932 041 041

Condicions de la muntanya 08/03/2019

Torna la neu! Hem deixat enrere les altes temperatures com diumenge passat amb una màxima de 12,2ºC i torna a treure el cap tímidament l’hivern, ahir  dijous marca  mínima de -3,7ºC que ha permès produir una mica de neu en pistes.

 

Temps passat 

Hem deixat enrere les altes temperatures com diumenge passat amb una màxima de 12,2ºC i torna a treure el cap tímidament l’hivern, ahir  dijous marca  mínima de -3,7ºC que ha permès produir una mica de neu en pistes. Després de gairebé un mes sense veure precipitar, dimecres vespre vàrem tenir 12l, però amb una cota de neu força alta 2.100 m aprox. Això provoca que en la cota 2000m  la majoria de precipitació fos en forma d’aigua i deixant  2cm que es fonen ràpidament. En cotes més altes  2300m o més es registren entre 6-10 cm de neu nova.

Ha marcat una mica de vent de sud i ponent però sense ser significatiu. Evidentment amb la retirada de l’anticicló la humitat ha augmentat.

 

 

Previsió meteo

El cap de setmana tornarà a fer bonança amb màximes per damunt de la mitja però sense arribar als rècords de la setmana passada. El cel estarà mig cobert amb el pas de diferents nuvolades però amb poca probabilitat de precipitació.

Dimarts ens passarà un altre front que deixarà una mica de neu. Sembla que amb la retirada de l’anticicló es confirma el pas de diferents pertorbacions, tot i que de moment, cap nevada considerable.

 

Condicions de la muntanya

 

La nevada deixa neu recent en cotes altes entre 5-10 cm en funció de l’orientació. En els  vessants solells, allà on no hi havia neu, la neu recent s’ha fos per la temperatura del sòl; però on n’hi havia ha ajudat a millorar-ne la qualitat. Amb la previsió del cap de setmana de repunt de les temperatures i cel tapat,  serà difícil que glaci i que transformi la neu. Trobarem neus humides i en zones obagues neus crostes. No oblidar portar els grampons i el material de seguretat per  aturar  una eventual caiguda com el piolet i el casc.

 

Els vessants sud segueixen sent impracticables, haurem de buscar les zones més fredes. Així ens trobem que l’accés al torrent de l’Embut per pujar al Puigmal  te el primer tram sense neu, caldrà portejar els primers 15 min fins arribar al forat de l’Embut. La pala final del Puigmal des del  pluviòmetre està molt justa de neu, és millor anar pel coll d’Err. En canvi, dins del mateix sector, les pales O i S del Pic de Segre segueixen sent esquiables. Finestrelles i Eina no tenen condicions de neu acceptables. Noufonts està molt justet  i Noucreus és la vall que es manté més be per la seva orientació de la riba dreta. Amb raquetes també ens podrem acostar al pont de l’Escudé per la Vall de Noucreus o el forat de l’ Embut pel coll de l’Ortigar; però amb una ica d’escassetat de neu.

 

Un cop més l’estat d’innivació de les valls del vessant nord, Carançà, Eina, la Valleta seca ens pot ajudar a complimentar el dia. Bones condicions per ajuntar itineraris per les diverses valls, tal com vàrem veure en la darrera edició de la Pocatraça en que tothom va quedar tan satisfet.

El  risc d’allaus està estabilitzat en 1 sobre 5. Alguna capa feble persistent en vessants Nord, i alguna placa de mida petita en vessants Nord i E.  Trobareu tota la informació imprescindible al Butlletí de perill d’allaus. En qualsevol modalitat que ens acostem a la muntanya l’hivern no podem oblidar dur el material de seguretat,  grampons, piolet i casc; i el material de auto-rescat en allaus com és la pala l’arva i la sonda.

 

 

Camins mitja muntanya 

El camí dels Enginyers presenta una mica de neu però creua diversos torrents que poden presentar  gel . Es desaconsella  totalment recorre’l ja que passa per trams amb vessants molt exposats en els que una eventual caiguda podria ser fatal.

El camí de Fontalba, al ser orientació Est, té neu dura i/o gel en els trams obacs.  Es desaconsella  totalment recorre’l ja que passa per trams amb vessants molt exposats en els que una eventual caiguda podria ser fatal.

El Camí vell trobem algun tram de neu dura i/o gel en la seva meitat superior, a partir del  Pla de Sallent. Es pot recórrer sense massa dificultat; però no es recomana a persones que no tinguin experiència en la muntanya  hivernal.

 

 

Març 08, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.