932 041 041

Actualitat 

Notícies

Ferrocarrils celebra Sant Gil amb la inauguració de dues exposicions sobre la història de Vall de Núria

Compartir aquest esdeveniment
Tags: Vall de Núria, Festivitat de Sant Gil

El vicepresident Puigneró assisteix als actes de celebració de Sant Gil, a la Vall de Núria

 

Durant la jornada s’han inaugurat dues noves exposicions d’aquesta temporada: “Memòries de neu”, sobre l’evolució dels esquís, i la mostra dels 90 anys del Cremallera de Núria

 

FGC ha explicat algunes de les millores més importants en els serveis i activitats de l’estació per millorar l’experiència dels visitants i per esdevenir una vall de zero emissions

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Marta Subirà, han participat avui en la festivitat anual de Sant Gil, patró dels pastors, que s’ha celebrat a Vall de Núria, al municipi de Queralbs (Ripollès).

 

Durant la visita, s’han inaugurat dues noves exposicions sobre la història de Vall de Núria i que passaran a formar part de les mostres permanents que hi ha a l’estació.

 

D’una banda, a l’edifici de Sant Josep hi ha l’exposició “Memòries de neu”, una completa col·lecció d’esquís emprats entre els anys 1890 i 2018, fruit del treball de recopilació de Jaume Gil i Mayolas i que és una cronologia sobre l’evolució de l’esquí des dels seus inicis fins a l’actualitat, complementada amb elements interactius i vincles de la història de l’esquí amb Vall de Núria.

 

D’altra banda, Núria acull des d’aquest mes de juny una exposició que commemora els 90 anys del tren Cremallera. La mostra fa un repàs cronològic dels principals esdeveniments que han marcat la història del Cremallera, l’únic mitjà de transport per accedir a l’estació. Està distribuïda en dos espais expositius: un situat a l’edifici del Santuari, que es podrà visitar fins a l’1 de novembre, i l’altre a l’estació de Ribes Vila, que serà permanent.

 

Millores en les activitats i els serveis de l’estació

Ferrocarrils ha explicat algunes de les últimes millores que s’han posat en marxa en els serveis de l’estació, com el control d’accés automatitzat als trens cremallera mitjançant la implementació d’un sistema en línia de reserva anticipada dels bitllets, un procés que forma part de l’estratègia de digitalització de processos als actius de muntanya de Ferrocarrils i que permet fer un control d'aforaments automatitzat a les instal·lacions.

 

La comitiva també ha pogut viatjar amb els cotxes històrics del famós servei de tren cremallera de la línia suïssa MGB i la locomotora H12, un material històric que Ferrocarrils posa en circulació a la línia del Cremallera i que fa el trajecte de pujada des de Ribes de Freser o Queralbs a Núria, oferint informació de l’estació i l’entorn tant per part d’un guia acompanyant com mitjançant l’audioguiatge amb una nova app.

 

Avui també s’ha pogut veure com han avançat aquests darrers mesos els treballs del projecte ‘Gasoil zero a Vall de Núria’, un programa d’actuacions que s’estan duent a terme al ressort amb l’objectiu d’eliminar el gasoil com a font energètica de tots els edificis i utilitzar només energia geotèrmica. Així doncs, aquesta primavera s’han executat les obres d’ampliació de la xarxa interna de distribució de calor en el complex del Santuari perforant 36 pous nous, equivalent a la producció de 240 quilowatts tèrmics, connectats amb l’edifici de Sant Josep. L’ús de l’energia geotèrmica a l’estació representa un 70% d’estalvi energètic respecte a l’ús del gasoil.

 

Aquest projecte forma part de les mesures per implantar la transició energètica eficient a Vall de Núria, per millorar el confort de les persones usuàries i assegurar la preservació d’un entorn natural privilegiat. L’objectiu d’FGC és assolir el lideratge en el posicionament de polítiques ambientals i acostar-se a l’objectiu de zero emissions en el complex.

 

En aquest sentit, el vicepresident ha destacat que “treballem amb FGC per convertir Vall de Núria en una vall de zero emissions, absolutament descarbonitzada, per substituir el dièsel per l’energia que tenim sota terra, la geotèrmica. I aquest objectiu serà aplicable a totes les infraestructures que gestiona Ferrocarrils”.

 

Per la seva banda, Subirà ha ressaltat “el compromís de l’empresa amb la vall i amb tota la comarca, un compromís lligat amb el desenvolupament turístic, amb l’excursionisme, el gaudir i el respecte de la natura, el desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic. En resum, un respecte ecològic que es complementa amb la constant innovació i les millores que incorporem per fer que l’experiència dels visitants sigui cada vegada més satisfactòria”.


Patró dels pastors

Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu i l’iniciador de la devoció, al segle VIII, a l’actual Patrona de la Diòcesi, la Mare de Déu de Núria. És per això que els pastors celebren la seva festa al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Verge productes del seu bestiar, com ara llana, llet o mantega. L’acte litúrgic ha estat presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.

Ferrocarrils celebra Sant Gil amb la inauguració de dues exposicions sobre la història de Vall de Núria
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.