932 041 041

75 anys d'històries a La Molina: Familia Vilalta Cambra

Sens dubte una de les famílies pioneres a La Molina, tant pel que fa a les estades de vacances a l´estiu , com als esports de neu a l´hivern.

Corria l´any 1947 , Sixte Cambra Alberti i Mercè Mercader Mas decidiren construir un refugi a peu de la Pista Llarga. Dotze llits en una caseta de tres habitacions, sala d´estar i cuina, francament petita. Era l´esperit d´un refugi. Refugi que gaudiren els seus set fills , Mercè , Jordi, Raimon. Rosa, Núria, Lita i Montserrat amb els seus corresponents amics. Pujar era una aventura, amb aquells cotxes i amb aquelles carreteres… més de cinc hores des de Barcelona.

 

 

 

El germà d´en Sixte, l´Antoni, féu construir un xalet just al costat, també al peu de la Pista Llarga. Aquest xalet, que era molt més gran per ´època, es va vendre més endavant, però de la casa d´en Sixte en segueixen gaudint els seus besnéts en l´actualitat.

Del pas del temps en donen mostra dos avets gegantins que en Sixte va plantar quan no feien ni un pam.

La Mercè sempre explicava que a l´estiu el primer dia la pujava a ajudar la Lola de Llívia, i venia a peu!…realment altres temps.

La Molina formà part de la vida de la família; les pujades amb tren, hi van començar dues o tres parelles, declaracions amoroses a mitja pista …bé , això potser no ha canviat.

 

Les dues filles petites d´en Sixte, la Lita i la Montserrat, es van fer un xalet nou al costat del xalet d´en Sixte sobre els fonaments d´un xalet que es va cremar un dia d´esquí perquè els seus propietaris es van deixar la llar de foc encesa mentre esquiaven!

Les seves parelles, el Pocho Sennacheribbo i l´Albert Vilalta, van convertir aquella casa en la seva opció de lleure.

Albert Vilalta va ser clau en el rellançament i modernització d´una estació d´esquí en crisis als anys 80. Com a president de l´empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va promoure i fer possible l´adquisició de les instal·lacions per part de FGC i va executar un pla  d´inversió per modernitzar i  introduir la neu artificial a l´estació (actuació també pionera a Espanya), sense la qual avui dia certament estaria tancada. El suport de la Generalitat a les estacions d´esquí va passar a formar part d´una política de manteniment de l´activitat econòmica al Pirineu, i actualment, a través de FGC, es gestionen diverses estacions d´esquí a tot el Pirineu.

 

 

 

Actualment la família Vilalta Cambra gaudeix de la casa, que manté els seus 21 llits, i a la casa original d´en Sixte s´hi està la família Rovira Cambra….quatre generacions d´esquiadors ‘Molineros‘….i en pocs anys segur que ja en seran cinc…

Hi ha fins i tot una pista que porta el nom de ‘la Vilalta‘ en record  d´aquella iniciativa que va permetre la continuïtat de l´estació.

 

Març 02, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.