932 041 041

Seguretat en la Neu

paisatge
Ara que ja estem acabant la temporada d’hivern, us volíem parlar de com tractem la seguretat a Vall de Núria, i en especial la que va relacionada específicament amb la neu. És a dir, de quina manera afrontem el risc de que caiguin allaus a les nostres instal·lacions. Pensareu ..., si, ara ens ficaran la por al cos aquests de Núria,... ara que ja és poc probable que nevi..., i que no esquiarem fins la propera temporada... Bé per la vostra tranquil·litat us direm que tenim unes instal·lacions i equipaments que garanteixen la seguretat en tot moment, tant de les persones com dels materials, i a la vegada disposem de personal format, preparat i entrenat com artificiers per manipular aquests dispositius, podem estar tranquils...
Els antecedents de Vall de Núria en matèria d’allaus són diversos, i si “tiréssim” d’hemeroteca ens trobaríem anys de molta neu que van causar danys materials a les instal·lacions de l’estació d’esquí i de la via d’accés del cremallera, com per exemple les nevades del mes de febrer del 1996 amb diversos allaus al Pla de Sallent 1 km. abans d’arribar a Núria. Recordo, com anècdota curiosa, que pràcticament durant tot l’estiu del 96  va romandre un bloc de gel enorme que tapava tot el riu de Núria en aquella zona.
recorre_cat
Per tot plegat, ens vam haver de “posar les piles” i buscar solucions que poguessin garantir amb total seguretat la línia del cremallera i les instal·lacions de l’estació d’esquí. Un punt de partida important va ser el conveni signat amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya l’any 2001, que ens permet aprofitar l’experiència d’aquest equip humà en el desenvolupament de projectes, com així ha estat. A grans trets aquesta col·laboració ens ha permès identificar les zones de perillositat, prioritzar les actuacions a realitzar i actuar en conseqüència. De manera que actualment tenim:
-          Un sistema de predicció: on estudiem el mantell nival i les condicions meteorològiques, a banda d’una sèrie d’equipaments que ens donen informació a temps real via mòdem d’acumulacions de neu, moviment, velocitats del vent en els punts claus, etc.
-          Un sistema de desencadenament: on fem purgues preventives “obligant” a la neu a que baixi abans de que s’acumuli molta quantitat Pel que fa al sistema de desencadenament, bàsicament fem servir dos tipus: -          El sistema Avalhex: és un sistema artificial de desencadenament d’allaus via control remot i on no es manipulen explosius. Són artefactes localitzats en punts estratègics, en el nostre cas en tenim sis, que efectuen detonacions aèries d’una càrrega explosiva formada per la barreja d’hidrogen emmagatzemat en bombones i oxigen (veure fotografia). La deflagració que provoca aquesta barreja detona un globus de latex equivalent a 2-3 kg de goma-2, i que fa que la ona expansiva de entre 30 i 40 metres de radi purgui les acumulacions de neu que puguin existir en aquell moment.
-          El canó Avalancheur: és un dispositiu pneumàtic que dispara projectils sobre el mantell nivall, també per realitzar purgues controlades per acumulacions de neu. Es col·loca sobre una plataforma on la tria del tir es regula per la pressió de nitrogen de la camara esfèrica (veure fotografia). S’introdueix la fletxa mescla de dos components (Nitroroc S 8-48) que esclata en contacte amb la neu mitjançant un detonador, i que equival a 2,5 kg. De TNT. Les zones de pistes de l’estació d’esqui i la línia del cremallera que no cobreix el sistema Avalhex, s’asseguren amb aquest dispositiu.

Avalhex_avalancheur

La diferència fonamental entre aquests dos sistemes, és que mentre el primer s’executa remotament des de el “centre de comandament”, el segon necessita actuar mitjançant els nostres artificiers allà on s’ubica el canó. La finalitat en tots dos casos és la mateixa, com ja hem comentat, intentem fer baixar la neu abans que ens sorprengui fent purgues o allaus controlades, quan les pistes romanen tancades o fora del horari del servei del cremallera.
allau_cat
Hem de dir, per anar acabant, que des de que vam posar en marxa aquests sistemes de predicció i desencadenament, allà per l’any 2003, no hi ha hagut cap episodi natural de caigudes de neu que hagi afectat les nostres instal·lacions, i totes les situacions de grans nevades han estat gestionades amb èxit de manera preventiva.
Bé, el nostre mon és així,... si no tenim neu és un problema, però si tenim massa, també. La qüestió és poder afrontar amb garanties de seguretat aquest excés. Nosaltres, que pugem diàriament, percebem aquesta seguretat.
Fins la propera...

Text: Francesc Arrebola

Fotos: David Paret

Abril 04, 2013
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.