932 041 041

Condicions de la muntanya 04/01/19 - Vall de Núria

Valoració sobre l'estat i condicions dels camins i muntanya a l'entorn de Vall de Núria realitzada per l'equip de l'estació

Torna el fred!

 

Temps passat

 

Continua la situació anticiclònica però aquest cop l’anticicló es desplaça una mica i permet recuperar temperatures més normals per l’època, màxima de 10,6ºC el primer dia de l’any i mínima de -1.2ºC ahir dijous. Una baixa humitat ha permès produir neu a les pistes. El vent ha fet acta de presència aquesta setmana amb més força dilluns i dimecres amb una ràfega màxima de 80 km/h a la cota 2300m.

 

Previsió

 

La tendència pels propers dies és de continuïtat de temperatures fredes i vent fort tota la setmana. Per la nit de  dimecres a dijous s’espera una entrada d’un front que deixarà una mica de neu però amb vent fort i caiguda de les temperatures. Dijous tindrem un bon torb i temperatures mínimes pròximes a -10Cª que amb la sensació tèrmica poden ser  molt baixes. Amb l’actual previsió meteorològica, s’aconsella fer activitat a principis de setmana ja que a partir de dijous la situació no serà gens recomanable per estar a l’alta muntanya. Tanmateix buscar itineraris protegits del vent, fora de carenes, colls i cims.

 

 

Estat de la  muntanya

 

Seguim tenint com a valls amb més bones condicions l’Embut (Puigmal) i Noucreus per la seva orientació obaga. Els vessants sud no trobem neu fins a cotes molt altes 2.700m gairebé, en canvi en els vessants obacs trobem continuïtat en el mantell a partir de 2200m aprox. Si anem amb esquís, ens haurem de descalçar en algun tram inicial, tant per anar cap a l’Embut com cap a la zona del Pont de l’Escudé. El vessant nord de Puigmal, Finestrelles i  Carançà el trobem força innivat permetent-nos fer un bon enllaç d’itineraris entre els dos vessants.

 

Per fer raquetes  haurem d’endinsar-nos en aquestes valls que hem comentat ja que la continuïtat del mantell cada cop és més amunt. És important remarcar que continuem amb una situació de neus molt dures i raconades amb gel. No podem deixar de portar el material de seguretat com són els  grampons, casc i piolet, en qualsevol modalitat que ens endinsem a la muntanya hivernal.

 

El risc d’allaus segueix en 1  sobre 5. Ha baixat un xic degut a l’enduriment superficial de la neu. No obstant  ha fet vent bona part de la setmana i es preveu vent fort la setmana entrant, sempre de components nord per tant facilitarà la formació de plaques en vessants S-E, inclòs en terrenys trampa en vessants N. Trobareu tota la informació al Butlletí de Perill d’allaus (veure enllaç sota). Sempre que en endinsem a la muntanya hivernal  i en qualsevol de les seves modalitats portarem el material d’auto-rescat  en allaus com és el DVA, pala i sonda.

 

El Camí vell està en bones condicions, exceptuant la petita baixada de la Creu d’en Riba a Núria,  on trobarem una zona amb neu dura.

 

Els camins de Fontalba i Camí dels Enginyers no són recomanables ja què creuen diversos sectors obacs en els que trobem neu dura o gel; travessen grans pendents i no són recomanables durant aquesta època de l'any.

Vídeo: Tall de Televisió del Ripollès sobre l'edició de la CronoNúria del passat 29 de desembre. Poca neu però moltes ganes dels corredors!

Gener 04, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.