932 041 041

ca

L'actualitat del Grup FGC 

El Blog

75è aniversari La Molina

75 anys d'històries a La Molina: Familia Vilalta Cambra

Sens dubte una de les families pioneres a La Molina, tant pel que fa a les estades de vacances a l´estiu , com als esports de neu a l´hivern.

Corria l´any 1947 , Sixte Cambra Alberti i Merçè Mercader Mas decidiren construir un refugi a peu de la Pista Llarga. 12 llits a una caseta de tres habitacions estar i cuina, francament petita. Era l´esperit d´un refugi. Refugi que gaudiren els seus set fills , Merçè , Jordi , Raimon, Rosa ,Núria, Lita i Montserrat amb els seus corresponents amics . Pujar era una aventura , amb aquells cotxes i amb aquelles carreteres…més de cinc hores des de Barcelona.

 

 

El germà d´en Sixte , l´Antoni , féu un xalet just al costat , també al peu de la Pista Llarga, val a dir bastant més gran per la època. Aquest es va vendre , però de la casa d´en Sixte en segueixen gaudint els seus besnets actualment.

Del pas del temps en donen mostra dos avets gegantins , que en Sixte va plantar i que feien menys d´un pam.

La Merçè , sempre explicava , que a l´estiu el primer dia la pujava a ajudar la Lola de Llívia , i venia a peu! Realment altres temps...

La Molina formà part de la vida de la família , les pujades amb tren, s´hi feren dos o tres parelles, declaracions amoroses a mitja pista …Bé , això potser no ha canviat.

Les dos filles petites d´en Sixte , la Lita i la Montserrat , feren un xalet nou al costat del xalet d´en Sixte, sobre els fonaments d´un xalet que es va cremar un dia d’esquí perquè els seus propietaris es van deixar la llar de foc encesa mentre esquiaven!

Les seves parelles , en Pocho Sennacheribbo i l´Albert Vilalta , varen convertir aquella casa en la seva opció de lleure.

Aquest últim , l´Albert Vilalta , va ser clau en el rellançament i modernització d´una estació d’equí en crisis als anys 80. Com a president de l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya , va promoure i fer possible l´adquisició de les instal·lacions per part de FGC, i va executar un pla d´inversió per modernitzar i  introduir la neu artificial a l´estació, (també pionera a Espanya) sense la qual avui dia certament estaria tancada. El recolzament de la Generalitat a les estacions d´esquí va passar a formar part d´una política de manteniment de l´activitat econòmica al Pirineu , i actualment , a través de FGC es gestionen varies estacions d’esquí de tot el Pirineu.

 

 

Actualment la Família Vilalta Cambra gaudeix de la casa , que manté els seus 21 llits , i a la casa original d´en Sixte s´hi està la Família Rovira Cambra….quatre generacions d´esquiadors Molineros….i en pocs anys ja seran cinc segur…

Inclús una pista porta el nom de “la Vilalta” , en record  d´aquella iniciativa que va permetre la continuïtat de l´estació.

 

Març 02, 2018
Altres webs del Grup FGC
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.