932 041 041

Condicions de la muntanya - Últimes nevades de primavera a Vall de Núria

Pel cap de setmana tindrem un temps més calmat amb matins assolellats i  a partir de migdia es taparà amb alguna possibilitat d’algun ruixat gens significatiu. Serà un bon cap de setmana per fer activitat però cal matinar i si hem d’escollir, millor diumenge.


 

Temps passat

 

Tal com marcaven les previsions aquesta setmana santa ha set molt variable i amb forces precipitacions (61 mm, bàsicament entre dimarts-dijous).  Les temperatures però, han set  pròpies per l’època , màxima divendres passat amb 11.8 ºC i mínimes a finals de setmana arribant aquesta darrera nit a -3ºC. El vent ha estat present amb les precipitacions arribant a cops de 70 km/h diumenge passat amb component NE –E, sempre parlant de la cota 2.000.

 

En cotes superiors, el registre de l’estació meteorològica de l’Embut a 2.276 m., la temperatura màxima ha set la mateixa (fase diürna) però la nocturna ha baixat fins als -5ºC. Les precipitacions de mitja setmana han coincidit amb la baixada de temperatures, fent que molt bona part fos en forma de neu. Cal pensar que per l’època de l’any que estem són neus molt humides que signifiquen un gruix de neu inferior que al cor de l’hivern. El fet de que moltes zones estaven ja sense neu fa que aquesta li costi d’agafar i que amb les temperatures diürnes desaparegui en bona part exceptuant les cotes altes, torrents i obagues.

  


 

Condicions de la muntanya

Ortigar i Pic del Segre

Foto: Ortigar i Pic del Segre

Tot i avançar en la temporada de primavera la situació del mantell nival ha millorat respecte de la setmana passada. Avui divendres hi ha presència de neu a partir de 2.300 a tots els vessants però en cotes baixes i vessants solells desapareixerà. En cotes altes ha millorat molt la situació, pot haver augmentat en uns 30 cm. Observem presència de neu marró que tindrà tendència a desaparèixer més ràpid.

Per zones,  tenim l’Embut en que haurem de caminar 15-20 min fins al Forat de l’Embut, amb el Puigmal  és  practicable pel coll d’Err i per la pala directa del pluviòmetre. El Pic de Segre tenim practicables la pala del vessant O i la del vessant E-SE.  Finestrelles no està practicable.  Eina i Noufonts cal fer 30-40 mjn  per trobar continuïtat de neu. A la zona de Noucreus  amb 15-20 min arribarem a la Font d’en Llorenç on ja tenim continuïtat. Tot el vessant nord ha millorat considerablement amb cota de  neu fins als 2.000 m permeten enllaçar itineraris de gran desnivell.  

 

En definitiva si mirem la muntanya a partir de la cota 2100-2300, en funció dels vessants, situació perfectament hivernal, ideal per practicar esquí de muntanya, raquetes o muntanya hivernal.

 

El risc d’allaus està a 2 sobre 5. Atenció perquè aquesta setmana ha bufat i nevat en cotes altes en diferents orientacions.  Trobareu tota la informació imprescindible al Butlletí de perill d’allaus. En qualsevol modalitat que ens acostem a la muntanya l’hivern no podem oblidar dur el material de seguretat,  grampons, piolet i casc; i el material de auto-rescat en allaus com és la pala el DVA i la sonda.

 


 

Camins mitja muntanya

Foto: Vall de Noucreus des del Mirador del Canal 

 

El camí dels Enginyers i Fontalba es troben gairebé sense neu  en tot el seu recorregut. No obstant queden les torrenteres i zones obagues en que encara hi ha neu i, on una caiguda, pot ser fatal pel fort desnivell que hi trobem. Es desaconsella recorre’ls  per aquelles persones que no tinguin ni l’experiència ni el material adequat.

 

Al Camí Vell està net de neu en perfectes condicions per recorre’l.

 

 

Abril 26, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.