932 041 041

ca

L'actualitat del Grup FGC 

El Blog

La formació de Montserrat

Montserrat és coneguda arreu per ser un lloc de culte i pelegrinatge per excel·lència, per la seva mare de Déu Bruna i les formes extravagants de les seves muntanyes. Però no sempre ha estat així, voleu saber com es va formar el que avui en dia coneixem com les Muntanyes de Montserrat? 

 

La formació de Montserrat

 

Si reculem en el temps, concretament uns 50 milions d'anys arribarem als inicis de la formació de Montserrat. Per poder-la entendre hem d'eliminar de la nostra ment la imatge actual de Montserrat i substituir-la per un gran golf marí, el qual estava acompanyat d'un clima càlid i plujos. Al golf marí hi vessaven amb força diferents rius procedents d'un massís catalano-balear. En el seu transcurs aquests rius transportaven còdols, els quals es combinaven amb materials més pastosos donant com a resultat la formació una massa. Més endavant, quan el massís catalano-balear va desaparèixer, els terrenys que envoltaven el gran golf van trobar-se davant un gran cataclisme geològic. Aquest daltabaix va provocar com ha resultat, que brollessin uns relleus des del fons del mar i amb formes sobtades. Els relleus conseqüents al cataclisme geològic van quedar exposats i sense cap protecció als diferents fenòmens meteorològics. Amb la qual cosa van anar formant diferents formes, les quals avui en dia forment part de la que coneixem com a Muntanya de Montserrat.


L'any 1982 els membres de l'Institut Català de Mineralogia i Gemmologia van trobar les restes d'un sireni fòssil en unes calcàries margoses molt a prop de Montserrat. Tres anys més tard, especialistes de l'Institut Paleontològic M. Crusafont van realitzar-hi una excavació. A la roca que van trobar el material, s'hi podia diferenciar un maxil·lar, un os pelvià i diverses seccions de costelles i vertebres. El fòssil sireni trobat habitava a la zona costanera del golf marí de l'interior de Catalunya. El sireno, era un mamífer herbívor que s'havia adaptat a les condicions de la vida aquàtica i comptava amb un cos voluminós i fusiforme.

La Fauna i la Flora de Montserrat

 

Antigament hi havia un gran nombre de fauna que va començar a desaparèixer amb la incrementació de l'hàbitat entorn de la muntanya o per la pressió humana. Agreujant-se amb l'incendi a les muntanyes l'any 1986. cutualment a les muntanyes de Montserrat s'hi reuneixen diferents espècies típicament mediterrànies, entre els mamífers hi trobem esquirols, porcs senglars, el gat mesquer o la cabra salvatge. També hi ha lloc per rèptils com el dragons comuns o serps verdes i amb menys freqüència alguna granota de punts. Finalment també compta amb aus com el pela-roques, el roquerol o el falcó pelegrí entre d'altres.


Montserrat és rica en flora, la qual decora hivern i estiu tots els racons que formen la muntanya. Abundants alzines formen un sotabosc en el qual es formen arbusts i lianes, a més a més també poden trobar-s'hi alguns arbres caducifolis.

Aula Natura

 

Al cap d'amunt del Funicular de Sant Joan, al Pla de les Taràntules podeu al·lucinar amb les vistes del monestir i comarques de les Rodalies. Però a més a més, allà hi ha l'aula Natura, on podreu trobar informació sobre la història de la muntanya, les característiques climàtiques, la flora i la fauna. 

La Montserrat actual

 

La muntanya i els seus voltants són espais d'interès natural i des de l'any 1897 és considerada Parc Natural. El massís compta amb unes formes geològiques singulars en forma d'agulles, coves o monòlits. El patronat de la Muntanya de Montserrat compta amb un òrgan rector i gestor del Parc Natural amb la finalitat de conservar la seva riquesa, sigui natural, històrica o paisatgística. Gràcies a les seves característiques pròpies esdevé un lloc ideal per practicar-hi activitats a l'aire lliure. La preferida pels seus visitants és l'escalada juntament amb les vies ferrates, és per això, que des de l'any 2008 compta amb àrees on es regula l'activitat amb la intenció de protegir les aus rupícoles del Parc Natural. Amb un relleu característic i una riquesa natural, històrica i patrimonial increïble, no gens estrany que sigui la muntanya més representativa de Catalunya.

 

Juliol 19, 2017
Altres webs del Grup FGC
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.