932 041 041

Condicions de la muntanya 22/02/2019

Continua la situació anticiclònica per la resta e la setmana i les següents, algun pas de front feble que l’únic que aportarà seran núvols. Es preveu estabilitat per la resta del mes.

Un febrer amb aires de primavera

 Foto: Agulla del Hereuet I Pep Ubach

 

Temps passat

 Una setmana (de divendres a divendres) gairebé primaveral  que ens deixa una màxima de 8,5ºC divendres passat  i una mínima de -4,9ºC a principis de  setmana. Atenció però que a partir d’avui remunten més les temperatures, avui divendres la mínima ha set positiva 3,3ºC per la inversió tèrmica. Hem tingut el vent en calma, sense precipitacions. Aquesta bonança ens permet gaudir de dies molt estables.

 

Previsió meteo

No es preveuen canvis per aquest cap de setmana, continuarà l’anticicló amb inversió tèrmica a la muntanya respecte de les valls. Dissabte serà el dia en que pujarà més la temperatura, s’espera una màxima de 10ºC, també bufarà un vent suau de component NW gens preocupant. Continua la situació anticiclònica per la resta e la setmana i les següents, algun pas de front feble que l’únic que aportarà seran núvols. Es preveu estabilitat per la resta del  mes.

 

 

Condicions de la muntanya

Les condicions de la neu són totalment primaverals. És a dir neus dures en al matí que en vessants solells es transformen a partir de migdia i altre cop regel a partir de la tarda. Molta atenció amb aquestes condicions a primeres hores del matí. Ara més que mai cal portar els grampons i el material de seguretat per aturar una eventual caiguda com el piolet i el casc.

Aquesta bonança fa que en cotes baixes es vagi fonent neu. Així ens trobem que l’accés al torrent de l’Embut per pujar al Puigmal te algun tram en que es perd la continuïtat. Si anem amb esquís ens haurem de descalçar uns metres. La pala final del Puigmal des del  pluviòmetre està molt justa de neu, és millor anar pel coll d’Err. En canvi, dins del mateix sector, les pales O i S del Pic de Segre estan en bones condicions. Finestrelles està justet de neu però Eina, Noufonts i Noucreus tenen  bones condicions. El camí de Mulleres, que dona accés a la Vall  de Noucreus s’ha repassat amb màquina trepitjaneu i està en perfectes condicions, ideal perfer  raquetes fins el pont de l’Escudé. Amb raquetes també ens podrem acostar al forat de l’ Embut o recórrer la Vall d’Eina.

 

Adjuntem al final del post un bon recull de fotos de @corriolsdellum del perfecte estat d’innivació de les valls del vessant nord, Finestrelles, Carançà, Eina, la Valleta seca. Bones condicions per ajuntar itineraris per les diverses valls.

 

El risc d’allaus està estabilitzat en 1 sobre 5. Alguna capa feble persistent,  sobretot en cares nord i ambla possibilitat de trobar algun petit allau de  fusió en canals dretes en vessants S.  Trobareu tota la informació imprescindible al Butlletí de perill d’allaus. En qualsevol modalitat que ens acostem a la muntanya l’hivern no podem oblidar dur el material de seguretat,  grampons, piolet i casc; i el material de auto-rescat en allaus com és la pala l’arva i la sonda.

 

 

Camins mitja muntanya 

El camí dels Enginyers no presenta neu però creua diversos torrents que poden presentar neu i/o gel . Es desaconsella  totalment recorre’l ja que passa per trams amb vessants molt exposats en els que una eventual caiguda podria ser fatal.

El camí de Fontalba, al ser orientació Est, té neu dura i/o gel en els trams obacs.  Es desaconsella  totalment recorre’l ja que passa per trams amb vessants molt exposats en els que una eventual caiguda podria ser fatal.

El Camí Vell trobem neu dura i/o gel en la seva meitat superior, a partir del  Pla de Sallent. No es recomana a persones que no tinguin experiència en la muntanya hivernal.

 

 

 

Febrer 22, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.