Cal seguir la  informació que ens facilita el Butlletí de perill d’allaus per valorar els efectes d’aquest episodi.

 

 

Camins/accessos a/des de Núria:

 

Després de l'enfarinada molts vessant solells  han quedat gairebé nets de neu; però en raconades trobarem congestes amb més de 30 cm. El vent ha format plaques en zones de dipòsit en que trobarem neus dures. En general tots els itineraris a partir de la cota 1.700 agafen caire hivernal, és a dir és imprescindible l’ús de  grampons piolet i casc.

 

Puigmal per Fontalba:  El vent ho ha deixat tot molt pelat i llimpat. Amb la baixada de temperatures i les previsions de nevades és probable que no puguem fins a dalt de  la collada de Fontalba 2.000m.  Trobarem condicions de poca neu i racons amb gel . Cal dur els grampons per seguretat.

Noucreus, Noufonts Aquest sector és el que ha recollit més neu. Amb motivació i caminant algun petit tram podem arribar a fer el Noucreus amb els esquís, però anant a la recerca de la neu. Per fer raquetes podem anar a buscar el fons de  la vall en que el vent ha mig colgat els torrents i s'hi pot passar.

Puigmal per l’embut:  La nevada no ha afavorit aquest sector, en la part somital l'escombrada ha  set bastant genèrica, trobem una capa de neu entre que no cobreix les pedres.  No s'hi pot anar amb raquetes ni esquís. A veure si  la propera nevada millora la situació.

 

Camí vellTrobarem neu  gairebé a  tota la segona meitat del recorregut. Els primers dies neu pols, poc gruix que ens permetrà passar-hi i gaudir del paisatge del camí vell nevat. Amb el pas de la gent i les variacions de temperatura aquesta neu es compacta i es torna dura o gel. Caldrà reservar l’itinerari a persones amb experiència hivernal i dur uns gramponets flexibles per  evitar mals majors.

 

Camí de Fontalba a Núria: A dia d’avui amb neu en  tot  el seu recorregut. Com dèiem amb el Puigmal per Fontalba, pot ser que no puguem arribar amb el cotxe fins dalt. Amb neu es converteix amb un itinerari  amb riscos de relliscades, només apte per a persones amb el material i el  coneixement necessari en muntanya hivernal. No obstant hi ha una capa superficial.

 

Camí dels enginyers a Coma de VacaEn situacions de nevades en cotes baixes aquest camí és realment  perillós. Creua vessants de fort pendent en que una relliscada tindria conseqüències fatals.

 

MÉS INFORMACIÓ: 

 

  • Webcams Vall de Núria:
Març 01, 2024
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.