932 041 041

 

Tal com si tanquéssim una porta i n’obríssim una altra hem passat de la tardor a  ple hivern sense tenir temps d’ assimilar-ho. De fet ja en teníem moltes ganes  de sentir el fred a la cara i notar el cruixir de la neu oprimida sota les nostres botes; però és que l’ estiuet de Sant Martí li ha costat sortir d’ escena.

Ara amb les primeres neus ens morim de ganes de tenir una bona temporada, de veure el nostre Pirineu ben blanc, i poder gaudir de la Vall de Núria hivernal amb totes les seves opcions. Hi ha qui fa prediccions segons les abelles, d’ altres, més rigoroses, segons els fenomen com El Niño, hi ha gustos per tothom. Hi ha un company esquiador que quan li pregunten per la predicció de la temporada et diu: “el juny t’ho explicaré”....Realment és difícil aventurar-se amb prediccions però sí que som capaços de mesurar el temps passat.  A Vall de Núria, gràcies al Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, fem un seguiment sobre l’evolució del mantell nival i així determinar quan s’han d’activar els sistemes de protecció per risc d’allaus. Fruit d’aquesta col·laboració, rebem uns informes anuals dels quals en podem extreure un breu resum de la temporada passada 2014-2015 tot esperant que aquesta superi les mitjanes previstes!

El mes de Novembre va començar amb un bona llevantada, però que va ser en forma de neu a partir els 2300mts. A Núria varen caure en tot l’episodi 290 l/m2 deixant neu continua  partir de 2500 amb gruixos entre els 80-100 cm a les cotes altes. La neu ens va visitar definitivament pel pont de la puríssima amb una bona nevada tot seguit de forts vents. De fet vàrem tenir un període de  17 dies amb vents per damunt dels 60km/h.

fotoallaus1Velocitat del vent màxima (en negre) i mitjana(en vermell) durant el mes de desembre al FlowCapt de Fontnegra (2010 m).

 

                El Gener ens aporta un mes més aviat càlid amb un sostre el dia 10 amb una temperatura màxima de 14 ºC, fregant el rècord històric pel mes de gener, finalment el mes es saldarà amb una temperatura de 0.7 ºC  per damunt de  la mitjana. Altre vegada tenim bones nevades que al ser front procedents del nord-nordoest  venen acompanyaats de forts vents.

fotoallaus2Imatge de l’olla de Núria amb un mantell continu i homogeni, de neu pols, sense efectes del vent, el dia 22 de gener (foto: CAR-GSM).

Si hi ha un mes que tots associem amb el fred és el febrer i aquest any no ha fallat, una temperatura  de -0.8 ºC per sota de la mitjana. També però registrem el cop de vent més fort  de la temporada amb 150 km/h, que s’emporta bona part dels 99cm de neu recent que havien caigut en la segona quinzena.

El març comença amb una primera quinzena ventada i després s’esdevé un bloqueig anticiclònic al nord d‘Europa i les depressions atlàntiques passen per latituds més baixes. Això fa que aquestes pertorbacions comportin nevades i impulsin vents més de component sud i llevant, tornant a deixar la Vall de Núria amb un magnífic mantell blanc.

fotoallaus3Anàlisi de geopotencial i temperatura a 500hPa (esquerra i precipitació recollida fins les 12 h (dreta) del dia 21 de març de 2015 a les 12 UTC. Llevantada amb aire fred en alçada.

Finalment l’abril segueix la tendència dels darrers anys en ser un mes més càlid i mancat de neu. Una primera quinzena absolutament seca fora de l’ habitual fan que la temperatura pugi 2ºC per damunt la mitjana i que s’arribi només a un 50% de la precipitació en forma de neu.

 En general la temporada 2014-15 ha estat normal pel que fa a temperatura, valor de 1,4ºC (0,3ºC per sobre de la mitjana) i humida pel que fa a precipitació (613 mm, 133% de la mitjana), amb una nivositat normal, tant pel que fa a nombre de dies amb neu al terra (116) com a precipitació en forma de neu (333 cm), fins i tot una mica superior a la mitjana en aquest últim aspecte. La percepció potser ha estat el d’una temporada justa de neu, ja que el vent no ha permès que es mantingués la neu al terra entre nevada i nevada; a més, la temporada ha trigat en iniciar-se i també s’ha acabat abans d’hora.

Hi ha hagut dos mesos càlids i humits (novembre i març), un càlid i sec (abril), un fred i nivós (febrer) i cap de fred i sec; com a normals el desembre i gener.

 

Text: David Codony

Imatges: ICGC

Desembre 12, 2015
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.