932 041 041

Per què fer turisme sostenible a la Vall de Ribes és una bona idea

El turisme sostenible està a l’ordre del dia: tots n’hem sentit a parlar i cada vegada són més les propostes turístiques basades en els valors que representa. Però, sabem què és el turisme sostenible?

Quan parlem de sostenibilitat, no només ens referim a aspectes mediambientals, sinó també econòmics i socials. Viatjar de forma sostenible és fer-ho sense presses, gaudint de l’autenticitat del territori i integrant-nos en la forma de vida dels seus habitants. Vall de Ribes, amb els seus espectaculars paisatges i unes tradicions que s’han mantingut vives fins als nostres dies, et convida a ser un viatger responsable compromès amb l’entorn. 

 

El turisme sostenible és aquell que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per a satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l’entorn i de les comunitats amfitriones.

 

 

Les directrius per al desenvolupament sostenible del turisme i les pràctiques de gestió sostenible s’apliquen a totes les formes de turisme en totes les tipologies de destinacions, inclosos el turisme de masses i els diversos segments turístics.

 

Per garantir la sostenibilitat del desenvolupament turístic a llarg termini, s’ha d’establir un equilibri adequat entre les tres dimensions que la conformen (mediambiental, econòmica i sociocultural). 

 

 

Per tant, el turisme sostenible ha de: 

1. Donar un ús òptim als recursos mediambientals, que són un element fonamental del desenvolupament turístic, mantenint els processos ecològics essencials i ajudant a conservar els recursos naturals i la diversitat biològica. 
2. Respectar l’autenticitat sociocultural de les comunitats amfitriones, conservar els seus actius culturals i arquitectònics i els seus valors tradicionals, i contribuir a la comprensió i a la tolerància intercultural. 
3. Assegurar unes activitats econòmiques viables a llarg termini, que reportin a tots els agents uns beneficis socioeconòmics ben distribuïts, entre els quals es donin oportunitats de treball estable i d’obtenció d’ingressos i serveis socials per a les comunitats amfitriones, i que contribueixin a la reducció de la pobresa. 
4. El desenvolupament sostenible del turisme exigeix la participació informada de tots els agents rellevants, així com un lideratge polític ferm per a aconseguir una col·laboració àmplia i establir un consens. L’assoliment d’un turisme sostenible és un procés continu i requereix un seguiment constant de les seves incidències, per introduir les mesures preventives o correctives que resultin necessàries. 

 

El turisme sostenible ha de reportar també un alt grau de satisfacció als turistes i representar per a ells una experiència significativa, que els faci més conscients dels problemes de la sostenibilitat i fomenti en ells unes pràctiques turístiques sostenibles. 

 

Font: Organització Mundial del Turisme 

 

 

Si vols saber com deixar un impacte positiu durant la teva visita a Vall de Ribes, en aquest post et donem algunes idees.

 


 

Consells per visitar Vall de Ribes de forma sostenible. 

 

- Utilitza sempre que puguis el transport públic. Vall de Ribes té una bona combinació de trens de rodalies Renfe, i a Vall de Núria hi pots accedir amb el tren cremallera, que és elèctric. 


- Escull empreses que disposin d’algun tipus de certificació de sostenibilitat i allotjaments locals. Vall de Núria, per exemple, té un ferm compromís amb la sostenibilitat que queda palès en la ISO 14001 i el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental.


- Sabem que estàs de vacances i et vols relaxar, però no baixis la guàrdia respecte el consum de recursos: deixalles, aigua, llum… Si respectem l’entorn, tots en podrem seguir gaudint!    


- Compra productes de proximitat. A Vall de Ribes ho tens fàcil: mel, embotits, formatges, dolços… Ves fent boca amb la web de Productes del Ripollès: www.productesdelripolles.com.


- Coneix la flora i la fauna del territori i respecta-la. Si, a més a més, la pots conèixer de la mà d’un guia especialitzat, viuràs una experiència molt més enriquidora. 


- Comparteix la teva experiència amb la família, amb els amics i a les teves xarxes socials: fes que tots coneguin els beneficis de ser un turista responsable!

 

Viatjar de forma responsable és una aposta de present i de futur: respectem i cuidem les destinacions que ens acullen per seguir gaudint-ne i perquè els altres també ho puguin fer.  

 

 


 

Plans sostenibles a Vall de Ribes

 

Travessa dels Tres Refugis

Si estàs en bona forma, aquesta és una bona proposta per descobrir la naturalesa d’alta muntanya ripollesa. El recorregut cobreix bona part del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i s’endinsa en territori francès amb la coneguda Vall de Carançà. Un plantejament de 5 etapes amb final a Núria, que et permetrà fer la visita al santuari. Per baixar tens dues opcions: agafar el tren cremallera o fer el popular Camí Vell de Núria. 

 

Via Ferrada Roca de la Creu a Ribes de Freser

Segura. Divertida. Espectacular. La millor manera de gaudir del patrimoni natural de la Vall de Ribes d’una manera diferent. Es tracta d’un camí perfectament senyalitzat i equipat on trobaràs graons, clavilles, passamans, claus, cadenes i ponts penjants. Està tot pensat perquè puguis fer el recorregut sense cap tipus de problema. Una via apta per a principiants, ideal per gaudir de la natura en família!

 

Rutes en BTT

Les dues rutes més senyalitzades i més populars són la Ruta en BTT a Ribes de Freser i la Ruta en BTT a Pardines. Si el teu nivell és avançat, aquestes són, sens dubte, les teves rutes. Si ets amant de la BTT amb un nivell no tan avançat, pots optar per altres rutes de menor dificultat però igual d’espectaculars. Vall de Ribes disposa de moltes opcions per gaudir de la natura a cop de pedal a través de valls, muntanyes, boscos, clarianes, camins i rius. 

Maig 02, 2022

Explora el territori amb nosaltres

FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.