932 041 041

Hivern a  ple rendiment!

 

Temps passat 

Aquesta setmana ha set una setmana típica d’hivern, amb fred no massa acusat, mínima de -7,6º C el dimecres i màxima de 8,7 ºC el dissabte. Ens ha passat diversos fronts que ens han deixat una mica més de neu, de fet ara mateix segueix nevant. La màxima acumulació va ser dilluns amb 17 l, que varen significar uns 30 cm de neu nova, posteriorment però ha fet fort vent a les nits arribant dimarts  a 130 km/h a l’estació meteo de l’Embut situada a 2.300 mts. Hi ha  hagut, força transport per vent  això ha fet que carenes  i lloms hagin quedat pelats mentre que els torrents i zones arrecerades del vent van guanyant acumulació. Les temperatures han pujat notablement amb aquest ponent i avui ha arribat a ploure a la cota 1900, progressivament va entrant el fred.

 

 

Fotografia del Santuari i l'Hotel de Vall de Núria des del Mirador del Canal

 

Previsió 

Avui divendres i demà dissabte continuarà precipitant acumulant  uns 10 cm nous. Dissabte al matí el vent serà moderat però a partir de migdia-tarda bufarà fort fins a arribar a molt  fort al vespre, la visibilitat serà dolenta. Diumenge ja no tindrem precipitació però el vent moderat-fot  serà constant des de primera hora (50 km/h) i els cops de vent poden arribar als 80 km/h. La temperatura caurà en pica entre dissabte i diumenge arribant als -10ºC a la cota 2.000m, si afegim el factor vent, la temperatura de sensació pot ser molt elevada. El principi  de la setmana que ve també es veu inestable, fred, i ventós; entre dimecres i divendres hi haurà una treva, amb calma, sol i pujada de les temperatures, però serà momentània.

Un cap de setmana no massa bo per l’alta muntanya, cal planificar molt bé en funció de la climatologia i escollir itineraris segurs.

 


Estat de la muntanya

Les darreres nevades i ventades han fet que les condicions hagin millorat molt, trobem neu des de 1600m en funció dels vessants. Els torrents ja estan colgats de neu i faciliten poder-hi fer qualsevol activitat. Els forts vents però, i com és habitual en aquesta època, ens deixen les  carenes pelades i els vessants exposats al vent també pelats.

Totes les valls es poden recórrer a dia d’avui amb neu, caldrà veure però com afecta el vent esperat per dissabte tarda i diumenge. L’alta variabilitat ens farà trobar diferents tipus de neu, hem passat de pluja a neu humida i s’espera fred que ens deixarà una capa superficial de neu pols amb base humida, probabilitat que es facin crostes als vessants sud. L’entorn del Santuari està en perfectes condicions per fer-hi raquetes.

 Els  vessants nord de Puigmal, Finestrelles i  Carançà els trobem força innivats permetent-nos fer un bon enllaç d’itineraris entre els dos vessants.

 

Panoràmica des de la Pala. Al fons el Puigmal.

 

En les cotes superiors en llocs molt ventats podem trobar zones glaçades. No podem deixar de portar el material de seguretat com són els  grampons, casc i piolet, en qualsevol modalitat que ens endinsem a la muntanya hivernal. La pujada de temperatures de dissabte pot fer que la neu s’encrosti força i sigui més difícil de tractar.

 

El pic de Finestrelles i de fons el pic d'Eina

 

El risc d’allaus continua en  3  sobre 5, però pot anar en augment principalment pel risc de plaques importants.  A la situació de risc en vessants S i E de la setmana passada , cal afegir les plaques que s’han format per l’entrada de vent de components W-S. En cares N i racons obacs cal anar amb compte per l’existència de capes febles de neu persistent. Trobareu tota la informació al Butlletí de Perill d’allaus: http://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Allaus/Butlleti-de-Perill-d-Allaus-BPA. Sempre que ens endinsem a la muntanya hivernal  i en qualsevol de les seves modalitats portarem el material d’auto-rescat  en allaus com és el DVA, pala i sonda.

 

El Pic de Noufonts

 

El Camí vell torna a tenir  neu i glaç en la seva totalitat. La pujada de temperatures d’aquesta nit haurà fos part de l’inici del trajecte però amb les glaçades que s’esperen pot estar en molt males condicions. No es recomana  a persones que no tinguin experiència en la muntanya hivernal.

 

El Camí Vell de baixada a Queralbs

 

Els camins de Fontalba i Camí dels Enginyers no són recomanables degut a que creuen diversos sectors obacs en els que trobem neu dura o gel; travessen grans pendents i no són recomanables durant aquesta època de l'any.

 

Febrer 01, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.