932 041 041

Torna la festa per reviure el sentiment raier a La Pobla de Segur

Els propers dies 5, 6 i 7 de juliol se celebra una de les festes més populars i divertides que es duen a terme des de 1979 en aquest poble situat al Pallars Jussà: la diada dels raiers.

Declarada el 2002 com a Festa Tradicional d’Interès Nacional, aquesta festivitat rememora l’antic ofici de raier, que consistia en transportar la fusta dels boscos pirinencs pel riu Noguera Pallaresa en embarcacions fetes amb troncs, els anomenats rais, fins a les planes, aprofitant el corrent dels rius.

Raiers La Pobla de Segur

Autors: Manel Subirats i Joan Llimiñana

 

Aquesta celebració històrica, que dura 3 dies i que organitza l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa és una conmemoració que pretén recuperar el patrimoni cultural i històric d’aquesta antiga professió fluvial i que aplega a milers de visitants i curiosos però també de voluntaris que fan possible aquesta celebració any rere any.

 

Tal i com ens expliquen des de la pròpia Associació, “És una festa on tothom pot participar i gaudir-ne. Durant tot el cap de setmana hi ha activitats i actes relacionats amb l’ofici de raier i amb l’aigua”.

 

Aquesta celebració, que enguany celebra la seva 41 ena edició, dóna el tret de sortida el divendres dia 5 per la tarda amb la tallada del pi, que antigament s'aprofitava per construir les embarcacions. També es fa una girellada (tast del menjar típic del Pallars) i un espectacle de nit amb ball.

 

- El dissabte 6 es fan activitats com l’Espardenyada, que és una cursa i una caminada popular que surt i arriba a La Pobla de Segur en honor als llargs trajectes que els raiers realitzaven a peu per tornar a casa, i l’Espardexics, que és una gimcana pels més petits, i concursos com el de barranqueig.

 

- El diumenge 7 és quan es fa la baixada de rais: el descens pel riu seguint les tècniques antigues. Els organitzadors de l’Associació Cultural ens comenten que “La sortida és a la Presa de Llania i l’arribada al Pont de Claverol. Es pot seguir la baixada des de qualsevol punt de riu, hi ha zones habilitades, i també posem a disposició de tothom el “bus a rai”, que puja fins la sortida i després baixa a l’arribada.”

 

Si voleu descubrir aquest ofici d’una manera original i viure aquesta celebració històrica amb una jornada d’activitats diferents, la festa dels Raiers us espera el primer cap de semana de juliol!

  

Podeu trobar més informació a les xarxes de l'Associació Cultural Raiers Noguera Pallaresa:

Facebook: @RaiersLaNoguera

Twitter: @raierspobla

Instagram: @elsraiers

Juny 26, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.