Assumpció Català. Font: Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona
Però això, no va ser cap motiu que impedís que Assumpció Català es llicenciés l’any 1953 en Ciències, de la secció de matemàtiques, a la Universitat de Barcelona. Tot seguit va començar a exercir com a docent i investigadora en aquesta mateixa institució. La seva tasca com a docent a la Universitat de Barcelona va durar trenta-set anys i ho va compaginar durant dotze anys com a professora a secundària.
L'astronomia, la física i les matemàtiques van ser l’eix de la seva carrera i fet que li va permetre arribar a col·laborar amb diferents departaments reconeguts en aquests àmbits, com el Departament d’Història de la Ciència, la Càtedra Espacial de Tecnologia de l’Espai de la UPC i l’Institut Cartogràfic de Catalunya.
La seva passió i amor per l’astronomia la van portar a ser la quaranta-sisena representant espanyola de la comissió de l’ensenyament de l’astronomia de la Unió Astronòmica Internacional.
També va arribar a cooperar amb el programa científic hispanofrancès, on va realitzar diferents estudis com el de la Teoria d’Oort sobre l’origen dels cometes, fet que la va portar a treballar en el Laboratori de Dinàmica i Estadística estel·lar de l’Institut Henri Poincaré (Universitat de París VI) i també a l’Observatori de Meudon.
Assumpció Català. Font: Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona
A continuació, esmentem la cronologia dels reconeixements i les tasques que va dur a terme Assumpció Català i per les quals va ser guardonada:
- De l’any 1953 al 1990 esdevé la tasca de docent a la Universitat de Barcelona i l’ensenyament a secundària durant dotze anys.
- L’any 1971 esdevé la primera dona que obté un doctorat de Matemàtiques a la Universitat de Barcelona.
- L’any 1974 es converteix en la primera astrònoma professora numerària en una universitat espanyola.
- L’any 1979 la Dra. Català participa en la primera reunió per tractar de la contribució espanyola a la missió Hipparcos.
- L’any 2004 és nomenada professora emèrita de la Universitat de Barcelona amb caràcter honorífic.
- La Dra. Català va ser coautora de: Las obras matemáticas de Maslama de MAdird (1965),
Arquímedes árabe: el tratado de los círculos tangentes (1968), Un instrumento astronómico de raigambre zarqali: el cuadrante shakkazi de Ibn Tibuga (1971).
- L’any 2009 la Dra. Català rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
El nostre homenatge a Maria Assumpció Català:
Des del Parc Astronòmic Montsec (PAM) es va voler retre homenatge a la seva carrera d’investigació centrada en l’astronomia i l’estudi del sistema solar, durant més de trenta anys analitzant l’evolució de les tasques solars, la dinàmica de sistemes estel·lars, tot en relació amb la nostra galàxia.
Mitjançant tots aquests estudis i reconeixements es va retre el nom d’Assumpció Català el telescopi de l'Observatori del Centre d'Observació de l’Univers, al Parc Astronòmic Montsec. Aquest telescopi és un telescopi reflector Dall-Kirkham de 50 centímetres de diàmetre, el més gran dels que actualment estan habilitats en el centre.
És un telescopi completament automatitzat, disposa d’una càmera CCD i de diversos filtres que permeten obtenir imatges astronòmiques d’alta qualitat. I cal destacar que aquest telescopi permet que setanta persones puguin observar simultàniament l’astronomia, el Sistema Solar, fins i tot galàxies de l’Univers.
PREGUNTES FREQÜENTS
1. Com puc arribar al Parc Astronòmic Montsec?
Pots arribar en fent clic en aquesta pàgina Google Maps.
2. On puc comprar les entrades?
Pots comprar les entrades en aquesta pàgina Parc Astronòmic Montsec.
3. Quin és l’horari de visites?
Pots consultar els horaris en aquesta pàgina Horari de Sessions.
Fonts d’Informació:
- https://serviastro.ub.edu/materials/exposicions/telescopi-assumpcio-catala
- https://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2016/03/007.html