932 041 041

EL CICLE DE LA VIDA


És ben bé que Núria et permet observar el dia a dia del cicle de la vida. No en som prou conscients del moviment que hi ha el voltant del Santuari: morts d´animals, allaus, esllavissades, aus migratòries, etc ... només és qüestió d´ obrir bé els ulls.

Està clar que no és pas fácil de veure l´Àliga daurada devorant un isard o dos muflons encabritats lluitant banya contra banya per el dret de muntar un ramat de famelles i així aconseguir la perpetuació de l´espècie.

La veritat és que cal molta atenció, observació i una mica de sort: estar al lloc adequat en el moment adequat. Amb el pas del temps podem aconseguir dominar una mica aquestes variables i que el factor sort sigui menys decisiu, és qüestió d´ acostumar la vista a vuere el que es vol veure.



  De vegades podem veure algun isard desde el mateix trajecte del cremallera, o podem obsevar com de cop i volta comença a aparèixer un voltor rera un altra formant un autèntic batalló, espectacle garantit!, senyal inequívoca de que en algun racó hi ha algun bitxo mort .


Com avui : un isard d´uns 6-7 anys famella mort damunt del parc lúdic, probablement caigut desde adalt de Roc Malé dijous o divendres, arrel de les fortes ventades que vam tenir; com sempre els corbs, grans exploradors de la vall, han localitzat el cos de l´animal en una de les seves anades i vingudes per tot arreu, Tal com diu el refrany: “Cria cuervos que te sacaran los ojos” donçs aquí ho podeu veure:





La natura és llesta i crea relacions entre les diferents espècies, el corb és capaç de trobar els cossos gràcies a les seves rondes exploradores però només és capaç de menjar-se les parts més toves com ulls , esfínters, mames...no és capaç de desgarrar el bitxo per menjar-ne l´interior. El voltor que sobrevola a gran alçada les valls fent les seves patrulles, divisa les ales lluentes del corb brillant damunt del cos i es precipita cap al terra obrint el cos per alimentar-se ell i els seus sequaços seguint un estricte ordre de classes socials.


En acabat el corb aprofitarà les restes que hi hagi i la guineu segur que intentarà arrosegar-ne un troç per amagar-lo durant la nit a un dels seus amagatalls-reserva, i quan només quedin els ossos pelats veurem apareixer el majestuós trencalós per aprofitar el que ja ningú vol.


by : Guies Muntanya Vall de Núria
                                                        fotos by : Guies i Pau Alcañiz.
Febrer 21, 2011
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.