932 041 041

ca

L'actualitat del Grup FGC 

El Blog

Condicions de la muntanya

Condicions de la muntanya 04/01/19 - Vall de Núria

Valoració sobre l'estat i condicions dels camins i muntanya a l'entorn de Vall de Núria realitzada per l'equip de l'estació

Torna el fred!

 

Temps passat

 

Continua la situació anticiclònica però aquest cop l’anticicló es desplaça una mica i permet recuperar temperatures més normals per l’època, màxima de 10,6ºC el primer dia de l’any i mínima de -1.2ºC ahir dijous. Una baixa humitat ha permès produir neu a les pistes. El vent ha fet acta de presència aquesta setmana amb més força dilluns i dimecres amb una ràfega màxima de 80 km/h a la cota 2300m.

 

Previsió

 

La tendència pels propers dies és de continuïtat de temperatures fredes i vent fort tota la setmana. Per la nit de  dimecres a dijous s’espera una entrada d’un front que deixarà una mica de neu però amb vent fort i caiguda de les temperatures. Dijous tindrem un bon torb i temperatures mínimes pròximes a -10Cª que amb la sensació tèrmica poden ser  molt baixes. Amb l’actual previsió meteorològica, s’aconsella fer activitat a principis de setmana ja que a partir de dijous la situació no serà gens recomanable per estar a l’alta muntanya. Tanmateix buscar itineraris protegits del vent, fora de carenes, colls i cims.

 

 

Estat de la  muntanya

 

Seguim tenint com a valls amb més bones condicions l’Embut (Puigmal) i Noucreus per la seva orientació obaga. Els vessants sud no trobem neu fins a cotes molt altes 2.700m gairebé, en canvi en els vessants obacs trobem continuïtat en el mantell a partir de 2200m aprox. Si anem amb esquís, ens haurem de descalçar en algun tram inicial, tant per anar cap a l’Embut com cap a la zona del Pont de l’Escudé. El vessant nord de Puigmal, Finestrelles i  Carançà el trobem força innivat permetent-nos fer un bon enllaç d’itineraris entre els dos vessants.

 

Per fer raquetes  haurem d’endinsar-nos en aquestes valls que hem comentat ja que la continuïtat del mantell cada cop és més amunt. És important remarcar que continuem amb una situació de neus molt dures i raconades amb gel. No podem deixar de portar el material de seguretat com són els  grampons, casc i piolet, en qualsevol modalitat que ens endinsem a la muntanya hivernal.

 

El risc d’allaus segueix en 1  sobre 5. Ha baixat un xic degut a l’enduriment superficial de la neu. No obstant  ha fet vent bona part de la setmana i es preveu vent fort la setmana entrant, sempre de components nord per tant facilitarà la formació de plaques en vessants S-E, inclòs en terrenys trampa en vessants N. Trobareu tota la informació al Butlletí de Perill d’allaus (veure enllaç sota). Sempre que en endinsem a la muntanya hivernal  i en qualsevol de les seves modalitats portarem el material d’auto-rescat  en allaus com és el DVA, pala i sonda.

 

El Camí vell està en bones condicions, exceptuant la petita baixada de la Creu d’en Riba a Núria,  on trobarem una zona amb neu dura.

 

Els camins de Fontalba i Camí dels Enginyers no són recomanables ja què creuen diversos sectors obacs en els que trobem neu dura o gel; travessen grans pendents i no són recomanables durant aquesta època de l'any.

Vídeo: Tall de Televisió del Ripollès sobre l'edició de la CronoNúria del passat 29 de desembre. Poca neu però moltes ganes dels corredors!

Gener 04, 2019
Altres webs del Grup FGC
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.