932 041 041

Valoració sobre l'estat i condicions dels camins i muntanya a l'entorn de Vall de Núria realitzada per l'equip de l'estació.

Torna el fred!

 

Caiguda de 20ºc de les temperatures

Temps passat 

Entrada de fred continental, sec però intens. Dijous es produeixen tots els mínims de la temporada, mínima de -10.8ºC màxima de -6ºC!!. Entra vent fort de Nord amb una mica de precipitació, molt minsa, just per enfarinar; però que el mateix vent s’encarrega de transportar. Cop màxim de vent a la cota 2000m 112 km/h, es produeix torb durant el matí de dijous, la resta de la setmana continua el vent fort.

 


Previsió 

Pel cap de setmana i fins ben entrada la setmana que ve, el vent fort no ens abandonarà, bufarà de component N amb cops de fins a 80 km/h. Les temperatures continuaran fredes, sense mínimes tan agosarades, farà el fred que toca. La resta de la setmana entrant la temperatura, tindrà tendència a pujar lleugerament, podria ser que tinguéssim precipitacions cap al final de la setmana dijous o divendres. Amb l’actual previsió meteorològica, s’aconsella fer activitat a cotes baixes durant el cap de setmana ja que el vent fort escombrarà carenes ,cims i colls.

Caldrà veure si ben entrada la setmana millorà les condicions per l’alta muntanya.

 

 

Estat de la muntanya 

Malgrat l’enfarinada de ahir dijous seguim tenint com a valls amb més bones condicions l’Embut (Puigmal) i  Noucreus per la seva orientació obaga.  El transport de neu per vent i el fred que ha fet glaçar tots els torrents, ha ajudat a millora un xic els inicis de les valls; malgrat això, si anem amb esquís, ens haurem de descalçar en algun tram inicial,  tant per anar cap a l’Embut com cap a la zona del Pont de l’Escudé.

El vessant nord de Puigmal, Finestrelles i  Carançà el trobem força innivat permetent-nos fer un bon enllaç d’itineraris entre els dos vessants. Els vessants sud no trobem neu fins a cotes molt altes 2.700m gairebé, en canvi en els vessants obacs trobem continuïtat en el mantell a partir de 2200m aprox.

Per fer raquetes  haurem d’endinsar-nos en aquestes valls que hem comentat ja que la continuïtat del mantell cada cop és més amunt. És important remarcar que continuem amb una situació de neus molt dures i raconades amb gel que contraresten amb els llocs resguardats pel vent amb neu pols (fons de torrents, etc) . No podem deixar de portar el material de seguretat com són els  grampons, casc i piolet, en qualsevol modalitat que ens endinsem a la muntanya hivernal.

 

El risc d’allaus segueix en 1 sobre 5. Continua baix  degut a l’enduriment superficial de la neu. No obstant  ha fet vent bona part de la setmana i es preveu vent fort pel cap de setmana, sempre de components nord per tant facilitarà la formació de plaques en vessants S-E, inclòs en terrenys trampa en vessants N. Trobareu tota la informació al Butlletí de Perill d’allaus: http://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Allaus/Butlleti-de-Perill-d-Allaus-BPA. Sempre que en endinsem a la muntanya hivernal  i en qualsevol de les seves modalitats portarem el material d’auto-rescat  en allaus com és el DVA, pala i sonda.

 El Camí vell torna a tenir  trams de neu i glaç en la seva meitat superior. No es recomana a persones que no tinguin experiència en la muntanya hivernal.

 
Els camins de Fontalba i Camí dels Enginyers no són recomanables ja què creuen diversos sectors obacs en els que trobem neu dura o gel; travessen grans pendents i no són recomanables durant aquesta època de l'any.

 

Gener 11, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.