932 041 041

Valentí Rovira Sensada, un dels herois desconeguts dels Jardins Artigas

Si els Jardins Artigas han arribat fins a l’actualitat és gràcies a totes aquelles persones que van fer possible la seva restauració. En aquest post volem fer homenatge al paleta Valentí Rovira, veí de La Pobla de Lillet, que els va conservar durant anys després del seu abandonament durant la Guerra Civil.

 

L'inici dels Jardins Artigas

 

L’any 1905, Antoni Gaudí, el reconegut arquitecte modernista, va dissenyar els Jardins Artigas com a regal per la família Artigas, amb motiu d’agraïment per haver-lo allotjat a casa seva mentre ell treballava en la construcció d’una altra obra: el Xalet del Catllaràs, un refugi de muntanya per als treballadors i enginyers de les mines de carbó que treballaven per la fàbrica de ciment d’Asland.

 

 

L'abandonament 

 

Després d’anys de construcció, els treballadors locals van finalitzar el projecte seguint els esbossos de Gaudí. Al cap d’uns anys, dues desgràcies van produir l’abandonament, cada cop més, dels jardins: la primera, l’any 1934, la mort de l’hereu Joan Artigas, qui s’encarregava llavors de l’activitat de l’empresa i dels Jardins Artigas. I la segona, l’incendi que es va produir a la fàbrica al final de la Guerra Civil, l’any 1939, on es van cremar també els dissenys que havia fet l’arquitecte català.

 

 

  

El seu renaixement

 

Els Jardins Artigas, el que era originàriament una obra privada, s’han convertit avui en dia en una obra protegida com a bé cultural d’interès local. Sense la seva reconstrucció després de l’incendi i les persones que la van dur a terme, ara no podríem gaudir d’aquesta peça modernista i gràcies també al Tren del Ciment i la seva llarga història, hi podem accedir!

 

Se sap que el 1992 van ser restaurats sota la supervisió de la Càtedra Gaudí, però poc es coneix dels treballadors i les mans que ho van fer possible. D’entre tots ells, es trobava en Valentí Rovira, veí de la Pobla de Lillet i molt estimat dins del poble. Va ser el paleta que va mantenir els Jardins Artigas, juntament amb els altres manobres que l’ajudaven, durant la restauració, respectant l’idea inicial de Gaudí, refent escultures i aplicant noves tècniques on era necessari.

 

A continuació, us deixem unes fotografies que ens ha proporcionat l’Àngel Ruiz, veí de La Pobla de Lillet, a qui volem agrair, juntament amb Montserrat Arnau, vídua d’en Valentí Rovira, haver-nos proporcionat aquests records en format fotogràfic. Gràcies a en Valentí i els seus companys de feina, els Jardins Artigas són avui en dia una de les obres modernistes menys conegudes, però no menys maques, d'Antoni Gaudí.

  

 

  

 

 

 

 

Moltes gràcies Valentí!

 


 

Febrer 24, 2020
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.