932 041 041

Actualitat 

Notícies

El conseller Fernàndez visita les obres de renovació del planetari de l'Ull del Montsec

Compartir aquest esdeveniment
Tags: FGC Turisme, Parc Astronòmic del Montsec, Ull del Montsec, planetari
  • Es renovarà totalment el sistema de projecció, s’ampliarà i es renovarà el pati de butaques, així com l’enllumenat, l’àudio i els sistemes informàtics

 

  • Aquest és l’únic planetari del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real

 

  • El Parc Astronòmic del Montsec va rebre més de 31.000 visitants durant el 2022, xifres que suposen la consolidació post pandèmia

El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, ha visitat aquest matí el Parc Astronòmic del Montsec amb motiu de l’inic, avui mateix, de les obres de renovació total del planetari l’Ull del Montsec. Els treballs consisteixen principalment en la instal·lació d’un nou sistema de projecció 3D actiu, la remodelació del pati de butaques, l’increment del 26% de la seva capacitat i millores en els sistemes d’àudio i enllumenat. El planetari de l’Astronòmic, amb una cúpula de 12 metres de diàmetre, és l’únic de l’Estat espanyol que compta amb projecció 3D i l’únic del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real.

 

Fernàndez ha posat en valor el Parc Astronòmic, gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), com un equipament “dinamitzador i de lideratge d’aquest territori on s’ubica, Àger, i d’aquest entorn, el Montsec”. I com a “punt de referència del país en l’àmbit de la divulgació científica i de la recerca”. “Amb la inversió del Govern en aquest espai, justament quan celebrem l’Any Oró, en commemoració del centenari del naixement del bioquímic lleidatà, ajudarà a impulsar encara més aquest espai únic i líder al món en matèria d’astronomia”, ha destacat. A la visita l’han acompanyat el director d’FGC Turisme, Toni Sanmartí i Rovira, el director del Parc, Salvador Ribas i Rubio, i l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués i Novau, entre altres autoritats.

 

El sistema actual del planetari es va instal·lar amb la posada en marxa del centre en el període comprès entre 2005 i 2008 i posteriorment, l’any 2015, es va fer una reconversió parcial, convertint el sistema de projecció en 3D. El nou sistema de projecció audiovisual permetrà operar el planetari amb 3D actiu, basat en un sistema de 5 projectors perimetrals, de forma que es podrà guanyar l’espai central. Es remodelarà el pati de butaques, paviment i revestiment inclosos, i s’incrementarà l’aforament, passant de 68 a 86 places, amb noves butaques que disposaran de sistemes interactius.

 

També s’actualitzarà completament el sistema informàtic, que se situarà a la sala tècnica ubicada a la planta inferior, es renovarà completament el sistema d’àudio i el sistema d’enllumenat, que serà controlable informàticament al 100%. En la reforma s’inclourà també l’actualització dels sistemes de control dels diversos dispositius i perifèrics existents o que s’incorporin en aquest projecte al planetari (control de la cúpula, llums, so i la correcta operativitat del sistema de control de dispositius de visualització 3D actiu, ulleres i accessoris).

 

L’import de l’actuació és de 625.000 euros i el termini previst d’execució, de quatre mesos.

 

Una altra de les novetats presentada avui és que el Parc Astronòmic comptarà els propers dies amb carregadors per a vehicles elèctrics, recentment instal·lats i que aviat començaran a donar servei. En total són sis carregadors: dos de càrrega ràpida i quatre de carrega semi ràpida.

 

31.000 visitants l’any 2022

El Parc Astronòmic del Montsec, considerat l’equipament d’astronomia més important de Catalunya i un referent en la docència i la divulgació de l’astronomia i les ciències de l’espai, ha tancat la temporada 2022 amb xifres molt positives: 31.234 persones han gaudit de l’observació de l’univers a l’equipament de la Noguera i de l’àmplia oferta d’activitats i propostes que s’hi han dut a terme del 19 de febrer de 2022 al 9 de gener de 2023. Aquests resultats suposen un increment del 28% respecte el 2021 i el retorn a la normalitat en tornar a superar les 30.000 visites.

 

L’Astronòmic ha ofert, durant tota la temporada, tant visites diürnes com nocturnes per al públic general i famílies i ha duplicat les visites escolars respecte al 2021, amb la rebuda de fins a 4.394 alumnes de 90 escoles.

 

L’equipament va registrar la millor Setmana Santa de la seva història, amb 2.422 visitants, i el darrer trimestre de l’any, amb 7.732, ha igualat els resultats del mateix període dels anys 2019 i 2021, els millors fins a la data. Les visites nocturnes han acollit més de 21.700 persones recuperant la predominança en una temporada sense restriccions horàries.

 

Èxit dels dos grans esdeveniments de la temporada

Pel que fa als dos esdeveniments que acull cada any l’Astronòmic, la dotzena edició del festival ‘Música Sota les Estrelles’ va tornar a exhaurir totes les entrades. Un total de 607 persones van gaudir d’algun dels concerts programats, de juliol a desembre, a l’Ull del Montsec. I el Festival d’Astronomia del Montsec, la cita anual amb l’astronomia que va celebrar la seva vuitena edició del 28 d’octubre a l’1 de novembre, va comptar amb més de 1.500 participants, fet que suposa la pràctica totalitat d’entrades venudes.

 

Un cop finalitzada la temporada, l’Astronòmic tanca les seves portes, com cada any, per a realitzar tasques de manteniment ordinàries.

El conseller Fernàndez visita les obres de renovació del planetari de l'Ull del Montsec
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.