932 041 041

Actualitat 

Notícies

Vall de Núria acull l'exposició que commemora els 90 anys del Tren Cremallera

Compartir aquest esdeveniment
Tags: cremallera vall de núria, cremallera, 90 anys, commemoració

Amb la mostra, Ferrocarrils de la Generalitat fa un repàs dels principals esdeveniments que han marcat la història de l’únic mitjà de transport per accedir a l’estació de Vall de Núria

 

Consta de dos espais expositius: un situat a l’edifici del Santuari, que es pot visitar fins a l’1 de novembre, i un altre a l’estació de Ribes Vila, que serà permanent

Vall de Núria acull des d’aquest mes de juny una exposició que commemora els 90 anys del tren Cremallera. La mostra, organitzada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya(FGC), fa un repàs cronològic dels principals esdeveniments que han marcat la història del Cremallera, l’únic mitjà de transport per accedir a l’estació.  Està distribuïda en dos espais expositius: un situat a l’edifici del Santuari, que es podrà visitar fins a l’1 de novembre, i l’altre a l’estació de Ribes Vila, que serà permanent. La inauguració serà l’1 de setembre, coincidint amb la festivitat de Sant Gil, patró de la Vall de Núria.

 

A l’espai expositiu de Vall de Núria, situat a la zona del lloguer de material de l’estació, les persones visitants trobaran informació sobre la construcció del Cremallera i el que suposa com a únic transport per arribar a Núria. A través de vuit plafons, s’explica la història des que es va començar a estendre la via, el febrer de 1930, fins a l’actualitat, passant per la inauguració oficial (22 de març de 1931), l’impacte de la Guerra Civil i la Postguerra, el traspàs de la línia a la Generalitat (1981-1982) i la seva integració a FGC (1986), les millores implementades des d’aleshores i l’evolució de la Vall per esdevenir un espai de zero emissions i sense residus.

 

A l'estació de Ribes Vila, a l’Exposició del Material Mòbil del Cremallera que hi ha a la nau de les cotxeres, hi ha l’altra espai expositiu. S’hi han instal·lat quatre plafons nous en els quals s’expliquen les característiques tècniques del sistema de cremallera, del parc motor i mòbil actual i del material històric original. En aquesta exposició permanent es poden veure les locomotores, els cotxes, i la maquinària antics del cremallera.

 

 

Els misteris del Cremallera, un joc de pistes

 

Per completar la mostra i fomentar la participació dels joves i infants, s’ha organitzat també un joc de pistes anomenat Els misteris del Cremallera. Per a participar-hi, cal escanejar un codi QR que hi ha a la o bé entrar al web valldenuria.cat/misteris-del-cremallera i omplir el formulari de participació que apareix al final del joc.

 

Aquest entreteniment planteja dos misteris: buscar pistes a l’exposició de Vall de Núria per trobar un gran criminal internacional, el Nigmàtic, abans que pugui contaminar el riu de Núria i escapar-se; i rescatar la presidenta de la Interpol, que ha estat segrestada pel mateix Nigmàtic, seguint les pistes de la mostra de Ribes Vila. Entre totes les persones que aconsegueixin una puntuació mínima de 7 encerts en els dos misteris plantejats se sortejarà un bitllet d’anada i tornada amb el Tren Cremallera per a dues persones.

 

Enllaços d’interès:

- Web de Vall de Núria amb informació sobre els 90 anys del Cremallera https://www.valldenuria.cat/cremallera-90-anys/

- Llibre Cremallera de Núria: el nou material motor i mòbil https://www.fgc.cat/llibres/vall_de_nuria/index.html

- Nota de premsa sobre la història dels 90 anys del Cremallera https://www.fgc.cat/wp-content/uploads/2021/03/20210322_NDP_90anys_Cremallera_Nuria_1.pdf

Vall de Núria acull l'exposició que commemora els 90 anys del Tren Cremallera
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.