932 041 041

Condicions de muntanya 23/02/2024

Per fi torna l’hivern, amb fred i neu. La  previsió de diversos fronts entre avui i la setmana que ve que aniran deixant neu i ens canviarà el paisatge sec.  

 

 

Resum dades meteo:

 

 

 

Previsió: (meteocat.cat)

 

 

 

Avui divendres a la tarda tindrem una mica de neu, així com també dissabte. Diumenge augmentaria el vent de component nord. L’entrada de la setmana vinent  també preveu alguna nevada amb més identitat.  

 

Cal seguir les informacions:  www.meteomuntanya.cat

 

 

 Mantell nival:

 

Cal veure  en quina mesura, aquesta successió de petites nevades i vent afectaran al mantell. Recordem que venim de la inexistència de mantell  per tant cauran majoritàriament sobre terra sec i calent.  A priori no hi ha una nevada prou considerable per  poder assegurar la practica de l’equí de muntanya; però la redistribució de la neu per efecte del vent, pot  afavorir a segons quins tipus d’itineraris, en que  es pugui anar pel torrent o vessants arrecerats. Tanmateix afectarà també  a la formació de plaques.

 

Cal seguir la  informació que ens facilita el Butlletí de perill d’allaus per valorar els efectes d’aquest episodi.

 

 

Camins/accessos a/des de Núria:

 

Avui divendres tenim tot el paisatge enfarinat, uns 3- 4cms a partir de la cota 1.700m. Es preveuen més nevades aquesta tarda, dissabte i la setmana entrant.

Cal fer seguiment de la nevada. Demà dissabte pot ser millor dia que diumenge en que entrarà vent més fort de component nord. En general tots els itineraris a partir de la cota 2.000 agafen caire hivernal, és a dir és imprescindible l’ús de  grampons piolet i casc.

 

Amb el fred previst  tindrem neu pols  poc compactada i de fàcil transport pel vent.

 

Puigmal per Fontalba:  Amb la baixada de temperatures i les previsions de nevades és probable que no puguem accedir a la collada de Fontalba 2.000m. Tot l’itinerari en format hivernal, poc recomanable amb la previsió d’augment del vent del nord ja que  és molt exposat.

 

Noucreus, Noufonts, Font Negra:  Caldrà veure si s’acumula prou neu per poder fer ús de raquetes o esquís. Sempre cal recordar que aquesta neu cau directament a damunt d’un  terra calent  per l’època. Al no haver base i amb una neu que serà ben pols serà difícil poder obtenir prou neu per lliscar-hi.

Puigmal per l’embut:   És el vessant que te més números per  poder gaudir d’acumulació de neu ja que a la part superior ja en tenia. No obstant el vent de nord  escombrar les cotes altes per tant, haurem de veure  com ens deixa  el terreny després de l’episodi.

 

Camí vell: Trobarem neu  gairebé a  tota la segona meitat del recorregut. Els primers dies neu pols, poc gruix que ens permetrà passar-hi i gaudir del paisatge del camí vell nevat. Amb el pas de la gent i les variacions de temperatura aquesta neu es compacta i es torna dura o gel. Caldrà reservar l’itinerari a persones amb experiència hivernal i dur uns gramponets flexibles per  evitar mals majors.

 

Camí de Fontalba a Núria: A dia d’avui amb neu en  tot  el seu recorregut. Com dèiem amb el Puigmal per Fontalba, pot ser que no puguem arribar amb el cotxe fins dalt. Amb neu es converteix amb un itinerari  amb riscos de relliscades, només apte per a persones amb el material i el  coneixement necessari en muntanya hivernal.

 

Camí dels enginyers a Coma de Vaca: En situacions de nevades en cotes baixes aquest camí és realment  perillós. Creua vessants de fort pendent en que una relliscada tindria conseqüències fatals.

 

MÉS INFORMACIÓ: 

 

  • Webcams Vall de Núria:
Febrer 23, 2024
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.