L’origen: la llegenda
Com la gran majoria de llegendes de les marededéus trobades a Catalunya, la de Núria també va ser descoberta per uns pastors. Posteriorment, les autoritats eclesiàstiques van voler traslladar la imatge però a causa del seu pes van interpretar que la Verge desitjava romandre allà, i en conseqüència, es van veure obligats a construir-hi un temple.
Concretament, la llegenda manifesta que cap a l’any 700, Sant Gil, procedent de Provença, va arribar a la Vall, i allí va crear la imatge de la Mare de Déu de Núria, que posteriorment va amagar, juntament amb tres objectes que actualment formen part del simbolisme de Núria: la creu, la campana i l’olla.
Tres segles més tard, Amadeu va construir una capella en honor a la Mare de Déu, tal i com li havia demanat l’àngel en somnis. I, tot i que no va aconseguir trobar el tresor de Sant Gil, va elaborar un temple modest: “la primera capella”. Al cap d’uns anys, un dia va aparèixer un brau de pèl vermell, que va colpejar una paret de pedra; pels pastors allò va ser una senyal, així que van foradar la roca i allí van trobar la imatge de la Mare de Déu, amb la creu, la campana i l’olla.
Ermita de Sant Gil
I justament en aquell mateix lloc, es va construir cap a l’any 1615 l’ermita dedicada a Sant Gil, ampliada més endavant i que encara es conserva avui en dia. El Santuari de Vall de Núria, d’origen neoromànic, es va crear el 1911, i en el seu interior s’hi conserva la imatge de la Verge, de fusta tallada del segle XII aproximadament, d’uns 56 cm d’alçada i posteriorment restaurada, a l’any 2000. El Papa Francesc, a l’any 2014, va concedir al Santuari el “Títol de Basílica Menor”, una distinció a les esglésies més importants en quant a la seva història i cultura, vida litúrgica i pastoral. Actualment, la Basílica és la Patrona principal del Bisbat des del segle XX i és el segon Santuari marià de Catalunya.
Mare de Déu de Núria
Festivitats i horaris
A dia d’avui, a Vall de Núria se celebren les següents festivitats destacables:
- 1 de setembre: La Diada de Sant Gil, quan se celebra la Festa dels Pastors. Antigament, en aquelles dates és quan es donava per finalitzada la temporada de pasturatge d’alta muntanya. Consulteu-ne la programació aquí.
- 8 de setembre: La Festivitat de la Mare de Déu de Núria, en commemoració al dia del naixement de la Verge, en la qual participen persones batejades sota el nom de Núria. Un cop acaba la missa, es porta la imatge de la Marededéu fins a l’ermita de Sant Gil, on se li canten uns goigs.
Festivitat de Sant Gil
En quant als horaris de la Basílica:
La Missa i el Cant dels Goigs es realitzen durant tot l’any a les 12:15h.
Els Rés de Vespres i el Cant de l’Ave es fan a l’estiu, segons la programació in situ.
Les confessions, també durant l’estiu, són sempre abans de cada missa. Podeu trobar-ne més informació al web de Vall de Núria.
Sabies que...
El do de la fertilitat
Segons la tradició, que encara perdura avui en dia, moltes parelles que no han pogut tenir fills han acudit a Vall de Núria a demanar-ne, fent una pregària davant de la creu i tot col·locant el cap a sota de l’olla, alhora que es toca la campana. Tot i que no hi ha una demostració científica d’aquest fet, el cert és que moltes parelles han aconseguit tenir fills després de visitar Vall de Núria, i han tornat per agraïr-li a la Mare de Déu.
“El segrest de la Verge de Núria”
Cap a finals de l’època franquista, l’any 1967, en un acte de coronació de la verge per Franco i un bisbe, en un acte reivindicatiu i de sabotatge, un grup de joves va “segrestar” la imatge original de la Verge i van substituïr-la, en secret, per una còpia. La imatge original no va tornar a la Basílica fins el 1972.