932 041 041

Actualitat 

Esdeveniments

09
Des

Espot apaga els llums i encén els estels

09/12/23
Compartir aquest esdeveniment

Celebració del dia internacional de les muntanyes

AFORAMENT COMPLET 

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un dels espais naturals protegits més ben conservats del sud d’Europa. Als seus atractius naturals i culturals cal ara sumar-hi unes condicions per a la pràctica de l’astronomia excepcionals. Aquí encara hi ha poblets dispersos i amagats entre muntanyes, com és el cas dels 10 municipis de l’àmbit del Parc, on podem gaudir de l’experiència d’un cel ben negre, on les estrelles, són infinites. Aquestes regions mereixen ser conservades i poden obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight (UNESCO), a mesura que els habitants d’aquestes contrades decideixen emprendre accions per a conservar la foscor del firmament i no afegir més contaminació lumínica. Al mes d’octubre de 2018 el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va obtenir aquesta certificació.

 

Per posar en valor la qualitat del cel nocturn que podem gaudir a Espot, enguany el dia 9 de desembre de 2023, des de l’estació i de forma conjunta amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’Associació d’Allotjaments Turístics i l’Ajuntament d’Espot, volem prendre el relleu d’una acció similar en format d’estiu que es va realitzar al juliol del 2022: “Espot Apaga els Llums i Encén els Estels”, ha preparat una jornada Starlight amb una sèrie d’activitats vinculades al cel nocturn. En el moment de la observació astronòmica a la cota 1500 de l’estació es farà una apagada conjunta del enllumenat de la zona d’influència per a optimitzar la qualitat de la observació.

 

Hi haurà un aforament de 70 pax sota reserva prèvia a través del correu: [email protected]

Timming

 • 16:30h Tret de sortida a la temporada 23-24 i benvinguda a càrrec del Director d’Espot i Port Ainé, en Xavier Bigordà.
 • 16:35h Xocolatada + taller infantil amb temàtica astronòmica.
  • Realitzarem tallers sobre construcció de petits telescopis i construirem el nostre propi planisferi.
 • 17:05h Xerrada d’astronomia “El Cel dels Pirineus” a càrrec d’en Kike Herrero, astrofísic de Celístia Pirineus.
  • El cel dels Pirineus com a escenari excepcional per a l’astronomia i l’astrofotografia.
 • 17’35h Xerrada prèvia a l’observació per part d’Obaga Activitats.
  • Breu introducció sobre l’astronomia.
 • 18:05h a 18:35h Observació astronòmica: Ruta pel cel nocturn de l’estació d’esquí d’Espot.
  • Coneixerem les principals constel·lacions que amaguen les nits d’hivern, en l’entorn d’un cel declarat com a reserva Starlight.

i al poble d’Espot:

 • 22:00h Observació astronòmica amb l’Observació de cel profund amb telescopis a la plaça Doctor Benavent al poble d’Espot per part d’Obaga Activitats.
  • Després de la ruta pel cel nocturn, des del poble d’Espot i quan sigui ben fosc, tindrem l’oportunitat d’observar a través de telescopis de diferents objectes del cel profund.

Durant tota la jornada podrà visitar-se l’exposició “ Amb A d’astrònomA, realitzada per la Universitat de Barcelona i dedicada a les astrònomes l'aportació a l'Astronomia de les quals ha tingut rellevància mundial.

 

Inscriu-te en aquest esdeveniment

FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.