Condicions de la muntanya 01/03/2019 - Vall de Núria
Anticicló amb data de caducitat
Anticicló amb data de caducitat
Una setmana (de divendres a divendres) amb temperatures fora de qualsevol mitja, sobrepassant màxims històrics en multitud d’observatoris. Es registra un màxima el dimecres de 13,6ºC cal tenir en compte que la mitja de febrer és de -2 ºC, una temperatura totalment desorbitada. La mínima es registra el diumenge passat amb -3,8ºC però la resta de la setmana la inversió tèrmica ha fet que gairebé ni tan sols glacés. Hem tingut el vent en calma, amb algun dia amb vent suau, que ha ajudat a passar la calor. Sense precipitacions. Aquesta bonança ens permet gaudir de dies molt estables però amb ganes de que hi hagi canvis.
Foto: Pas del Porc - Pep Ubach
L’anticicló sembla que es comença a moure deixant pas a l’entrada d’algun front per l’oest. Per això veurem com el cap de setmana es trencarà l’estabilitat, primer amb l’entrada de vent de l’oest i després amb l’augment de la nuvolositat; però amb poca possibilitat de precipitació. La temperatura pujarà diumenge aprox 9-10ºC però tornarà a valors més normals la resta de la setmana amb entrada de vent del nord. S’esperen precipitacions de cares a dimecres-dijous però no massa quantitat. La notícia és el trencament d’aquesta estabilitat tan acusada per un mes de febrer i l’obertura a l’entrada de nous fronts que ens portaran més dinamisme atmosfèric.
Pics dels racons - Pep Ubach
Les condicions segueixen sent totalment primaverals. És a dir, neus dures en al matí que en vessants solells que es transformen a partir de migdia i altre cop regel a partir de la tarda. Molta atenció amb aquestes condicions a primeres hores del matí. Amb l’entrada de vent al cap de setmana pot ser que en cotes altes no arribi a transformar, sobretot dissabte. Diumenge començaran a entrar núvols i pot ser que es formin boires amb el conseqüent humitejament del mantell nival. Ara més que mai cal portar els grampons i el material de seguretat per aturar una eventual caiguda com el piolet i el casc.
Aquesta temperatures rècord fa que en cotes baixes i vessants solells hagi fos força neu. Així ens trobem que l’accés al torrent de l’Embut per pujar al Puigmal te el primer tram sense neu, caldrà portejar els primers 15 min fins arribar al forat de l’Embut. La pala final del Puigmal des del pluviòmetre està molt justa de neu, és millor anar pel coll d’Err. En canvi, dins del mateix sector, les pales O i S del Pic de Segre segueixen sent esquiables. Finestrelles i Eina no tenen condicions de neu acceptables. Noufonts està molt justet i Noucreus és la vall que es manté més be per la seva orientació. Amb raquetes també ens podrem acostar al pont de l’Escudé per la Vall de Noucreus o el forat de l’ Embut pel coll de l’Ortigar.
Adjuntem un bon recull de fotos de @corriolsdellum del perfecte estat d’innivació de les valls del vessant nord, Carançà, Eina, la Valleta seca. Bones condicions per ajuntar itineraris per les diverses valls.
El risc d’allaus està estabilitzat en 1 sobre 5. Alguna capa feble persistent, sobretot en cares nord i ambla possibilitat de trobar algun petit allau de fusió en canals dretes en vessants S. Trobareu tota la informació imprescindible al Butlletí de perill d’allaus. En qualsevol modalitat que ens acostem a la muntanya l’hivern no podem oblidar dur el material de seguretat, grampons, piolet i casc; i el material de auto-rescat en allaus com és la pala l’arva i la sonda.
El camí dels Enginyers no presenta neu però creua diversos torrents que poden presentar neu i/o gel . Es desaconsella totalment recorre’l ja que passa per trams amb vessants molt exposats en els que una eventual caiguda podria ser fatal.
El camí de Fontalba, al ser orientació Est, té neu dura i/o gel en els trams obacs. Es desaconsella totalment recorre’l ja que passa per trams amb vessants molt exposats en els que una eventual caiguda podria ser fatal.
El Camí Vell trobem neu dura i/o gel en la seva meitat superior, a partir del Pla de Sallent. No es recomana a persones que no tinguin experiència en la muntanya hivernal.
David Codony