932 041 041

Quins objectes astronòmics podrem observar aquesta temporada al Parc Astronòmic Montsec?

Al Parc Astronòmic Montsec (PAM), podràs gaudir observant tot tipus d’objectes astronòmics i constel·lacions durant les diferents estacions de l’any, per això cada visita és única! 

El començament de les estacions astronòmiques sorgeix gràcies al fet que el Sol es situa en diferents posicions al cel durant tot l’any. I com que la Terra dona voltes al voltant del Sol (i sobre si mateixa), amb el pas dels mesos podem fer diferents observacions interessants al cel.  

 

Des del punt de vista de la Terra, sembla que és el Sol el que es mou pel cel, dibuixant així una línia eclíptica, la qual divideix per la meitat l'hemisferi nord de l'hemisferi sud. 

 

On està posicionat el Sol durant tot l’any comporta diferents estacions astronòmiques, per exemple la primavera comença just quan el sol es posiciona en el punt del tall de la línia eclíptica de l’equador celeste.  

 

Per això, cal tenir en compte les quatre cartes de cel de referència que resumeixen el cel de les nits de cada estació de l’any del Montsec amb les seves constel·lacions que s’hi poden observar.

 

 

Foto: Carta espectral del Cel del Montsec de primavera. Montsec. EL cel en estat pur

 

 

Així doncs, quins objectes astronòmics es podran observar des del Parc Astronòmic Montsec?

 

Primavera – Els reialmes de Galàxies

 

Foto: Galàxies Triplet de Lleó. Font: Dropbox - Observacions - Simplifica tu vida 

 

Descobrirem els regnes de les galàxies més importants de l'any, les 3 galàxies del Lleó i la Galàxia del Remolí de l'Ossa Major. Ja cap al final de l'estació podrem veure el primer cúmul d'estrelles de l'any a la constel·lació del Bover: Messier 3. 

 

Les tres galàxies de Lleó les van descobrir Charles Messier i Pierre Méchain l’any 1780. Estan situades a 35 milions d’anys llums, les tres galàxies són reconegudes amb els noms de M65, M66 i NGC 3628. 

 

La Galàxia del Remolí de l’Ossa Major està situada a la constel·lació de Llebrers, aproximadament a 23 milions d’any llum. És una galàxia espiral descoberta l’any 1773 per Charles Messier anomenada M51a o NGC 5194. 

 

 

Estiu – Un Recorregut per la Vià Làctia 

  

Foto: Galàxia d’Andròmeda. Font: Dropbox - Observacions - Simplifica tu vida

 

Recorrerem tota l'estructura de la Vià Làctia amb les nebuloses de formació d’estrelles del sud (Àguila i Omega), el final d’algunes estrelles dins del triangle d'estiu i el cúmul d'estrelles més bonic de l'any: el cúmul globular d'Hèrcules. 

 

Què has de saber?  

- La Via Làctia és la galàxia espiral on es troba el Sistema Solar i la Terra. La Via Làctia està envoltada per un conjunt de quaranta-sis galàxies anomenada grup local i la segona galàxia més gran anomenada galàxia d’Andròmeda. On s’hi troben aproximadament més de 400.000 milions d’estrelles. 

- Les nebuloses són núvols gegants de pols i gas que es troben a l’espai i algunes d’elles sorgeixen del gas i pols que ha sigut expulsat per l’explosió d’una estrela moribunda, com podria ser una supernova. També si poden trobar altres tipus de nebuloses que són àrees on s’hi comencen a formar noves estrelles.

- Les nebuloses Àguila i Omega van ser catalogades per Charles Messier. La nebulosa Omega es troba a una distància aproximadament de 6000 anys llum, consta d’una mida d’aproximadament d’uns 15 anys llum i es troba associada a un núvol molecular. La nebulosa de l’Àguila es troba situada a la constel·lació Serpens, reconeguda com la serp, i es troba aproximadament 7000 anys llum. 

- El cúmul globular d’Hèrcules, és un cúmul de d’estrelles situat a la constel·lació d’Hèrcules a 25000 anys llum. Aquest cúmul d’estrelles va ser descobert per Edmond Halley quan va observar el gran nombre d’alineacions d’estrelles que s’hi trobaven.  

 

Planetes 

A partir del juliol començarà l'espectacle dels planetes: Júpiter i Saturn com cada any són els dos planetes que dominaran el cel, gràcies a la seva facilitat visual a l’hora de poder observar-los. Els gaudirem fins a mitjans de tardor. T’hi apuntes?

 

 

Tardor – La família de Cassiopea 

 

Foto: Nebulosa d’absorció Cap de Cavall. Font: Dropbox - Observacions - Simplifica tu vida 

 

Seguirem amb alguns objectes de l'estiu a principis de tardor i després entrarà en joc tota la família de Cassiopea. Veurem que ens amaga la llegendària reina d’Etiòpia dins de la seva constel·lació. Cavalcarem pel gran cúmul del cavall Pegàs. Descobrirem el fantasma que hi ha en una estrella d’Andròmeda i molts objectes més.  

 

Què has de saber? 

- La família Cassiopea és una constel·lació fàcil de localitzar, ja que té la forma de “W” o de “M” segons el moment en què s'observi. Aquesta figura sorgeix gràcies a les cinc estrelles més lluminoses que la formen i depenent de l'època de l’any es pot veure invertida o no. La família Cassiopea està formada aproximadament per 157 estrelles i es troba a una distància de 54,5 anys llum.

- El cúmul de Pegàs (messier 15) es troba dins de la constel·lació de Pegàs. L’astrònom Johann Bayer va catalogar 23 estrelles d’aquesta constel·lació, aquesta constel·lació és orbitada per un planeta extrasolar, es a dir, que no és el Sol i que ha aconseguit ser descobert.

- El fantasma que podreu descobrir és la galàxia NGC 404 anomenada el Fantasma de Mirach, situada a prop de l’estrella Mirach, a la constel·lació d’Andròmeda, fet que dificulta la seva profunda exploració amb el telescopi. 

 

 

Hivern – L’hexàgon

 

 Foto: Nebulosa d’emissió d’Orió. Font: Dropbox - Observacions - Simplifica tu vida

 

La gran nebulosa d’Orió o el remanent d’una supernova a Taure, seran alguns dels objectes que apuntarem amb el nostre telescopi en les llargues nits hivernals.  

 

L’hexàgon d’hivern és un asterisme. Un asterisme és un conjunt d’estrelles del cel que formen part de diferents constel·lacions. Per exemple, l’hexagon d’hivern té sis estrelles, cadascuna prové d’una conste·lació diferent: Rigel (Orió), Aldebaran (Taure), Capella (Àuriga), entre d’altres. 

 

Observant l’hexàgon i podem veure la nebulosa d’Orió coneguda com a M42. Va ser descoberta per Charles Messier, està situada al sud del cinturó d’Orió a 1300 anys llum aproximadament, és una de les nebuloses més brillants que existeixen, i això permet que pugui ser observada a simple vista sobre el cel nocturn.  

 

 

PREGUNTES FRECUENTS 

· On puc comprar les entrades? 

Pots comprar-les en aquesta pàgina Parc Astronòmic Montsec – Entrades. 

 

· Quins són els horaris de visites? 

Pots veure els horaris de visites en aquesta pàgina Parc Astronòmic Montsec – Horaris.   

Abril 26, 2021
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.