932 041 041

Powered by Wikiloc

 

Observar salts d'aigua sense cap esforç, veure passar de reüll el cremallera pujant a l'altra banda del riu i caminar per un sender que s'obre pas entre boscos frondosos i parets de pedra:  així és d'atractiu el Camí Vell d'accés a la Vall de Núria.

 

Queralbs, punt de sortida del Camí Vell, és un poble amb arquitectura típica del Pirineu, amb prop de 200 habitants, situat a 1.250 m. Els habitatges destinats a segona residència, restaurats o de nova construcció, han florit gràcies al turisme de l'esquí o l'estiueig.

Vall de Núria, punt d'arribada a 1.965 m, és una confluència de valls d'alta muntanya coronades per diversos cims que s'acosten als 3.000 m, entre els quals el Puigmal (2.913 m.), el pic de Finestrelles (2.827 m) o el Noucreus (2.799 m). Són només 3 dels cims del que es coneix com l'Olla de Núria, la corona de cims que s'apropen als 3.000 m i que envolten la Vall de Núria. Són noms de muntanyes que tot excursionista que s'hi consideri ha escoltat i desitja haver-hi pujat, com a mínim, un cop en la seva vida.

 



Núria és coneguda pel seu bell paisatge i per la seva història, a més d'acollir una petita estació d'esquí, el santuari, un hotel i altres serveis destinats al muntanyenc o visitant que accedeix amb l'emblemàtic tren-cremallera.

 

Així és el Camí Vell

El sender s'inicia a la plaça de Queralbs i està perfectament senyalitzat i no hi ha possible pèrdua. La caminada o excursió, de gairebé 9,5 quilòmetres, dura entre 3 i 4 hores a pas tranquil i supera un desnivell de 800 m. Arribar a Núria amb el seu llac i el teló de fons de muntanyes verdes retallades pel cel és la millor recompensa.

El sender Camí Vell de Núria remunta per una estreta vall pel qual s'obre pas el riu. Tots dos costats de la vall estan cobertes pel bosc de pi negre o per boscos d'avellaners i altres espècies d'alta muntanya que, amb la seva ombra, ens protegeixen del sol. De pujada se sent el soroll de l'aigua que s'obre camí amb força entre parets de pedra en forma de salts i tobogans. És un riu molt valorat pels practicants de barranquisme.

 

Al Camí Vell se'l considera un clàssic entre els senders del Pirineu, així que és habitual trobar-hi altres excursionistes que comparteixen el trajecte de pujada o baixada, especialment els caps de setmana o dies festius a la primavera i a l'estiu.

La bellesa del camí ens fa oblidar el nostre objectiu, i el cert és que el santuari de Núria amb el seu llac fotogènic no ens apareixen fins gairebé el final del sender. El camí, després de remuntar metres zigzaguejant per una vall estreta, s'entrega de cop i volta al cel. La vall ombrívola queda enrere i els cims propers sembla que ens cridin perquè hi pugem, com si ens convidessin a voler tocar el cel. L'arribada esdevé un plaer per a la nostra vista i per a les nostres emocions.

 


I un cop a Núria...

La Vall de Núria és, pel seu paisatge i per la facilitat d'accés, un lloc privilegiat per practicar senderisme per alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu Oriental. En aquest sentit es pot considerar una excel·lent opció per als qui es volen iniciar en el senderisme. Des d'excursions per a tota la família i gairebé totes les edats, fins a un servei de guies de muntanya que ens permetran accedir amb garanties a altres cims propers de més dificultat. A Núria hi trobarem tot el necessari per passar des d'un dia o una setmana a l'alta muntanya.

A l'estiu la vall es presenta d'un color verd intens, esdevenint l'època de l'any ideal per començar alguna de les travesses a peu clàssiques d'alta muntanya del Pirineu: la Ull de Ter-Núria, la Travessa dels 3 Refugis o la Travessa dels refugis del Torb.

Vall de Núria, però, és també un espai amb història i altres atractius que la fan mereixedora de visitar-la. L'accés amb el tren cremallera, d'un recorregut espectacular de 12,5 km per superar un desnivell de més de 1.000 metres, ja és per si mateix un altre bon al·licient.

A banda de les activitats de senderisme i natura a Vall de Núria podrem gaudir d'altres activitats lúdiques i d'esbarjo pensades per a totes les edats i condicions entorn del santuari. D'aquesta manera, propostes de caràcter esportiu com l'equitació o les curses de muntanya i activitats més lúdiques per a nens com ara les passejades en poni o en barca pel llac, permeten que tota la família trobi el seu espai a la Vall. Des del web valldenuria.cat sempre es pot accedir a promocions i tota la informació necessària.

 

 

I fer el camí com a cursa cronometrada?

Vall de Núria va posar en marxa, ara fa tres estius, una proposta per conèixer d'una manera diferent el Camí Vell de Queralbs a Núria. Es tracta d'unir el que són les curses de muntanya i la natura amb les noves tecnologies. Sota el nom de Cursa Virtual, els aficionats al running de muntanya tenen a Vall de Núria la seva cita i repte a mida.

Es tracta d'una cursa virtual que té per recorregut el camí vell de Núria i que permet als aficionats a les curses de muntanya competir amb altres corredors però amb l'avantatge i al·licient fer-ho en qualsevol dia i a qualsevol hora.

El sistema per participar en la cursa virtual del Camí Vell de Núria és mitjançant l'app. de Vall de Núria i el nostre telèfon mòbil. La carrera s'inicia igualment a la plaça de Queralbs i finalitza a la vora del llac de la Vall de Núria. 

 



Us hi animeu?

Juliol 06, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.