932 041 041

Actualitat 

Notícies

El Parc Natural de l'Alt Pirineu consolida una qualitat excel·lent de cel nocturn

Compartir aquest esdeveniment
Tags: Parc Natural Alt Pirineu, cel nocturn, espai, contaminació lúminica, excel·lent cel, espot, port ainé

El Departament de Territori i Sostenibilitat durant el 2020 ha mesurat la foscor del Parc Natural de l’Alt Pirineu i els resultats obtinguts són d’una gran qualitat, per això s’ha engegat un procés de protecció específic envers la contaminació lumínica.

El Pirineu nord occidental ha registrat aquest 2020 una qualitat de cel nocturn excel·lent. La contaminació lumínica pertorba les condicions naturals del medi nocturn, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general.

 

”Mesura de la qualitat del cel amb càmera CCD des de Port de Cabús, on es pot veure la influència d'Andorra a una inclinació inferior a 45º. (Parc Natural de l'Alt Pirineu). Mesuraments realitzats per personal del Parc Astronòmic Montsec”.

 

A més, dificulta la visió del cel nocturn, que forma part del paisatge i medi natural, i és un bé que cal preservar. Per aquest motiu el llarg de l’any passat s’han realitzat estudis al Parc Natural de l’Alt Pirineu per preservar aquest tresor nocturn, en particular s’han trobat nivells d’alta qualitat a quasi tot el territori protegit analitzat.

 

La campanya s’ha completat amb els mesuraments amb càmera amb ull de peix. Aquestes mesures donen una visió de tota la cúpula celeste i són especialment importants per determinar l’origen i magnitud de fonts contaminants. Amb això es pot observar quina és la foscor del cel en cada punt del cel.

 

"Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya després de la campanya de 2020".

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en l’inici de la tramitació per tal de protegir el Parc Natural de l’Alt Pirineu on s’ha iniciat un procés participatiu. En el cas del municipi d’Espot, s’ha instal·lat un nou sensor de mesurament en continu que permet incrementar l’abast de la futura Xarxa d’Observació de la Contaminació Lumínica a Catalunya. Aquestes dades permeten avaluar l’evolució d’aquest factor ambiental a llarg termini.

 

Els informes tècnics de totes les campanyes es poden consultar a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat.

  

Font d'informació: Departament de Territori i Sostenibilitat

El Parc Natural de l'Alt Pirineu consolida una qualitat excel·lent de cel nocturn
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.