Núria Pau
La jove esportista catalana nascuda a Ribes de Freser (Girona), ben a prop de l'estació de d'esquí de Vall de Núria, és una de les 130 millors esquiadores del món de SL. De fet, el passat mes de gener passat va debutar a la Copa del Món de Zagreb, Croàcia. L'esquiadora ripollesa, després de 46 presències a la Copa d'Europa, la temporada passada va disputar en el seu primer Mundial a Are (Suècia), on va quedar en 36a posició en el gegant. A part de la seva carrera esportiva, és estudiant de fisioteràpia, i combina els estudis amb l'esport d'alt nivell. El seu gran repte són les pròximes olimpíades a Pekin, de fet, ja va estar molt prop de classificar-se per a Pieonchang 2018.
Twitter: @NuriaPauRomeu
Astrid Fina
Astrid Fina Parets, nascuda a Barcelona l'any 1983, és una esportista catalana que competeix en surf de neu adaptat. Després d'un accident de moto l'any 2009, ser li va amputar el peu dret. A partir d'aleshores, l'any 2011, va començar a practicar snowboard. Tal i com ha declarat ella, l'snowboard ha estat una de les grans ajudes per superar l'amputació. Fins a l'actualitat, el seu èxit més important és la medalla de bronze a Pyeongchang 2018 a la prova de Camp a Través SB-LL2. La temporada passada, va fer podi a les 4 carreres de la Copa del Món que es van disputar a la Molina.
Twitter: @AstridFinaP
Queralt Castellet
Queralt Castellet i Ibáñez, nascuda a Sabadell fa 31 anys, és la surfista de neu més important de la història de Catalunya. De llargua trajectòria esportiva, ja va competir als Jocs Olímpics d'hivern de 2006 en la modalitat de halfpipe. Als Jocs Olímpics de l'any 2010 a Vancouver, es va classificar per a la final amb el tercer millor registre, però no hi va poder participar a causa d'una lesió en l'entrenament previ. Finalment en la 12a posició. A la Universiada d'hivern de 2015, celebrada a Granada, va aconseguir penjar-se la plata en la competició de migtub. L’any 2018 va guanyar la Copa del Món de halfpipe femení a Colorado. També, va quedar setena en la final de la modalitat de migtub femení en els Jocs de Pyeongchang.
Twitter: @q_castellet
Emma Roca
Emma Roca i Rodríguez (1973 - 2021-) va ser una corredora i esquiadora de muntanya. Era bombera professional dels GRAE (Grup de Recolzament d’Accions Especials) i va ser membre de les seleccions catalana i espanyola d'esquí de muntanya. També va formar part de la selecció catalana de maratons de muntanya, amb la què va competir tant a nivell nacional com internacional. Al seu palmarès de curses de muntanya destaca la tercera posició a l'Ultra-Trail du Mont-Blanc, la tercera posició als Cavalls del vent l'any 2011 o la segona posició a la Marathon des Sables. El seu primer gran èxit al món de l'esquí ja ve de lluny: va ser tercera a la Copa d'Europa d’esquí de muntanya l'any 2008. Roca també va destacar en competicions de MTB, on va arribar a ser Campiona de Catalunya en aquesta modalitat. Lamentablement ens va deixar el 18 de juny de 2021.
Laura Orgué
És una esquiadora de muntanya, esquiadora de fons de llarga trajectòria i corredora de curses de muntanya catalana, que competeix a la Copa mundial d'esquí de fons FIS Cross-Country World Cup des de l'any 2004. Laura Orgué ha competit en tres Jocs Olímpics d'hivern, els de Torí 2006, Vancouver 2010 i Sotxi 2014. Als Jocs de Sotxi, va aconseguir una desena posició a la prova de 30 quilòmetres en modalitat lliure, que es tracta de la millor classificació històrica d'un representant de l'Estat Espanyol en uns Jocs Olímpics en la modalitat d'esquí de fons.
Per complementar el seu entrenament, a l’estiu va començar a integrar les curses de muntanya a la seva planificació. Després van venir desenes d’èxits a nivell internacional: ha guanyat 5 cops la Copa del Mon de Km Vertical (2012, 2013, 2014, 2015 y 2017), i fins i tot ha estat campiona del món d’Skyrunning en una ocasió l’any 2015.
Twitter: @OrgueLau
Claudia Galicia
Clàudia Galicia Cotrina és una esportista catalana que competeix en ciclisme de muntanya i esquí de muntanya. A nivell professional és arquitecta tècnica, una professió que compagina amb la seva pràctica esportiva. Galicia s’ha proclamat campiona del món en modalitat sprint i subcampiona en la categoria d’equips. També ha sumat podis a nivell internacional, com el 3r lloc al Campionat d'Europa de cursa vertical, o una 2a plaça a la Copa del Món l’any 2016. Dels seus resultats en ciclisme de muntanya destaquen dues victòries a la Titan Desert o el subcampionat d'Europa en Camp a través en marató.
Twitter: @clgalicia
Marta Garcia
L'esportista de Calldetenes (Barcelona), però afincada a la Cerdanya , de 27 anys, va finalitzar en tercera posició a la prova individual de la Copa del Mon de Berchtesgaden (Alemanya) aquesta mateixa temporada. A Alemanya, inicialment, només s'havien de disputor dues proves, però també es va incloure la vertical, després de l'anulació del desplaçament a Xina com a conseqüència del coronavirus. En aquesta competició va realitzar una bona competició marcant un crono de 1h.18.19, quedant a 2'23'' de la guanyadora.
Twitter: @mgarciafarres
Pepeta Planas i Capdevila
Nascuda a Ripoll 1 de gener de 1925, amb només 10 anys es trasllada a la Molina i comença a esquiar. Va protagonitzar una carrera competitiva plena d’èxits consecutius poc freqüents per una dona en l’època on va assolir-los. Va ser campiona de Catalunya els anys 1941 (descens), 1942, 1943, 1944 (absoluta), 1945 (absoluta), 1947 (absoluta), 1948, 1949 i 1950. Campiona d’Espanya els anys 1944 (absoluta), 1945 (absoluta), 1947 (absoluta), 1948, 1949 i 1950. El 1947 també fou campiona d’Andorra. Ha estat la primera monitora de l’Escola Espanyola d’Esquí. Les condicions amb les que va esquiar van ser força diferents a les que coneixem avui dia: els esquís que utilitzava eren de fusta, els quals lacava i els encerava cada dia. Tota una pionera. De gran va continuar participant en totes les competicions nacionals i internacionals en categoria de veterans amb força èxit. L’any 1990 es va classificar en tercer lloc en la seva categoria, amb diploma, en la «Copa del Món de Veterans-Internacional Master Cup-Final 1990». El 1983 li fou atorgada la Medalla d’Or a l’Esport de la Generalitat de Catalunya.
Mireia Miró
Nascuda a Barcelona el 31 de juliol de 1988, s'inicià en l'esquí de muntanya l'any 2005 i va competir per primera vegada a la cronoescalada de Cerler de 2006. El mateix any va esdevenir membre de l'equip estatal (Equipo PNTD Esquí de Montaña) i una "atleta d'alt nivell" del Consell Superior d'Esports. Va aconseguir nombroses plates a la Copa del Món i al Campionat Europeu d'esquí de muntanya i fins a 10 ors en diferents competicions arreu del món, també amb disciplines de curses de muntanya. El 25 d'octubre anuncià al seu blog personal que es retirava de la competició oficial després d'arrossegar diversos problemes físics en els darrers dos anys.
Twitter: @Mireia_Miro
Carme Romeu Pecci
Carme Romeu Pecci (Barcelona, 1920) ha desenvolupat una polifacètica activitat esportiva com a muntanyenca, atleta, escaladora, esquiadora i nadadora. Va néixer en el si d'una família aficionada a la muntanya que li va transmetre aquesta passió. El seu pare, Isidre Romeu, fou el primer a assolir el cim superior dels Encantats, juntament amb Ludovic Fontan, el 1901.
Va practicar l’atletisme, va formar part del moviment escolta i va assistir al col.legi alemany de Barcelona. Entre els anys 1940 i 1950 va portar a terme una intensa activitat d'escalada i alta muntanya. L'any 1951 es va convertir en la primera dona a baixar el Pas de Chèvre, als Alps, amb esquis de muntanya. Entre els anys 1942 i 1956 aconseguí diversos títols de campiona de Catalunya i d’Espanya de descens en esquí alpí, en eslàlom i eslàlom gegant. El 1942 fundà el Centre Acadèmic d'escalada (CADE) dins del Centre Excursionista de Catalunya i el 1952 ingressà en el Grupo de Alta Montaña Español. El 2015 en el marc del Barcelona Sports Film Festival, rebé l'homenatge del Museu Olímpic i de l'Esport en reconeixement de la seva trajectòria esportiva.
Andrea Jardí Cuadrado
Foto: Toni Grases
Andrea Jardí Cuadrado és una esquiadora catalana que ha participat en uns Jocs Olímpics, a Vancouver 2010, i a dos Mundials (Val d'Isère 2009 i Garmisch-Partenkirchen 2011). Els seus inicis són al CAEI (Club Aranès d'Esports d'Iuern) a la Vall d'Aran, on es va formar com a esquiadora des dels 3 anys fins a entrar en l'equip nacional. En categoria Junior ha disputat dos Mundials aconseguint com a millor resultat un 19é lloc en la Super Combinada de 2010.
Blanca Fernández Ochoa
Blanca Nieves Fernández Ochoa (1963 - 2019) va ser una esquiadora espanyola, especialitzada en esquí alpí. Ha passat als anals de la història de l'esport espanyol per ser la primera dona a aconseguir una medalla olímpica en uns Jocs Olímpics d'Hivern, concretament la de bronze en els Jocs d'hivern de l'any 1992 a Albertville. Des de ben petita va viure a la zona del Port de Navacerrada, i allà va començar a tenir contacte amb els esports de neu. Als 11 anys, es va traslladar a un centre d'entrenament per a esportistes d'hivern a Vielha. Durant la seva trajectòria esportiva, va aconseguir quatre victòries a la Copa del Món. Després de la medalla de bronze olímpica, es va retirar de la competició. Lamentablement ens va deixar el 4 de setembre de 2019.
Germanes Puig i Barata
Conxita Puig i Barata, Montserrat Puig i Barata i Núria Puig i Barata, són 3 germanes d’Aiguafreda, que van dedicar la seva trajectòria esportiva a l’esquí alpí. Conxita Puig va fer el seu millor resultat quan va quedar 3a en l'Eslàlom de Schruns, el 2 de febrer de 1973, sent la primera esquiadora espanyola de la història a aconseguir un podi en la Copa del Món. També va participar en uns Jocs Olímpics aconseguint el seu millor resultat en el Descens de Sapporo 1972, aconseguint la 29ª posició.
Entre els èxits més rellevants de Núria Puig i Barata destaquen diversos títols de Campionat d’Espanya i també la participació en el Campionat del Món d’esquí alpí de Val Gardena, a Itàlia. L'altra germana, Montserrat Puig ha estat membre del Club Alpí Núria-Masella, entre el 1973 i el 1978 va competir en esquí alpí en l’àmbit estatal i internacional, especialment en eslàlom gegant. Com les seves germanes va arribar a formar part de la selecció espanyola.