Ahir vàrem celebrar la Mare de Déu de Núria, amb tot un conjunt d’ actes que havíem programat des de Núria i evidentment des del Santuari de Núria. Enguany podríem dir que la Mare de Déu ha tingut una festa ben lluïda. Molts pensàvem que escaient-se en dilluns i amb una previsió meteorològica no gaire canviant en tot l’ estiu, o sigui com si fos el maig que cada dia un raig, costaria que la gent s’ animés apujar al Santuari . Però no ha set així, i un any més un bon grapat de gent de la Vall, estiuejants, avis/nets i sobretot, sobretot ,moltes Núries han fet cap cap al cremallera per venerar la Mare de Déu. A més a més aquest any hem tingut la sort de contar amb l’ actuació del Grup Geriona, conegut per la seva participació al concurs de TV3 de Oh Happy day. Realment un concert que ens ha deixat impressionats, no sols hem escoltat unes veus increïbles dins una harmonia gairebé perfecte sinó que la posada en escena està molt ben treballada. Aquest any la Mare de Déu ha baixat del sempreeterni lloc a d’alt el cambril per presidir la missa a nom seu amb tota solemnitat. Un cop finalitzada la missa i continuant els actes en devoció a la Mare de Déu, s’ ha dut a terme la tradicional processó fins Sant Gil. És un moment maco, en que totes les Núries assistents a la Vall, col•laboren per poder posar el seu gra de sorra i dur la Verge de Núria fins a Sant Gil. Veure tres generacions compartint un sentiment tant fort, en un entorn tan màgic.....no sé, crec que és difícil quedar-se indiferent.
Després de dinar i abans de les tradicionals sardanes de la Cobla Genisenca la Mare de Déu no ha deixat de ser protagonista, una perquè ha permès que la tronada no afectés als dansaires i l ‘ altre per la presentació del projecte de mecenatge del documental sobre el llibre de Manuel Castellet, La Marededeu al’ exili. Aquest llibre parla de la primera desaparició de la Verge de Núria durant la Guerra Civil. Un projecte interessant, que completarà la informació existent de les dues desaparicions de la Verge en el camp audiovisual
Els que coneixen o s’ interessen pel passat de la Vall els sorprendrà el passatge del llibre en que l’ autor explica com Mossèn Ventura va amagar la Verge a prop de les fonts del Segre per a protegir-la i com es va fer un petit mapa que servís per a retrobar-la en cas de que ell no hi pogués anar. Un mapa amb dibuix, passes, rocs característics,... res a envejar a en Stevensson i la seva Illa. Tot un tresor d’ anècdotes i fets històrics àmpliament documentats que varen fer que des de la productora Zeba es plantegessin fer-ne un documental. Tal com va dir el seu representant, les bones històries estant en la premsa local, i aquesta història està clar que promet.
Per poder dur-la a terme han buscat finançament en els estaments de la comarca, ajuntaments, consell comarcal, però tot i això no s’ arriba al pressupost necessari. És per això que s’ ha fet un projecte de mecenatge a través de la plataforma Verkami, en que qualsevol persona pot fer donatius de diverses quantitats i en contrapartida rep diverses gratificacions. Des de Vall de Núria s’ ha intentat donar facilitats en les recompenses ja que creiem que és important poder divulgar la història de la nostra estimada Verge de Núria. Avui torna a estar al seu lloc , escoltant les pregàries dels molts que venen a veure-la i vetllant per tots aquells que li ofereixen el seu amor. A mi m’agrada pensar que la seva mirada té un altre aire avui, una mirada plena d’il•lusió, plena d’ esperança i és que amb un dia com el d’ ahir crec que és impossible no irradiar questes sensacions.Per a col·laboracions:
http://www.verkami.com/projects/9489-documental-l-exili-de-la-marededeu-de-nuriaText i Fotos: David Codony