932 041 041

El Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, és el gran pic al sud del Pallars Sobirà. És una serralada amb una llarga tradició de pastures d’estiu, sent el Pallars i l’Alt Urgell on a predominen, per sota dels 1.800 m, boscos de pi roig, bedoll, i roures.

Per sobre dels 1.800 m, i fins els 2.300, el protagonista total és el pi negre, en boscos que formen l’hàbitat natural d’una de les espècies més emblemàtiques d’aquest territori, el gall fer, una espècie en estat d'amenaça.

El projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la conservació d’aquests i altres boscos i paisatges de muntanya als Pirineus catalans. Des del 2007, forma part de la Fundació Bergwaldprojekt, nascuda a Suïssa el 1987 i present ja a aquest país, Àustria, Ucraïna, Alemanya i al nostre territori.

La seu catalana es troba a Llavorsí, al Pallars Sobirà i des d’aquí es planifiquen les diverses actuacions als Pirineus, on es troba la massa forestal més extensa del país i de la que depenem tots, tant habitants dels pobles de muntanya com de les ciutats.

 

 

Amb les seves tres localitzacions, al Massís de l’Orri, Ginestarre i Espinavell, es vol donar resposta a quatre reptes ambientals principals:

  • L’erosió dels barrancs, afectats per les tempestes d’estiu.
  • L’hàbitat forestal, explotat des d’antic i cada vegada menys resilient enfront a les pertorbacions naturals.
  • La conservació de l’hàbitat natural del gall fer. El Parc Natural de l’Alt Pirineu s’hi troba la població més gran de gall fer de tota la Península Ibèrica, però una de les principals amenaces que pateix és la degradació del seu hàbitat. Per a millorar-lo és imprescindible potenciar la presència del nabiu, els fruits dels quals són un bàsic de l’alimentació de les cries.
  • La pèrdua de les pastures i espais oberts, ja que si es perd la diversitat i quantitat de la població vegetal, els ramats d’ovelles, cavalls i vaques que hi pasten a l’estiu es veuran afectats.

 

 

Foto: Projecte Boscos

 

En què consisteix l’experiència de voluntariat?

Les estades de voluntariat tenen una duració d’una setmana, arribant un dilluns a la tarda i acabant un diumenge al matí. A tots els projectes s’arriba en transport públic i estan inclosos l’allotjament i l’alimentació.

De dimarts a dissabte es realitzen diverses feines al bosc, com fer construccions amb fusta per reduir l’erosió, fer censos de població de gall fer, donar suport a l’activitat ramadera, entre d’altres.

Per inscriure’t només cal que siguis major d’edat i tinguis una bona condició física.

 

Què et sembla tenir unes vacances diferents a la natura mentre ajudes amb una bona acció?

Juliol 03, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.