932 041 041

Les falles d’Isil és una celebració que va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional el juny de 2010. Per la seva part, les falles d’Alins es van tornar a rependre a l’any 1988, després de llarg temps sense celebrar-se.

A l’Antiguitat, aquest ritual es practicava en agraïment als déus per l’èxit de les collites, la fecunditat i l’arribada del bon temps amb el solstici d’estiu, a més, al foc i al fum se’ls identifica amb virtuts vivificadores i purificadores.

Dues de les celebracions més importants al Pallars són les falles d’Isil i les falles d’Alins, sent les dues, grans atractius turístics del territori, convocant entorn a elles a milers de visitants.

 

Quan són les falles? Al juny i al juliol:

-Falles de Sant Joan d'Isil el 23 de juny

-Falles de Sant Joan d'Alins el 23 de juny

-Falles de Sant Pere de València d'Àneu l'1 de juliol

-Falles d'Alós d'Isil l'1 de juliol

 


 

I en què consisteixen aquestes interessants festes? Aquestes festes comencen molt abans del dia 23 de juny, amb la pujada al bosc, la selecció dels arbres i la tala dels escollits per ser part de les falles.

No hi ha dubte de que la nit de Sant Joan és una de les nits més màgiques de l’any però si a un lloc té important rellevància aquest és el Pallars, on a diversos dels seus pobles es celebren les impressionants falles.

Foto extreta de Turisme Pallars Sobirà

 

 Una vegada els baixen, els hi donen la forma concreta (cada poble té una forma de fer, per exemple, a Alins, la falla major, la que es trobarà al centre de la plaça del poble i s’encendrà amb totes les altres, s’ascla a cop de massa i es claven tascons de fusta a les esquerdes perque cremi més ràpid. Després, aquests troncs es deixen assecar perque perdin tota l’humitat i es puguin cremar bé i uns dies abans de Sant Joan es col·loca aquesta falla gran (normalment d’uns 8 a 12 metres) al mig de la plaça. En aquesta preparació hi participen activament tant les diverses associacions fallaires com els veïns.

Foto extreta de Turisme Pallars Sobirà

 

El mateix dia de Sant Joan, els fallaires més experimentats es dirigeixen normalment a un punt alt, com un cim o turó abans d’enfosquir i es preparen pel descens mentre realitzen la foguera amb la que encendran les falles o els troncs encesos.

Mentrestant, la resta de la població adquireix les seves falles per baixar des d’un altre punt o espera impacient per veure-les desfilar.

Caiguda la nit els fallaires comencen el descens cap el poble, deixant un rastre llunyà de llums. A l’arribada tots els focs alimenten la gran falla major i hi ha tot d’aplaudiments, riures i música d’orquestra, o en el cas d’Isil, les danses tradicionales recuperades del 1933: la marxa dels fallaires, el ball dels bastons, el Ball Pla i la Bolangera.

Foto extreta de Turisme Pallars Sobirà

 

L’unió del foc de tantes persones en un únic punt enfatitza el carácter de germanor, intergeneracional i inclusiu d’aquesta festa, però, aquestes no són les úniques falles que s’hi celebren, al llarg del Pirineu català  es celebren altres als pobles de Pont de Suert, Les Arties, el Casós, Taüll, Boí, Vilaller, Pobla de Segur, Bagà, Sant Julià de Cerdanyola, València d’Àneu, Llesp, Barruera o Senet de Barravés.

Foto extreta de Turisme Pallars Sobirà

 

Així mateix, al Pirineu aragonés, francés i andorrà també hi ha mostres semblants d’aquestes celebracions per la qual cosa, a l’any 2013 es va començar el projecte multinacional entre Andorra, Espanya i França de representar les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus” a la candidatura per a que aquestes siguin reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

 

Saps com es fan aquestes falles? Descobreix-ho!

Juny 04, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.