932 041 041

75 anys d'històries a La Molina: El Centre Excursionista de Catalunya

Francesc Comas Torres

President del CEC pels anys 1945-47, va organitzar la 1ª Setmana Internacional a La Molina, primera cursa internacional a nivell estatal on van participar suïssos, francesos, austríacs,...

Com anècdota, en la cursa no hi havia prou neu i el Sr. Alabau li va indicar una pala on es podria organitzar. Es va organitzar un Slalom on ara son les pistes dels Alabaus. El Slalom Gegant el van fer a dalt de tot del Torrent de pal (caminant).

Els suïssos van convidar a l' equip del CEC a Zermat on Francesc Comas va acompanyar l’equip de esquiador de l’època com Pepeta Planas, Viladomat, Poll Puig, Victor Ivanof, Pitu Figueras...

Va promoure moltes activitats a La Molina a través del CEC com per exemple el Carnaval que s’organitzava al “Camp de Patates” on ara està el Hotel Super Molina (abans Barcino, sota Can Belil) i també en aquella època quant encara Baqueira Beret no existia, va fer entrega d’esquís per la gent de la Vall d’Aran.

 

Els Baladia a La Molina

Jaume Baladia, industrial tèxtil, mecenes i catalanista, va ser el primer president de la secció d'Esports d'Hivern del CEC.

 

 

La passió per l'esquí passà intacta al seu fill Ninus, que després de la Guerra Civil va ser represaliat per la dictadura. En sortir de la presó el seu pare el va voler recompensar amb un bon regal:

- El que em demanis t'ho donaré. Demana'm.

- Voldria un xalet a La Molina, pare. A dalt de tot.

El xalet, un dels primers, va costar el doble del previst. En temps i en diners. Ara bé, l'esforç va compensar. A la vista està encara.

El Ninus va implicar-se, com altres pioners de La Molina, en un munt d'iniciatives en un paisatge on tot estava per fer: carreteres, camins, dipòsits, capelles... i va ser un dels accionistes de Telesquís Pirenaicos.

 

 

Molt ha canviat La Molina, com tantes coses. Però cinc generacions després els Baladia segueixen esquiant a La Molina.

 

Família Bofill-Mosella 

Albert Mosella va ser un gran amant de l'esquí de muntanya i  dels pioners de l'esquí a La Molina els anys en que es pujava a peu per fer "LA" baixada. El seu amor per La Molina el va portar a construir-se una casa quan encara n'hi havien ben poques, i a lluitar amb totes les administracions per millorar els accessos a la estació així com els serveis.

Durant la seva presidència del CEC va aconseguir portar la 1ª cursa FIS a LA Molina.

La seva filla Núria i els seus nets i besnétes continuen professant aquell amor que ell va iniciar.

 

Família Guilera

Josep Mª Guilera Albinyana (1900-1970) fou un alpinista, escriptor i esquiador.

Gran apassionat de la muntanya i en especial dels esports d'hivern, que el va dur a tenir responsabilitats en les diferents entitats esportives (CEC, Federació Catalana d'esports d'Hivern, Comité Olímpic Espanyol).

Però la seva gran il·lusió era popularitzar l'esquí. Fruit dels seus viatges als Alps adquirí coneixements tècnics i empresarials que li van servir per promoure la construcció del primer telesquí d'Espanya (Font Canaleta 1943).

 

                                    

 

Per a realitzar la construcció, va reunir grup d'amics on va trobar recolzament, ajuda i molta col·laboració a l'hora de tirar endavant el projecte. Cal esmentar aquí al Sr Alabau, que segons deia ell era la seva mà dreta.

És recordat entre altres coses com el promotor del primer telesquí a Espanya i qui va desenvolupar l'execució dels remuntadors a La Molina.

Va poder dedicar-se a la seva passió pel recolzament incondicional de la seva esposa Sinda Nubiola, que l'acompanyà en totes les aventures que inicià.

Com a anècdota, es van necessitar molts viatges al Ministerio de Indústria a Madrid per a donar d'alta i homologar la instal·lació. El ministre de l’època, desconeixedor dels enginys, no deixava de preguntar que caram era això d' un telesquí, "...pero siga, siga usted, Sr Guilera".

Finalment va aconseguir que s'inscrivís l'alta com "un tiovivo".

  

Família Bonet

Sóc en Lluís Bonet, fill d’en Jordi Bonet. En principi, si el temps és minimament bo, pujaré amb el meu pare dissabte 17 a La Molina. Li fa molta il·lusió ser-hi. Aquest any s’ha calçat els esquís un parell de dies i esperem que ho pugui fer també aquest dissabte amb els seus 92 anys, aprop dels 93.

La família Bonet ve per primera vegada al Xalet del CEC de La Molina l’agost de 1935. Després de la guerra en Jordi ve primer amb la colla de l’escoltisme i tot seguit es fa soci del CEC. Als primers anys 40 encara no hi cap telesquí i per tant toca pujar a peu per poder gaudir de les  baixades. Amb els seus amics, dels quals destaca el Dr. Figueras, participa en diverses curses en llocs insospitats.

 

 

Per exemple, cursa de fons amb sortida al Xalet, pujada per Font Romeu fins a Font Canaleta i tornada per Segramorta; o descens des del Turó de la Perdiu fins a la Casa Vella del Sitjar.

Fa el servei militar a La Molina ensenyant a esquiar als soldats, i la seva futura muller dona classes a l’escola. Decideixen fer-se una casa i transmetre als fills la passió per l’esquí.

Ser accionista minoritari de TEPSA permetia obtenir uns forfaits de temporada més barats per als 6 fills! S’encarrega de la planificació urbanística de La Molina i d’Alp, i aporta idees per fer créixer pistes i telesquís. Amb més de 75 anys d’esquís als peus, encara esquia als seus 92 anys acompanyat de fills, nets i besnets!

 

 

 

 

Febrer 26, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.