932 041 041

Actualitat 

Notícies

El Projecte PeriFer treballa per a la conservació del gall fer al Pirineu

Compartir aquest esdeveniment
Tags: Gall fer, Pirineus, conservació

Actualment, a Catalunya, la davallada poblacional s’ha desenvolupat als nuclis més perifèrics i meridionals. Ara mateix, de galls fer només en queden 400 mascles a tot Catalunya.

El gall fer (tetrao urogallus aquitanicus), un símbol dels boscos subalpins del Pirineu i Prepirineu, es troba en perill d’extinció. És una espècie àmpliament distribuïda als boscos boreals del nord d’Europa i Àsia, però tant sols petites poblacions sobreviuen a les grans serralades de latituds més baixes.

 

El projecte PeriFer té l’objectiu de conservar i si és possible incrementar, la població del gall fer, sobretot en aquelles finques privades o públiques gestionades o utilitzades per privats. L’actuació es duu a terme als hàbitats del gall fer dins les comarques del Berguedà, Solsonès, Ripollès, Alt Urgell i  La Cerdanya.

 

L’espècie és molt susceptible a determinats factors. Les causes del descens de galls fer són varies que actuen sinèrgicament, fet que dificulta identificar mecanismes efectius per gestionar-los i saber prioritzar les accions que s’han de duu a terme per a la seva conservació. S’han determinat quatre factors causants que afecten negativament l’espècie: les molèsties humanes, la gestió forestal inapropiada, les col·lisions i l’increment de depredadors i competidors.

 

El projecte PeriFer vetlla per aconseguir la custòdia del territori com a eina de conservació  del gall fer. Els espais del gall fer estan cada cop més sobrefreqüentats. Amb la popularització de les activitats de muntanya, els humans estem ocupant hàbitats de l’espècie, la qual és molt poruga i sensible a l’estrès. Quan el gall fer té por, fuig volant baix dins del bosc i, malauradament, molts cops topa amb filats ramaders abandonats, línies elèctriques o infraestructures de pistes d’esquí. Les col·lisions són difícils d’evitar, però el projecte PeriFer demana una gestió forestal que s’adeqüi a les necessitats de l’espècie: mantenint una estructura adequada del bosc, obrint clarianes i pistes de desemboc a les zones més sensibles, perquè només així es pot disminuir el risc.

 

Les actuacions previstes del projecte PeriFer en són moltes, és per això que es busca finançament per dur-les a terme: començant per establir acords de custòdia amb propietaris de finques privades per conservar el gall fer. Eliminant, substuïnt o senyalitzant filats ramaders, estacions d’esquí i línies elèctriques per evitar col·lisions d’ocells. Alhora, regular l’accés de vehicles de motor a les zones sensibles per al gall fer i revisant els itineraris d’activitats de muntanya, com ara les raquetes o el senderisme per poder-los modificar, si escau. I finalment, conscienciar, sobretot, amb una campanya de sensibilització ambiental, fent un recull de “bones pràctiques” que calen respectar per ajudar a la conservació de l’espècie.

 

El Projecte PeriFer treballa per a la conservació del gall fer al Pirineu
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.