932 041 041

Actualitat 

Notícies

Simulacre d'emergència per un episodi de forts vents a l'estació d'esquí de La Molina

Compartir aquest esdeveniment

L’exercici ha estat organitzat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat i l’estació d’esquí de Ferrocarrils de la Generalitat

 

El simulacre ha servit per practicar les accions dels diversos participants i la coordinació entre ells

Protecció Civil de la Generalitat i l’estació d’esquí de La Molina (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) han organitzat aquest matí un exercici en què s’ha simulat un fort episodi de vent que ha provocat diferents incidències a l’estació, entre elles l’avaria d’un telecadira i posterior rescat dels usuaris; una recerca de persones desorientades, i unes altres que no poden accedir al seu vehicle a causa de les dures condicions meteorològiques.

 

Els principals objectius de l’exercici han estat comprovar els diversos protocols d’avisos i comunicació entre tots els actuants en cas d’accident i assajar els procediments d’activació del Pla d’Autoprotecció de l’estació. El simulacre ha servit també per practicar les accions del personal de La Molina amb els mitjans i protocols propis; i realitzar el repartiment de tasques i coordinació dels diversos grups actuants, tant a nivell operatiu com als diversos centres de control.

 

L’escenari simulat ha estat el d’un dimecres de les vacances de Nadal, amb uns 1.500 usuaris, i que als volts del migdia el temps ha canviat ràpidament amb un augment molt significatiu de les ratxes de vent a l’estació, provocant el tancament de pistes i remuntadors i avisant als usuaris per megafonia.

 

Mentre s’estava buidant el telecadira El Llac, aquest s’ha aturat i descarrilat, de manera que s’han hagut d’evacuar els usuaris de tres de les cadires, alguns d’ells persones amb discapacitat. En aquest incident han resultat 2 persones ferides greus i dues de lleus.

 

Al mateix temps, s’ha rebut l’avís de control a través del telèfon 112 que un grup de persones que feien esquí de muntanya s’han desorientat i s’havia d’iniciar una recerca. A més, un grup no podia retornar als seus vehicles a causa de les dures condicions meteorològiques. En aquest cas no hi ha hagut persones ferides.

 

L’estació de La Molina ha destinat al lloc de l’accident dues persones del centre mèdic de l’estació (un metge i un infermer), 4 pisters, un maquinista, 2 persones de manteniment per al transport en motos, i han col·laborat en l’actuació 2 conductors del telecadira (cabina superior i inferior), una persona de manteniment per valorar l’aturada del telecadira, el personal de control de l’estació i els caps d’emergència i d’intervenció.

 

Els Bombers de la Generalitat han participat al simulacre amb cinc dotacions dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) amb 10 bombers, 1 sergent, 3 oficials i un sotsinspector de les seus de Cerdanyola del Vallès i la Seu d’Urgell, a més d’altres vehicles operatius i de comandament.

 

Els Bombers, com a caps de la intervenció, han coordinat les maniobres de rescat i evacuació de les persones afectades, tres d’elles amb discapacitats diverses, en coordinació amb la resta de cossos actuants.  

 

El cos de Mossos d’Esquadra han desplaçat a l’exercici 1 comandament de l’ABP Cerdanya, 3 dotacions seguretat ciutadana (2 de Cerdanya i 1 de Berga), 3 dotacions de la Unitat d’Intervenció en Muntanya i una unitat de drons.

 

La tasca del comandament ha estat participar en la coordinació de l’operatiu amb la resta de cossos d’emergències; i les dotacions de seguretat ciutadana han regulat els accessos per facilitar el treball als equips d’emergència. Les dotacions de muntanya han participat, en col·laboració amb els altres serveis d’emergència, en el rescat a les víctimes; i la unitat de drons com a observadors.

 

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha mobilitzat 2 unitats, una ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 Tècnics en Emergències Sanitàries TES, i un vehicle de comanament. Han participat un total de 3 professionals. Una vegada ha arribat l’ambulància al lloc dels fets, s’ha encarregat de vetllar per la correcta canalització de la informació a la Central de Coordinació Sanitària CECOS, així com de donar suport a l’equip mèdic de l’Estació d’esquí. Quan ha arribat el comanament responsable ha assumit la tasca de custodia i traspàs de la informació des del Centre de Comandament Avançat CCA.

 

Per part de Protecció Civil de la Generalitat, s’han mobilitzat dos tècnics de la operativa territorial, a més d’altres tècnics com a observadors. L’atenció de les persones afectades però no ferides ha estat a càrrec del personal de Protecció Civil en col·laboració amb la unitat de la Creu Roja de Puigcerdà.

 

D’altra banda, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha participat activament al simulacre fent seguiment de la situació i coordinant-se amb la resta de sales d’emergències.

 

Al simulacre hi han participat una trentena de voluntàries i voluntaris (estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Tècnic/a en Emergències Sanitàries de l’Institut Satorras de Mataró) que han simulat ser persones usuàries del telecadira en el moment de l’incident, alguna d’elles amb problemes de mobilitat. Com a figurants també hi ha intervingut 5 persones del grup Play&Train de la Molina.

 

L’estació de La Molina va obtenir l’homologació del seu últim Pla d’Autoprotecció l’abril de 2021, i el passat desembre de 2021 va lliurar-ne una actualització. El 2016 es va fer un simulacre amb la participació dels organismes externs a l’estació, i el febrer de 2021 un simulacre de despatx de trencament d’una bassa d’innivació

Simulacre d'emergència per un episodi de forts vents a l'estació d'esquí de La Molina
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.