932 041 041

CONDICIONS DE MUNTANYA 15/03/2024

Per fi una nevada categoria "paquetón" que ens deixa la vall immaculada de blanc. Neva 50 cm sense vent que  provoquen  un canvi radical del paisatge. Malauradament una elevació tèrmica per damunt del que seria propi per l'època esta fonent la neu amb gran celeritat, aprofiteu aquest cap de setmana  que les condicions són les més bones de la temporada

Imatge de @corriolsdellum

 

Resum dades meteo:

 

Previsió: (metemuntanya.cat)

  

 

 

Avui divendres 15 de març algun plugim per la tarda i el cap de setmana bonança  i algunes boires.

 

Cal seguir les informacions:  www.meteomuntanya.cat

 

 

Mantell nival: 

Per fi tenim un mantell nival  continuo amb presència de neu a les obagues des dels 1.600 mts i 1.800 mts en solanes. Actualment tenim 30 cm en la cota 2.000m i uns 50 en cotes altes. El desgel accelerat per les altes temperatures va deixant els vessant solells sense neu. Les carenes i  cims exposats als vents de NO de dilluns també mostren zones sense neu. Molta de la neu va caure directament a un terra que no estava gaire fred, facilitant aquest ràpid desgel.

 

Les  gairebé 12h diàries d'insolació pròpies del març també faciliten aquest desgel.

 

La superfície de la neu és molt variable en funció de l'alçada, però les altes temperatures en que ens trobem la homogeneïtzarà fent que transformi i trobem neu primavera total. Dura a primera hora, cremeta al matí, i pasta al migdia. Variant en funció de l'orientació.

 

En vessants sud i en pendent ja s'han produït purgues o allaus de mida petita. Cal estar atents a les informacions del BPA i dur el material d'auto-rescat com són la pala, el DVA i la sonda.

 

Camins/accessos a/des de Núria:

Entrem en el mode neu primavera en que és imprescindible potar el marial de seguretat.  Malgrat anar amb raquetes o amb ganivetes, l'ús dels   grampons, piolet i casc, pot significar la diferència entre tenir un problema o no tenir-lo. 

 

Puigmal per Fontalba:  Les altes temperatures fondran la neu i es podrà arribar fins a la collada de Fontalba gairebé sense problemes. Entre la calor i el vent de dilluns no presenta una continuïtat esquiable però hi ha força neu. Si volem anar amb esquís és millor endinsar-se per la cometa de Fontalba. 

 

Noucreus, Noufonts:  Aquest sector és el que esta en millors condicions i ha millorat. La pala final té una franja de rocs que no s'han colgat però el torrent ha guanyat molta innivació. Noufonts presenta les dues cares més empinades amb possibilitats de traçar bons descensos. 

 

Puigmal per l’embut:  Manca una mica de neu ne la part somital però es pot  accedir al cim buscant el camí que mana cap a Coll d'Er. Tota la zona de l'Embut està en molt bones condicions i per la seva orientació amb més bona qualitat de neu.

 

Vessant Nord: Excel·lents condicions per poder completar una bona jornada d'esquí de muntanya, gruixos abundants.

 

Camí vell: Trobarem neu  a partir de la cota 1.600 mts. a l'alçada del Salt del Sastre, sobretot en  les obagues. LA neu humida i compactada es regela durant la nit i no permet passar-hi còmodament. Cal dur coma mínim uns grampons flexibles per pujar amb seguretat.  Caldrà reservar l’itinerari a persones amb experiència hivernal.

 

Camí de Fontalba a Núria: A dia d’avui amb neu en  tot  el seu recorregut. Amb neu es converteix amb un itinerari  amb riscos de relliscades, només apte per a persones amb el material i el  coneixement necessari en muntanya hivernal.

 

Camí dels enginyers a Coma de Vaca: En situacions de nevades en cotes baixes aquest camí és realment  perillós. Creua vessants de fort pendent en que una relliscada tindria conseqüències fatals. Les altes temperatures el netegen ràpidament de neu; però travessa diversos torrents en que es manté el gel durant forces dies.

 

MÉS INFORMACIÓ

Info meteo específica de muntanya: https://meteomuntanya.cat/
Info allaus: https://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Allaus/Butlleti-de-Perill-d-Allaus-BPA
Info consells seguretat muntanya hivernal: FEEC/Bombers:  Meteorologia i seguretat a muntanya | MeteoMuntanya | Un projecte de l'SMC i la FEEC sobre meteorologia i seguretat a la muntanya.   (vídeos amb consells sobre els diferents riscos de la muntanya hivernal)

 

WEBCAMS VALL DE NÚRIA
VdN-llac:   https://fgc.roundshot.com/valldenuria/#/  i  https://media.turismefgc.cat/valldenuria/nuriabarques.jpg?intmp=1637751243
VdN-Coll de Finestrelles http://192.168.70.20/view/viewer_index.shtml?id=623 

Març 15, 2024
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.